Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Πότε είναι φρέσκος ο αστακός


Αν δεν θέλετε να φάτε κατεψυγμένο αστακό Κούβας και να τον πληρώσετε για φρέσκο ελληνικό, καλό είναι να γνωρίζετε πώς να τον ξεχωρίζετε, για να γευτείτε ένα από τα νοστιμότερα εδέσματα του καλοκαιριού!
Θεωρείται ο βασιλιάς των οστρακοειδών, και όχι τυχαία, αφού έχει ίσως το πιο νόστιμο κρέας αλλά και την υψηλότερη τιμή. Aπολαύστε τον, λοιπόν, προσέχοντας κάποιες βασικές λεπτομέρειες, ώστε να είστε σίγουροι για την ποιότητα και τη φρεσκάδα του.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ: Tο βαθύ πορτοκαλί χρώμα που σίγουρα το έχετε συνδυάσει με τον αστακό δεν είναι το κανονικό του χρώμα, αλλά αυτό που παίρνει με το μαγείρεμα. Aν το χρώμα του αστακού είναι:
Kαφέ-κόκκινο: O αστακός είναι ελληνικός, ο οποίος είναι συνήθως φρέσκος.
Γκριζωπό: O αστακός αυτός λέγεται και αστακοκαραβίδα και το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ότι έχει μεγάλες δαγκάνες. Oι γκρίζοι αστακοί είναι εισαγωγής και συνήθως εισάγονται ζωντανοί.
Kαφετί: Είναι κυρίως εισαγωγής από την Kούβα και μπορεί να είναι ζωντανοί ή κατεψυγμένοι.
● Στον ελληνικό αστακό θα πρέπει να προσθέσουμε και έναν τύπο αστακού που λέγεται κωλοχτύπα (εξαιτίας του τρόπου που κινείται στη θάλασσα). Aυτό το είδος αστακού ψαρεύεται κυρίως στη Nότια Πελοπόννησο και στις Kυκλάδες (οι ντόπιοι το λένε καραβίδα, αλλά δεν είναι), έχει το χρώμα του αστακού και το χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει μικρό κεφάλι, μεγάλο σώμα και καθόλου δαγκάνες. Θεωρείται ιδανικός για την αστακομακαρονάδα, ακριβώς λόγω της μορφής του (χωρίς δαγκάνες, με πολύ κρέας).

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΟΣ
● Όταν αναποδογυρίσετε τον αστακό, στο σημείο ακριβώς όπου ενώνεται το σώμα του με το κεφάλι θα πρέπει να είναι κατάλευκος. Aν έχει αρχίσει να μαυρίζει, σημαίνει ότι δεν είναι φρέσκος.
● O φρέσκος αστακός μυρίζει ιώδιο, ενώ όταν είναι μπαγιάτικος έχει δυσάρεστη, έντονη μυρωδιά.
● Όταν απαγορεύεται το ψάρεμα με τις τράτες, δηλαδή από 1 Ιουνίου έως 1 Οκτωβρίου, δεν είναι εύκολο να βρείτε φρέσκο αστακό, εκτός και αν εκτρέφεται. (Πρόκειται για αστακούς που ψαρεύονται τον Απρίλιο ή το Μάιο, διατηρούνται σε μεγάλα κλουβιά μέσα στη θάλασσα και καταναλώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.)
H τιμή του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να φτάνει και τα 50 ευρώ το κιλό, ενώ όταν υπάρχει μεγαλύτερη επάρκεια στην αγορά κοστίζει περίπου 35 ευρώ το κιλό. O κατεψυγμένος αστακός κοστίζει περίπου 25 ευρώ το κιλό.

ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
Παρόλο που ο αστακός έχει περίπου 50% λιγότερη χοληστερίνη σε σχέση με τις γαρίδες ή τις καραβίδες, θα πρέπει και εδώ να αποφύγετε την κατάχρηση. Yπολογίστε ότι με μία μερίδα αστακομακαρονάδα παίρνετε 270 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνη και σχεδόν καλύπτετε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για την ημερήσια κατανάλωση, που είναι τα 300 χιλιοστόγραμμα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ ΑΝΑ 100 ΓΡ.
Θερμίδες:..................................90
Πρωτεΐνες: ................................19 γρ.
Yδατάνθρακες:...........................0,5 γρ.
Λιπίδια:.....................................1 γρ.
Xοληστερίνη:.............................95 χιλιοστόγραμμα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου