Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε τη φέτα;

Δοκιμάζουμε ελληνικά τυριά και αναζητούμε το κρασί που θα τους κάνει την ιδανική συντροφιά. Εδώ, όλοι οι αστικοί μύθοι καταρρίπτονται.
 Το τυρί: Φέτα Π.Ο.Π.
Η φέτα είναι σίγουρα το δημοφιλέστερο τυρί στην Ελλάδα, με ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση που πλησιάζει ή ξεπερνάει τα 11 κιλά. Μετά από σκληρές αντιπαραθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίστηκε η ελληνική της καταγωγή και απέκτησε καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) με τον Καν. 1829/2002.
Έτσι, παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα και, πιο συγκεκριμένα, σε ολόκληρο το ηπειρωτικό τμήμα της και στα νησιά της περιφερειακής ενότητας Λέσβου και Λήμνου, από πρόβειο γάλα αυτών των περιοχών, στο οποίο μπορεί να προστεθεί έως 30% κατσικίσιο.
Επομένως, δεν μπορούμε να μιλάμε και πολύ περισσότερο να γράφουμε για «κατσικίσια φέτα» ή «φέτα Κρήτης» και «φέτα Κυκλάδων» είτε αυτό μας αρέσει είτε όχι.

Προφανώς, η τεράστια έκταση της ζώνης παραγωγής οδηγεί σε πολλές διαφοροποιήσεις των χαρακτηριστικών της. Παραμένει, όμως, πάντα ένα τυρί άλμης, με χιονάτο, λευκό χρώμα, συμπαγή μάζα, λίγες έως καθόλου οπές, γαλατένια αρώματα και αλμυρούτσικη γεύση με τσιμπημένη οξύτητα.
Η μέγιστη υγρασία δεν ξεπερνά το 58%, η λιποπεριεκτικότητα δεν πέφτει κάτω από το 43% επί ξηρού, ενώ το αλάτι βρίσκεται συνήθως γύρω στο 2,5%.
Δοκιμάζουμε την Φέτα ΠΟΠ της Δωδώνης, ένα καλοφτιαγμένο, τυπικό δείγμα φέτας ευρείας διανομής και μας αρέσει η ισορροπημένα αλμυρή και βουτυράτη προσωπικότητά της, με τα αρώματα του γάλακτος και της λιπόλυσης στη μύτη.

Το κρασί
Ασύρτικο 2016, ΠΓΕ Πλαγιές Παϊκού, Κτήμα Χατζηβαρύτη
Η φέτα μπορεί να είναι το απόλυτο εθνικό τυρί, όμως βάζει ιδιαίτερα δύσκολα στο ποτήρι, αφού ο «άξεστος» χαρακτήρας της και η υπερβολική αλμύρα συνθέτουν ένα παντοδύναμο σύνολο που στριμώχνει στα σκοινιά ακόμα και άξιους οινικούς μαχητές!
Ελπίδες, πάντως, για αίσια έκβαση αφήνουν οι χαμηλοί τόνοι στο άρωμα και οι υψηλοί στους τομείς «οξύτητα και διάρκεια», χαρακτηριστικά που διαθέτει το Ασύρτικο του κτήματος Χατζηβαρύτη από τη Γουμένισσα.
Το πρώτο θα επιτρέψει στο κρασί να… περάσει από κάτω, αποφεύγοντας την αδυσώπητη αρωματική γροθιά του τυριού και το δεύτερο να πετύχει καίριο χτύπημα διαλύοντας με άφθονο λεμόνι την τρομακτική αρμύρα!

Παράγκα Sparkling, Αφρώδης οίνος, Κυρ Γιάννη Α.Ε.
Μπορεί η φέτα να κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, όμως η πολύ ισχυρή της προσωπικότητα κάνει το πάντρεμα της με το κρασί μια δύσκολη άσκηση. Με λίγο ανατρεπτική διάθεση, δοκιμάζουμε τη Φέτα ΠΟΠ της Δωδώνης με την Παράγκα Sparkling, ένα ευχάριστο, αφρώδες κρασί που παράγεται με την οικονομικότερη, σε σχέση με την κλασική, «μέθοδο της κλειστής δεξαμενής», άρα προσφέρεται σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Ο συνδυασμός λειτουργεί πολύ καλά, καθώς η οξύτητα του αφρώδους στέκεται με άνεση απέναντι σε αυτήν του τυριού, ενώ η διακριτική γλύκα, από τα περίπου 20 γραμμάρια αζύμωτων ζαχάρων της Παράγκας μαλακώνει την αρμύρα της φέτας. Από την άλλη, αν και εμφανίζεται μια ελαφριά αρωματική υπεροχή του τυριού, ο φρουτώδης χαρακτήρας του κρασιού παραμένει αναγνωρίσιμος. Αν θέλετε να ξεφύγετε από τα στερεότυπα, δοκιμάστε τον.

Από: Α. Ν. Ανδρουλιδάκης & Σίμος Γεωργόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου