Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Τα «έξυπνα» περιπολικά αποδεικνύονται προβληματικά


Ο τρόπος που τοποθετήθηκε το σύστημα για την αυτόματη αναγνώριση πινακίδων θεωρείται ότι είναι επικίνδυνος – Ο αρχηγός διέταξε έρευνα για το ζήτημα
Διοικητική έρευνα έχει διατάξει ο αρχηγός της Κυπριακής Aστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου για την εγκατάσταση του συστήματος ANPR (Αυτόματη αναγνώριση πινακίδων αυτοκινήτων) σε αριθμό περιπολικών.

Η έρευνα δεν αφορά τη λειτουργικότητα του συστήματος, αλλά τον τρόπο τοποθέτησής του στα αυτοκίνητα, ο οποίος είναι προβληματικός. Υπήρξαν παράπονα στην ηγεσία, ενώ πρόσφατα μέλος της Αστυνομίας ανέβασε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το οποίο παρουσιάζει τουλάχιστον τον ερασιτεχνισμό αυτών που τοποθέτησαν τα συστήματα.

Οι οθόνες του ANPR στα «έξυπνα περιπολικά» έχουν βιδωθεί σε σημείο που εμποδίζει τον οδηγό να χρησιμοποιήσει τον μοχλό ταχυτήτων. Είναι αναγκασμένος να σπρώχνει με το χέρι του την οθόνη για να βρει τον μοχλό. Κάτι τέτοιο, σε περίπτωση καταδίωξης, εκτός από προβληματικό είναι και επικίνδυνο. Επίσης η οθόνη βρίσκεται μπροστά από τους αεραγωγούς της ψύξης και της θέρμανσης. Το καλοκαίρι με την ψύξη ίσως να μην υπάρχει θέμα, αλλά τον χειμώνα η θέρμανση μπορεί να καταστρέψει το σύστημα.
Παράλληλα τα κουμπιά χειρισμού του κλιματισμού βρίσκονται πίσω από την οθόνη και ο οδηγός του περιπολικού πρέπει να ψαχουλεύει να τα βρει και να κάνει ρυθμίσεις. Σε περίπτωση κίνησης του αυτοκινήτου υπάρχει προφανής κίνδυνος. Επίσης η οθόνη καλύπτει τον διακόπτη alarm που δεν μπορεί να τον εντοπίσει ο οδηγός ο οποίος θα πρέπει, αν οδηγεί, να μετακινεί την οθόνη και να ψαχουλεύει τα κρυμμένα κουμπιά.

Μεταξύ άλλων, αστυνομικοί σημείωναν πως σε περίπτωση σύγκρουσης, εάν ανοίξουν οι αερόσακοι του αυτοκινήτου, κινδυνεύουν από την οθόνη η οποία θα εκτοξευθεί στα πρόσωπά τους, αφού βρίσκεται μπροστά από τους αερόσακους. Τέλος σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άφηναν αιχμές για πιθανό σκάνδαλο πίσω από την τοποθέτηση των ANPR.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου