Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

€500 εκατ. οι αποζημιώσεις για την πυρκαγιά στο Μάτι


Στο πρωτοφανές για μαζικές αποζημιώσεις στη χώρα μας ποσό των 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν τα χρήματα που θα κληθούν να δώσουν οι μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές ασφαλιστικές ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.
Ηδη η αγορά προετοιμάζεται για το μεγάλο κύμα απόδοσης χρημάτων, παρά το γεγονός ότι μόλις το 20% των κατοικιών που επλήγησαν ήταν ασφαλισμένο. Κι αυτό διότι ήταν συνδεδεμένες με δάνεια από τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων αναλυτών του ασφαλιστικού κλάδου, ο αριθμός των κατοικιών που επλήγησαν και είναι ασφαλισμένες μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλος όσο το σύνολο των ανασφάλιστων, όμως και πάλι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Κι αυτό διότι οι πιο ακριβές κατοικίες και οι περισσότερο σύγχρονες είναι εκείνες που έχουν ασφαλιστεί, οπότε οι ιδιοκτήτες τους θα απαιτήσουν να πάρουν τα χρήματά τους.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ενώ τα περισσότερα συμβόλαια προστασίας στέγης βρίσκονται στην Εθνική Ασφαλιστική, μικρότερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Prime, που για μόλις δύο κατοικίες θα πληρώσει τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ αποζημίωσης.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση με τις αποζημιώσεις στα οχήματα. Ας μην ξεχνάμε πως στην περιοχή έχουν καεί πάνω από 1.000, ενώ αποζημιώσεις θα υπάρξουν και για οικόπεδα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που υπέστησαν σοβαρές ζημιές, δίχως να συμπεριλάβουμε και περιπτώσεις ασφαλειών ζωής από τα 91 θύματα της πύρινης λαίλαπας. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 30 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε αποζημιώσεις οχημάτων, αν και ενδέχεται το ποσό αυτό να αυξηθεί.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γνωστής ασφαλιστικής Mega Brokers Γιάννης Χατζηθεοδοσίου «η αγορά είναι βέβαιο πως θα ανταπεξέλθει και θα βοηθήσει τους ασφαλισμένους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι καταστροφές είναι εκτεταμένες και πρωτοφανείς».
Παράλληλα υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη οι πολίτες να κατανοήσουν την αξία της ασφάλειας των κατοικιών τους, τομέας όπου επί σειρά ετών έχει υπάρξει μεγάλη αδιαφορία. Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι στην περίοδο των μαζικών χορηγήσεων στεγαστικών δανείων είχε υπάρξει πίεση προς τους ιδιοκτήτες να ασφαλίζουν παράλληλα τις κατοικίες τους, όμως αρκετά από τα οικήματα που κάηκαν ήταν ανασφάλιστα λόγω του ότι η δόμηση στη Ραφήνα και τον Μαραθώνα ανθούσε ήδη από τις αρχές και τα μέσα του 1970. Λογικό λοιπόν είναι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών να έχει συνηθίσει να μην ασφαλίζει την περιουσία της.

Σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα των ασφαλιστικών εταιρειών, τα πράγματα δείχνουν να βαίνουν ομαλά, ενώ ήδη εμπειρογνώμονες έχουν πιάσει δουλειά για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου οι αποζημιώσεις για τα σπίτια που κάηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν ζημιές σε Κινέτα και Μάτι ανέρχονταν στα 20-25 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών.
Μέχρι το συγκεκριμένο διάστημα υπολογιζόταν ότι είχαν υπάρξει αναγγελίες για περίπου 450 σπίτια, με τη μέση ζημιά να κυμαίνεται ανάμεσα στις 50.000-60.000 ευρώ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται τις επόμενες μέρες, με τις αναγγελίες ζημιών που θα ακολουθήσουν, οι αποζημιώσεις να φτάσουν τις 600 ίσως και τις 800.
Οπως υποστηρίζουν, πάντως, κύκλοι του κλάδου, η περίπτωση των πυρκαγιών στο Μάτι είναι εντελώς διαφορετική από τη Μάνδρα, όπου η ασφαλισμένη περιουσία κυμαινόταν στο 5% λόγω της χαμηλότερης αξίας της περιοχής. Ρόλο έπαιξε επίσης και το γεγονός ότι είχαν υπάρξει και στο παρελθόν φωτιές που ώθησαν τους κατοίκους να ασφαλιστούν, οι οποίοι μάλιστα διέθεταν υψηλότερα εισοδήματα, ενώ και οι ασφαλιστές είχαν μεγαλύτερο αντικείμενο στην περιοχή αυτή.

Τι έκαναν οι επιχειρήσεις
Η Εθνική Ασφαλιστική, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη στήριξης των πληγέντων, έδωσε εντολή απόλυτης προτεραιότητας στην καταβολή αποζημιώσεων που αφορούν στις περιοχές αυτές. Τα ασφάλιστρα των συμβολαίων που βρίσκονται σε ισχύ -όλων των κλάδων- και τα οποία αφορούν κατοίκους των παραπάνω περιοχών ή επιχειρήσεις με έδρα τις εν λόγω περιοχές και τα οποία πρέπει να καταβληθούν από 23/7/2018 έως 30/9/2018 μπορούν να εξοφληθούν έως 30/11/2018 χωρίς καμία επιβάρυνση ή οποιαδήποτε κύρωση και ασφαλώς με απόλυτη ισχύ των συμβολαίων για το διάστημα αυτό.
Επίσης δημιουργήθηκε ειδική γραμμή επικοινωνίας για την εξυπηρέτηση των ανωτέρω περιπτώσεων με 24ωρη λειτουργία και ήδη έχουν δοθεί άνω των 3 εκατ. ευρώ. Και η ΑΧΑ προχώρησε στη δημιουργία ειδικής γραμμής επικοινωνίας, καθώς και στην παροχή ολιγοήμερης διαμονής σε περίπτωση που πελάτες της το είχαν ανάγκη.

Ταυτόχρονα, η Μινέττα Ασφαλιστική έχει ήδη δώσει προκαταβολές, η Generali το ίδιο σε ορισμένες περιπτώσεις ζημιών, όπως και η Allianz, ενώ η πρώτη αποζημίωση της AIG Ελλάδος πληρώθηκε δύο ημέρες μετά τα τραγικά γεγονότα, ενώ μέχρι την Τρίτη 31 Ιουλίου είχε αποζημιωθεί το 92% των ασφαλισμένων σε αυτήν αυτοκινήτων και το 10% των κατοικιών. Η Interamerican, από την πλευρά της, μέσα στο πρώτο τετραήμερο επέδωσε άμεσα μέσα σε 48 ώρες από το καταστροφικό γεγονός την πρώτη αποζημίωση, ύψους 50.000 ευρώ, για ολοσχερώς κατεστραμμένη κατοικία. Εως και την Τετάρτη 1 Αυγούστου είχαν φτάσει στις 100, με εκτιμώμενο συνολικό κόστος αποζημιώσεων τα 5 εκατ. ευρώ.

Αλλο ένα φαινόμενο που επίσης παρουσιάζεται είναι δικηγορικά γραφεία να έχουν ήδη αναρτήσει συμβουλές προς τους πληγέντες για το τι πρέπει να κάνουν ως προς τις αποζημιώσεις που θα διεκδικήσουν. Η NN Hellas συνέδραμε επίσης με το ποσόν των 20.000 ευρώ για την αποκατάσταση του Λυρείου Ιδρύματος, που φιλοξενούσε ορφανά παιδιά και το οποίο κάηκε ολοσχερώς.

Η εταιρεία αποφάσισε επίσης να στηρίξει το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με δωρεά ύψους 10.000 ευρώ, συμμετέχοντας παράλληλα στην πρωτοβουλία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για την αρωγή των πυροπαθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου