Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Η Google καταγράφει τη θέση σας ακόμα και όταν η λειτουργία είναι απενεργοποιημένη

Αν χρησιμοποιείτε ένα Android smartphone ή έχετε εγκατεστημένες εφαρμογές της Google στο iPhone σας, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι  ο γίγαντας της αναζήτησης  παρακολουθεί συνεχώς την τοποθεσία που βρίσκεστε ακόμα και αν έχετε απενεργοποιημένη τη σχετική λειτουργία.

Το όλο θέμα έχει αναδειχθεί από το Associated Press (AP) μετά από αναφορά ερευνήτριας του UC Berkeley,  της οποίας το android smartphone  κατέγραφε τις τοποθεσίες που επισκέπτονταν αν και είχε απενεργοποιήσει τη λειτουργία "Ιστορικού τοποθεσίας". Όπως εξήγησε η ίδια σε blog άρθρο της τον περασμένο Μάιο, η Google της ζήτησε να αξιολογήσει ένα κατάστημα το οποίο είχε επισκεφθεί, κάτι που η εταιρεία θα γνώριζε μόνο αν εντόπιζε τη θέση της μέσω του smartphone. Το AP στη συνέχεια εντόπισε τις κινήσεις ενός ακόμη ερευνητή με παρόμοιες ρυθμίσεις στο smartphone του, και διαπίστωσε ότι μπορούσαν να δουν τα μέρη που επισκέφθηκε σε πρόσφατο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τη Google, η εταιρεία αναφέρει ότι δηλώνει με ξεκάθαρο τρόπο το πότε συγκεντρώνει στοιχεία των χρηστών από τις φορητές συσκευές τους. Σε απάντηση της εταιρείας στο δημοσίευμα του AP αναφέρει ότι «υπάρχουν πολλές και διαφορετικές λειτουργίες μέσω των οποίων η Google μπορεί να χρησιμοποιήσει δεδομένα τοποθεσίας προκειμένου να κάνει καλύτερη την εμπειρία του χρήστη. Αυτές είναι το Location History, το Web and App Activity καθώς και οι υπηρεσίες τοποθεσίες που παρέχει η ίδια η συσκευή. «Παρέχουμε ξεκάθαρες οδηγίες για αυτά τα εργαλεία καθώς και εξελιγμένα εργαλεία ελέγχου έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να τα ενεργοποιήσουν ή να τα απενεργοποιήσουν εύκολα αλλά και να διαγράφουν το ιστορικό τους όποτε το επιθυμούν.»

Πάντως το σίγουρο είναι ότι αν κάποιος επιθυμεί να απενεργοποιήσει πλήρως το ιστορικό τοποθεσιών που έχει επισκεφθεί, αυτό δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Αρχικά θα πρέπει να απενεργοποιήσει τη λειτουργία  "Location History" που όπως μαθαίνουμε τώρα, δεν είναι από μόνο του αρκετό. Στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απενεργοποιήσουν και τη λειτουργία "Web & App History" αν και η εμπειρία τους στη συνέχεια με το smartphone τους θα είναι σημαντικά διαφορετική. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δε θα γίνεται αποθήκευση του ιστορικού αναζήτησης κάτι που περιλαμβάνει και εφαρμογές όπως τα Google Maps οι οποίες θα εμφανίζουν μόνο τις πρόσφατες αναζητήσεις σας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και μετά την απενεργοποίηση των παραπάνω λειτουργιών, τα αποτελέσματα της Google μπορούν να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν το ιστορικό αναζητήσεων σας σε ερωτήματα όπως «κοντινότερη πιτσαρία» και «πες μου τον καιρό σήμερα». Έτσι για την πλήρη διαγραφή όλων των στοιχείων αναζήτησης, ο χρήστης θα πρέπει να επισκεφθεί τη σελίδα "My Activity" όπου εκεί εμφανίζονται όλα τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η Google μέσω των διαφορετικών υπηρεσιών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου