Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Νέα γκάφα ερασιτέχνη συντηρητή στην Ισπανία: «Έντυσε» την Παναγία και τον Ιησού με τις πιο... κιτς ρόμπες

Η γυναίκα δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι τα ξυλόγλυπτα του 15ου αιώνα της φάνηκαν... μουντά

Φαίνεται πως στην Ισπανία η συντήρηση έργων τέχνης θεωρείται τόσο... απλή υπόθεση, που ο καθένας νομίζει ότι μπορεί να «αναβαθμίσει» αγάλματα και πίνακες, βάζοντας την δική του - συχνά αποτυχημένη - πινελιά.

Μετά το φιάσκο της ηλικιωμένης συντηρήτριας του Ecce Homo, που παραμόρφωσε πέραν κάθε αναγνώρισης τον Θεάνθρωπο, και τον «Τιν Τιν» Άγιο Γεώργιο, μία ακόμη γκάφα ερασιτέχνη συντηρητή κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Αυτή τη φορά «θύματα» της συντήρησης έπεσαν τρία ξυλόγλυπτα του 15ου αιώνα, που κοσμούσαν το ιερό μιας μικροσκοπικής εκκλησίας στην μικρή πόλη Ραναντόριο.

Παρόλο που τα ξυλόγλυπτα είχαν συντηρηθεί από επαγγελματία πριν από λίγα χρόνια, μια κάτοικος του χωριού εξασφάλισε - άγνωστο πώς - άδεια από τον ιερέα της ενορίας για να «φρεσκάρει» λίγο την εμφάνισή τους.



Το αποτέλεσμα των προσπαθειών της ήταν καταστροφικό, αφού όχι μόνο διάλεξε τα πιο φρικτά και άκυρα χρώματα για να ανανεώσει τα ήδη βαμμένα αγάλματα, δίνοντας για παράδειγμα στην Παναγία λαχανί μαλλί, αλλά αποφάσισε να βάψει ένα από τα ξυλόγλυπτα για πρώτη φορά.

Έτσι, το καλαίσθητο γλυπτό του 15ου αιώνα που απεικονίζει την Παναγία με το θείο βρέφος και την Αγία Άννα μεταμορφώθηκε σε ένα κιτς συνονθύλευμα με φανταχτερές ρόμπες, που προκαλεί μόνο το γέλιο.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη δημοσίευση των φωτογραφιών στον ισπανικό Τύπο, η ερασιτέχνης συντηρήτρια εξέφρασε την έκπληξη και την απορία της σε τοπική εφημερίδα. «Τα αγάλματα μου φαινόντουσαν κάπως μουντά και βαρετά. Δεν είμαι επαγγελματίας συντηρήτρια αλλά μου άρεσε πάντα η ζωγραφική και τα γλυπτά ήθελαν ανανέωση. Έκανα όσο καλύτερη δουλειά μπορούσα και νομίζω ότι διάλεξα τα σωστά χρώματα. Οι γείτονές μου είπαν ότι τους άρεσαν. Ρωτήστε και θα σας πουν», είπε η γυναίκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου