Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Εφιαλτικές στιγμές στη Φλόριντα εξαιτίας της «κόκκινης παλίρροιας»


Νεκρά χιλιάδες θαλάσσια ζώα - Κατανάλωση από τον άνθρωπο θαλασσινών που έχουν
προσβληθεί από τις τοξίνες μπορεί να προκαλέσει ασθένεια. «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να κολυμπούν, να τρώνε ή έστω να αναπνέουν σε περιοχές κοντά στο φαινόμενο», τόνισε καθηγητής υδροβιολογίας
Μία ασυνήθιστα μεγάλη σε διάρκεια κόκκινη παλίρροια έχει σημάνει συναγερμό στην Φλόριντα, καθώς ήδη έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων θαλάσσιων ζώων, όπως ψαριών, θαλάσσιων χελωνών, ακόμη και ενός φαλαινοκαρχαρία. Εξαιτίας της παλίρροιας, ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Ρικ Σκοτ, κήρυξε 7 κομητείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Σήμερα θέτω σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές που πλήττονται από κόκκινη παλίρροια, παρέχοντας σε αυτές σημαντική χρηματοδότηση και πόρους, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις τρομακτικές επιπτώσεις της», τόνισε ο Σκοτ.

Η ανακοίνωση αφορά στις περιοχές Χίλσμπορο, Κόλιερ, Σάρλοτ, Σαρασότα, Μάνατι και Πινέλας. Καλύπτει κομμάτι της νοτιοδυτικής Φλόριντα που περιλαμβάνει τις πόλεις της Τάμπα, Μπράντεντον, Φορτ Μάιερς και Νέιπλς.

Ο Σκοτ επίσης τόνισε ότι θα διατεθούν 900.000 δολάρια ως επιχορηγήσεις στην σκληρά δοκιμασμένη από την παλίρροια Λι Κάουντι, όπου προειδοποιητικές πινακίδες έχουν τοποθετηθεί σε περισσότερα από 170 σημεία πρόσβασης σε παραλίες.


See The Red Tide That Is Devastating Florida's Sea Life | National Geographic


Ερυθρά ή κόκκινη παλίρροια είναι η κοινή ονομασία ενός φαινομένου γνωστού ως άνθιση φυτοπλαγκτού (μεγάλη συγκέντρωση υδρόβιων μικροοργανισμών) όταν αυτή προκαλείται από μερικά είδη δινομαστιγωτών και έχει κοκκινωπό έως καφετί χρώμα. Οι ερυθρές παλίρροιες είναι φαινόμενα ταχείας συσσώρευσης φυτοπλαγκτού, των αλμυρών, γλυκών και μικτών νερών, στη στήλη του νερού με αποτέλεσμα τον χρωματισμό των επιφανειακών νερών. Συνήθως συμβαίνει σε παράκτιες περιοχές.

Οι μικροοργανισμοί των οποίων η έξαρση προκαλεί τις ερυθρές παλίρροιες είναι μονοκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την πλευστότητά τους και να σχηματίζουν πυκνές, εμφανείς κηλίδες κοντά στην υδάτινη επιφάνεια. Ορισμένα είδη δινομαστιγωτών περιέχουν φωτοσυνθετικές χρωστικές οι οποίες ποικίλουν χρωματικά από πράσινες έως καφετιές και κόκκινες.
Όταν οι φυτοπλαγκτικοί αυτοί οργανισμοί παρουσιάζουν μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλούν χρωματισμό των νερών τα οποία ποικίλουν χρωματικά από μωβ μέχρι σχεδόν ροζ. Δεν είναι όλες οι ανθίσεις φυτοπλαγκτού αρκετά πυκνές και έντονες ώστε να προκαλέσουν χρωματισμό των υδάτων όπως, επίσης, και όλοι οι χρωματισμοί των υδάτων οι οποίοι σχετίζονται με την άνθιση φυτοπλαγκτού δεν έχουν κοκκινωπό χρώμα.

Επιπλέον, οι ερυθρές παλίρροιες δεν σχετίζονται άμεσα με την παλιρροϊκή κίνηση των νερών και ως εκ τούτου οι επιστήμονες προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο άνθιση φυτοπλαγκτού έναντι του όρου ερυθρά παλιρροια.

Μερικές ερυθρές παλίρροιες σχετίζονται με την παραγωγή βιοτοξινών, την εξάντληση του διαλυμένου στο νερό οξυγόνου και άλλες βλαβερές επιπτώσεις και γενικά τέτοιες εξάρσεις στην άνθιση του φυτοπλαγκτόν περιγράφονται ως επιβλαβείς ανθίσεις φυτοπλαγκτού). Οι πιο εμφανείς επιπτώσεις αυτών των ειδών ερυθρών παλιρροιών σχετίζονται με τη θνησιμότητα της ιχθυοπανίδας, πελαγικής και παράκτιας, της ορνιθοπανίδας, των υδρόβιων θηλαστικών και άλλων οργανισμών.

Κατανάλωση από τον άνθρωπο θαλασσινών που έχουν προσβληθεί από τις τοξίνες μπορεί να προκαλέσει ασθένεια. «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να κολυμπούν, να τρώνε ή έστω να αναπνέουν σε περιοχές κοντά στο φαινόμενο», τόνισε ο καθηγητής υδροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο τυ Μαϊάμι, Λάρι Μπραντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου