Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

«Θηλιά» που σφίγγει την οικονομία το σφυροκόπημα σε ομόλογα και ΧΑ


Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της ναυαρχίδας του οικονομικού Τύπου στη Γερμανία <!-- Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τη χώρα μας, όχι ακόμη τουλάχιστον. Μπορεί το τρίτο
πρόγραμμα διάσωσης να ολοκληρώθηκε, η χώρα να έχει ένα διαθέσιμο κεφαλαιακό μαξιλάρι που της δίδει «αέρα» για δύο χρόνια αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού ατυχήματος, όμως και πάλι οι επενδυτές απέχουν... Στην πραγματικότητα αποσύρουν Κεφάλαια από ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, όπως κάνουν σε άλλες «ρισκαδόρικες» αναδυόμενες αγορές το τελευταίο διάστημα. Και η κυβερνητική παροχολογία ενόψει ΔΕΘ μόνο «λάδι στη φωτιά» ρίχνει, αφού και αυτοί που έψαχναν καλύτερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη την περίοδο του QE (το οποίο ήμασταν οι μόνοι που δεν ακουμπήσαμε) φροντίζουν να κλείσουν θέσεις σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές υπό το φόβο ενός νέου εκτροχιασμού της χώρας σε μία προεκλογική χρονιά «δυναμίτη». Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της ναυαρχίδας του οικονομικού Τύπου στη Γερμανία Handelsblatt, όπου γίνεται λόγος για «ανησυχία των επενδυτών για τους νέους προϋπολογισμούς του Τσίπρα». Όπως σημειώνει: «Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι η άνοδος του επιτοκίου οφείλεται σε αναταράξεις στην τουρκική οικονομία και την Αργεντινή», ωστόσο «ειδικοί σε οικονομικά ζητήματα στην Αθήνα εκτιμούν ότι ένας επιπλέον λόγος είναι τα σχέδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019».

Οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά αποτυπώνουν ίσως καλύτερα την κατάσταση. Το 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε χθες ως την περιοχή του 4,64% για να υποχωρήσει ως το βράδυ στο 4,54% με την ενεργοποίηση αγοραστών σε μία αγορά όμως που 8 στις 10 συνεδριάσεις κάνει τζίρο κάτω από 15 εκατ. ευρώ… Εν ολίγοις εξακολουθεί να είναι μία αγορά για λίγους. Σχεδόν ένα μήνα πριν, στις 9 Αυγούστου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν κάτω από 4% με το οικονομικό επιτελείο να διαρρέει ότι επίκειται έκδοση νέου 10ετούς χρεογράφου εντός του Σεπτεμβρίου. Μία έκδοση που θα ήταν και το πρώτο μεγάλο τεστ κατά πόσο μπορεί πλέον η χώρα να βασιστεί σε χρηματοδότηση από τις αγορές σε μία περίοδο προσαρμογής και προσπάθεια επιστροφής στην ομαλότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου