Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Να γιατί πρέπει να θέτουμε νέους στόχους το Σεπτέμβριο αντί για τον Ιανουάριο


Κάθε Ιανουάριο επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο: δίνουμε υποσχέσεις στον εαυτό μας ότι από το νέο έτος θα τρώμε καλύτερα, θα κάνουμε περισσότερη γυμναστική, θα ξεκινήσουμε
επιτέλους εκείνη την αποταμίευση που σκεφτόμαστε από πρόπερσι και προσθέστε σε αυτή την πρόταση ό,τι άλλο πιστεύετε ότι θα έπρεπε να μπει στη λίστα με τους στόχους σας.

Κάπου εκεί, λίγο μετά τις πρώτες ημέρες του νέου έτους αρχίζουμε να απογοητευόμαστε, γιατί δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στον εαυτό μας.
Σύμφωνα με την συγγραφέα ευεξίας Candice Kumai, μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ την απόδοση για τους στόχους μας αν επιλέξουμε άλλη σεζόν να ξεκινήσουμε να τους βάζουμε σε εφαρμογή.

Ο Ιανουάριος, είναι από τους πιο κρύους και καταθλιπτικούς μήνες του χρόνου, με τα επίπεδα της ενέργειάς μας να είναι πολύ χαμηλά. Η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι ευκολότερο να εφαρμοστεί μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού έχουμε περισσότερο χρόνο και διάθεση να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας. Ακόμη, είναι πιο πιθανό να ξεκινήσετε και σωστότερη διατροφή αυτούς τους μήνες ή το άθλημα που όλο παρατάτε. Κανείς δεν θέλει να βγαίνει από το σπίτι του μέσα στο κρύο για να πάει στο γυμναστήριο άλλωστε.

Το καλοκαίρι, είναι επίσης μια πολύ καλή περίοδος για να αφιερώσετε χρόνο στην εσωτερικότητά σας. Ακόμη και λίγες ημέρες διακοπών αρκούν ώστε να πάρετε νέες αποφάσεις με φρέσκια διάθεση, αφού θα έχετε “ηρεμήσει” από το άγχος της καθημερινότητας και θα έχετε ακούσει την εσωτερική σας φωνή ώστε να ανακαλύψετε τι ακριβώς είναι αυτό που χρειάζεστε. Πολλές μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες αρκούν για να πετύχετε όλα όσα σας δυσκόλευαν ως τώρα.

Ωστόσο, για να μπορέσετε πραγματικά να πετύχετε τους στόχους σας, εκτός από το σωστό timing χρειάζεστε και τις σωστές τακτικές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσετε μια σειρά από συγκεκριμένα στάδια που θα σας βοηθήσουν να μείνετε πραγματικά προσηλωμένοι σε αυτό που έχετε βάλει σκοπό.

Μάθετε τον εαυτό σας 

Πριν ξεκινήσετε τις διαδικασίες αλλαγών, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τον πυρήνα σας, τον ίδιο σας τον εαυτό ώστε να αποκτήσετε σωστή εικόνα για το τι είναι αυτό που έχετε πράγματι ανάγκη.
Προσπαθήστε να ενισχύσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη, διαλογιστείτε και κάντε στον εαυτό σας μια σειρά από ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να δείτε πραγματικά μέσα σας. “Μου αρέσει η δουλειά μου”; “Μήπως πρέπει να γίνω περισσότερο κοινωνική”;

Αντικαταστήστε τη συνήθεια 

Μια κακή συνήθεια, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, μπορεί να οφείλεται σε περισσότερους από ένα παράγοντες. Μπορεί κάποιος να καπνίζει από ευχαρίστηση ή κάποιος άλλος από κοινωνικό άγχος. Βρείτε την πραγματική αιτία που σας προκαλείται η επιθυμία της συνήθειας που θέλετε να αλλάξετε και αντικαταστήστε την με κάτι άλλο, όπως ένα μπαλάκι για τη διαχείριση του στρες ή εξασκείστε τα social skills σας ώστε να σας δημιουργείται λιγότερο άγχος.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και αγκαλιάστε την αλλαγή 

Βάλτε μικρούς στόχους και απολαύστε τη διαδικασία που διανύετε γιατί μπορεί να μην είναι πάντα ευχάριστη, είναι όμως μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση για υπέροχες αλλαγές στη ζωή σας. Αν έχετε την απαίτηση να φτάσετε από το 10 στο 100 σε μια ημέρα θα απογοητευτείτε μιας και δεν θα έχετε τον απαραίτητο χρόνο για να προσαρμοστείτε στην αλλαγή και ο στόχος δεν θα επιτευχθεί. Αντιθέτως, αν απολαύσετε τη διαδικασία και αν δώσετε στον εαυτό σας το χρόνο που χρειάζεται, θα δείτε ότι αυτό από μόνο του είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά της επιτυχίας!

Τι θα λέγατε φέτος να βάλετε τους στόχους σας για τη νέα χρονιά, το Σεπτέμβριο; Να ευχηθούμε καλή χρονιά;


από την Αλεξια Ζαραδουκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου