Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Arnaud Vagner: Ο άνθρωπος που πυροδότησε απώλειες $10 δισ. επιτέλους μιλά

Ο Arnaud Vagner ήταν ένας άνθρωπος μυστήριο για πάνω από τρία χρόνια.
Ο Όμιλος Noble, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους εμπορευμάτων στον κόσμο, τον χαρακτήρισε ως έναν δυσαρεστημένο πρώην κατώτερο υπάλληλο του, πίσω από μια σειρά αναφορών από την Iceberg Research, μια ανώνυμη ομάδα που άρχισε να επιτίθεται στις λογιστικές του πρακτικές το 2015.Ακόμη και όταν η συνδυασμένη αξία της μετοχής και του χρέους της Noble υποχώρησε περίπου 10 δισ. δολάρια από τότε, ο Vagner αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίως ή ακόμα και να επιβεβαιώσει ότι ήταν πίσω από την Iceberg. Με την εταιρεία τώρα κοντά σε μια αναδιάρθρωση, είναι έτοιμος να μιλήσει.
«Είμαι ο Arnaud Vagner», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη από μια κρυφή τοποθεσία στην Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά τη σύνδεσή του με την έρευνα της Iceberg. Μιλάει δημόσια τώρα επειδή προσπαθεί να οργανώσει μια νομική προσφυγή αναφορικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Noble. «Οι κακές επιχειρήσεις πρέπει να πεθάνουν», τονίζει χαρακτηριστικά.
Μετά την απομείωση αξίας δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των αποτιμήσεων των συμβολαίων που αμφισβητήθηκαν από την Iceberg, η κεφαλαιοποίηση της Noble ανέρχεται σε 115 εκατ. δολάρια ενώ το 2011, η εταιρεία είχε αποτιμηθεί στα 11,7 δισ. δολάρια. Η Noble παρουσίασε αδυναμία πληρωμής των ομολόγων της και τώρα βρίσκεται σε έναν αγώνα επιβίωσης για ένα πρόγραμμα διάσωσης ύψους 3,5 δισ. δολαρίων που θα δώσει τον έλεγχο στους πιστωτές.
noble.png
Ο Vagner δήλωσε ότι η νομική προσφυγή του, στην οποία κάλεσε κι άλλους να συμμετάσχουν, θα είναι ευκολότερη αν πάψει να κινείται ανώνυμα. «Πρέπει τώρα να στείλουμε ένα μήνυμα ότι μετά από χρόνια πάλης δεν φοβόμαστε», είπε. Μερικοί άνθρωποι δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, πρόσθεσε, χωρίς όμως να τους κατονομάσει.
Η Noble δεν αποδέχθηκε ποτέ τους ισχυρισμούς της Iceberg η οποία μήνυσε τον Vagner και μια εταιρεία του Χονγκ Κονγκ που είναι καταχωρημένη στις Σεϋχέλλες, κατηγορώντας τους για για συνωμοσία με στόχο να βλάψουν την εταιρεία διαδίδοντας ανώνυμα ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες.

Η Noble αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα ανέφερε ο Vagner στη συνέντευξη.
Το Bloomberg News έχει μιλήσει τηλεφωνικά από το 2015 με κάποιον που δήλωσε ότι σχετίζεται με την Iceberg. Υπήρξαν επίσης μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όλες οι συζητήσεις ήταν off the record, ποτέ δεν έδωσε όνομα και αρνήθηκε να προχωρήσει σε κάποια συνάντηση. Η συνέντευξη με τον Vagner διοργανώθηκε μέσω της ίδιας διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η φωνή του ήταν η ίδια όπως σε προηγούμενες κλήσεις και γνώριζε συγκεκριμένα θέματα που είχαν συζητηθεί στο παρελθόν.

Ο Vagner αμφισβητεί τον χαρακτηρισμό που του αποδίδει η Noble ότι δηλαδή είναι ένας δυσαρεστημένος πρώην υπάλληλος με στόχο τα λεφτά. Είπε ότι ποτέ δεν σορτάρε τη Noble και τα νομικά έξοδα που έχει πληρώσει για να αντιμετωπίσει την αγωγή της εταιρείας ανέρχονται σε 380.000 δολάρια. Ο Vagner δήλωσε ότι χρηματοδότησε τον εαυτό του μέσω κερδοφόρων σορτ θέσεων σε άλλες εταιρείες και των εσόδων από την έρευνα πωλήσεων.

Δεν ήταν ποτέ σαφές εάν η Iceberg αποτελείται από ένα ή περισσότερα άτομα. Ο Vagner αρνήθηκε να πει, παρόλο που αναγνώρισε ότι μίλησε με αρκετούς για τις πληροφορίες που είχε πριν από την πρώτη έκθεση της Iceberg. «Δεν μπορώ να πω με ποιον εργάστηκα, γιατί αυτό θα ήταν αντίθετο σε μια συμφωνία εμπιστευτικότητας», είπε. «Αφού μίλησα με λίγους ανθρώπους, δεν προχώρησε καθόλου και αποφάσισα να ξεκινήσω την Iceberg».

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ανώτερος πιστωτικός αναλυτής στη Noble στο Χονγκ Κονγκ, ο Vagner ανέφερε ότι μεγάλο μέρος της δουλειάς του αφορούσε στη σύνταξη αναφορών για να δείξει ότι ο εμπορικός οίκος διέθετε τους κατάλληλους ελέγχους ρίσκου. Εργάστηκε μόνο με διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες της Noble και δεν χρησιμοποίησε τίποτα εμπιστευτικό για να γράψει τις αναφορές του στην Iceberg, είπε.

«Η Noble έκανε ένα τρομερό λάθος στο τέλος των ετήσιων εκθέσεων της», είπε, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις της εταιρείας για το πόσο κερδοφόρα θα ήταν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαιά της. «Μετά από σύγκριση χρόνων κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι σχετικές προβλέψεις ήταν εντελώς bull---t».
Η πρώτη έκθεση της Iceberg το 2015 ανέφερε ότι αυτά τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια ήταν πιθανώς υπερτιμημένα κατά περίπου 3,8 δισ. δολάρια. Από τότε η Noble προχώρησε σε διαγραφή ή κράτησε αποθέματα έναντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου