Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Αντικατέστησαν με περιπολίες τη διαταγή απαγόρευσης της κυκλοφορίας


Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τα λάθη που έγιναν τις κρίσιμες ώρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς με κατηγορία κινδύνου 4 (πολύ υψηλή) περιλαμβάνει… μπλόκα σε Νέο Βουτζά και Λύρειο Ιδρυμα. Η διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, στις 22 Ιουλίου 2018, που αφορούσε την επίμαχη περιοχή, την τραγική Δευτέρα, περιελάμβανε περιπολίες στις εισόδους που οδηγούν στην περιφερειακή Υμηττού και στο Λόφο Φούρεσι.

Αν η απαγόρευση εφαρμοζόταν, θα υπήρχε η δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης των κατοίκων στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι και ευκολότερη απομάκρυνσή τους πριν η πύρινη λαίλαπα περάσει μέσα από τα σπίτια τους αφήνοντας πίσω της νεκρούς και κατεστραμμένες περιουσίες.

Η διαταγή της ΕΛΑΣ

«…παρακαλούμε όπως, από 07:30 της 23-7-2018 και μέχρι νεωτέρας, εφαρμογή του σχεδίου επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενεργοποιώντας το σύνολο των διατιθέμενων περιπολιών (πεζών και εποχούμενων), καθώς και των επιπρόσθετων εποχούμενων περιπολιών, όπως αυτές προβλέπονται στα παραρτήματα Α’ και Β’ στις σχετικές, για τον έγκαιρο εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς-άμεση ενημέρωση, τον έλεγχο υπόπτων κινούμενων πεζών ή εποχούμενων ατόμων (προσερχόμενων ή εξερχόμενων σε περιαστικά δάση, δασικές εκτάσεις, άλση, αλσύλλια κ.λπ.) και τον εντοπισμό τυχόν εμπρηστικών-εκρηκτικών μηχανισμών ή άλλων παράνομα μεταφερόμενων αντικειμένων», αναφέρει η διαταγή προς τις αστυνομικές υπηρεσίες που έχουν ως χώρους ευθύνης επικίνδυνες, για την εκδήλωση πυρκαγιάς, περιοχές.
Στην ίδια διαταγή αναφέρεται επίσης «να εφαρμόσετε το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών σε περιοχές που αναφέρονται στις ανωτέρω (ε’ και ια’) σχετικές, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες». Οι περιοχές, προς απαγόρευση κυκλοφορίας, που είχαν υποδειχθεί από τους δήμους και την Περιφέρεια, για την περιοχή του Δήμου Μαραθώνα, ήταν στην περιοχή Βρανά, στο πευκοδάσος του Σχινιά, στο Ανω Σούλι-Προφήτης Ηλίας, στον οικισμό Προβάλινθο προς Λύρειο Ιδρυμα και Άγιο Πέτρο (περιοχή Ν. Βουτζά), στο σταθμό Μεταμόρφωσης προς φράγμα Ραπεντσώνας (Ανατολή Ν. Μάκρης), στην οδό Βορείων Ανέμων στον Βαρνάβα και στην οδό Περιπάτου προς Δασικό Πεντέλης.
Τα παραπάνω μπλόκα αντικαταστάθηκαν από 24ωρες περιπολίες στον Άγιο Ανδρέα Καλλιτεχνούπολης, στον Σχινιά-Μαραθώνα, όσον αφορά την περιοχή που επλήγη θανατηφόρα από την πυρκαγιά.

Τι ακολούθησε μετά την καταστροφή

Από την άλλη πλευρά οι αστυνομικές διαταγές άλλαξαν το πρωί της Τρίτης 24 Ιουλίου, όταν άρχισαν να εντοπίζονται οι πρώτες σοροί.
Με την ένδειξη «ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ» ξεκινά: «…με αφορμή τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές που έχουν πλήξει ή πλήττουν ακόμη τις περιοχές της αρμοδιότητάς μας και εντός του πλαισίου επαύξησης και ανταπόκρισης, τόσο σε επίπεδο πρόληψης και αποτροπής όσο και καταστολής των όποιων εκδηλούμενων πυρκαγιών αρμοδιότητάς μας, παρακαλούμε όπως από λήψεως της παρούσης:
– Όλα τα υπηρεσιακά οχήματα, κατά την εκτέλεση υπηρεσίας, εστιάζουν την προσοχή τους στην έγκαιρη ενημέρωση, ακόμα και σε περιπτώσεις “υποψίας” εκδήλωσης πυρκαγιάς, πάντα προς το σκοπό της αποτελεσματικής αντιμετώπισης και πρόληψης/καταστολής δασικών πυρκαγιών.
– Όλα τα συνεργεία ελέγχων εστιάζουν τις έρευνές τους στα υπόπτως κινούμενα οχήματα για την ανεύρεση-εντοπισμό αντικειμένων, πρόσφορων για πρόκληση δασικής πυρκαγιάς (εύφλεκτων υγρών, στουπιά, γκαζάκια κ.λπ.).
– Εφαρμόσατε, από λήψεως και μέχρι νεωτέρας, το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών σε δρόμους που οδηγούν σε δάση, άλση, αλσύλλια κ.λπ., σύμφωνα με τις αποφάσεις των κατά τόπους κ.κ. αντιπεριφερειαρχών.
Μάλιστα στη συγκεκριμένη διαταγή σημειώνονται οι ενέργειες περιπολιών, απαγορεύσεων ή εκτροπών κυκλοφορίας ή ελεγχόμενη είσοδο στις επίμαχες περιοχές. Τονίζεται, επίσης, η συγκρότηση αποκλειστικών εποχούμενων περιπολιών για την πρόληψη πυρκαγιών σε «πλήρη κάλυψη 24ώρου». Μάλιστα ζητείτο από τους επικεφαλής αξιωματικούς να υπάρχει λίστα των διατιθέμενων αστυνομικών ανά σημείο-περιοχή, το όχημα που χρησιμοποιούν και να αναφέρονται ανά… 8ωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου