Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε με τη μαγειρική σόδα


Σίγουρα γνωρίζετε πως η μαγειρική σόδα κάνει θαύματα στην καθαριότητα του σπιτιού, στην περιποίηση του σώματος μας και γενικά έχει πολλαπλές χρήσεις και εφαρμογές, αλλά κάθε φορά ανακαλύπτουμε κι άλλες!

1. Μαλακώνει το κρέας αν το αφήσετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες πασπαλισμένο με σόδα. Ξεπλύνετε και μαγειρεύετε.
2. Ένα κουταλάκι του καφέ σε 1 ποτήρι νερού αρκεί για να παρασκευάσετε μια σπιτική χωνευτική σόδα. 3. Για την ντουλάπα: Βάζετε ένα ανοιχτό κουτί μαγειρικής σόδας μέσα στη ντουλάπα για να αποφύγετε τις μυρωδιές.  Εάν η ντουλάπα έχει οσμές μούχλας, μπορείτε να καθαρίσετε το πάτωμά της με ένα διάλυμα ενός λίτρου ζεστού νερού, 1/2 φλιτζάνι ξύδι και 1/4 φλιτζάνι σόδα.
4. Αν  η μυρωδιά από τον ιδρώτα αρνείται να φύγει από το ρούχο ακόμα και όταν έχει πλυθεί αρκετές φορές, δοκιμάστε: σε μια λεκάνη στύψτε ένα λεμόνι και προσθέστε ένα κουταλάκι μαγειρική σόδα. Αφού αφρίσει βουτάτε το σημείο με τη δυσοσμία και αφήνετε  για λίγο, το στύβετε και αφήνετε να στεγνώσει τελείως. Στη συνέχεια ξεβγάζετε με κρύο νερό και το βάζετε στο πλυντήριο (Δοκιμάστε το μόνο σε λευκά ρούχα).
5. Η μαγειρική σόδα, μπορεί λοιπόν να λειτουργήσει και ως ξηρό σαμπουάν. Απλώστε μία μικρή ποσότητα πάνω στη βούρτσα και απλά χτένιστε τα. Θα «τραβήξει» αμέσως τη λιπαρότητα.
6. Λεκέδες από αίμα σε ύφασμα αφαιρούνται πιο εύκολα εάν τρίψετε πρώτα σόδα επάνω στον λεκέ. Λεκέδες από φρούτα ή κρασί πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, εάν όμως προκύψουν σε στιγμή που δεν έχετε το χρόνο να ασχοληθείτε με αυτό, ρίχνετε πάνω στο λεκέ μαγειρική σόδα και αργότερα μπορείτε να αφαιρέσετε το λεκέ ρίχνοντας ζεστό νερό στην πίσω όψη του υφάσματος.
7. Σε συνδυασμό με τη βρώμη, η μαγειρική σόδα αναζωογονεί και ενυδατώνει το δέρμα. Μπορείτε να φτιάξετε κρέμα απολέπισης για καθημερινή χρήση αναμειγνύοντας τρεις κουταλιές σόδα, μία κουταλιά νερό και μία κουταλιά βρώμη. Τρίβετε με αργές, κυκλικές κινήσεις και μετά ξεπλένετε με νερό.
8. Για τα παπούτσια: Ρίχνετε σόδα στο εσωτερικό των παπουτσιών, στις παντόφλες και στον πάτο της παπουτσοθήκης, για να απορροφήσει τις οσμές. Επαναλάβετε σε μηνιαία βάση
9. Η σόδα εξαφανίζει τα καμμένα και τα λίπη από τα τηγάνια, κατσαρόλες κτλ.: Βάζετε μια κουταλιά γλυκού σόδα, με λίγο νερό στο σκεύος που έχει καμμένα και λίπη και αφήνετε να μουλιάσει. Περιμένετε λίγα λεπτά και μετά τρίβετε απαλά και ξεβγάζετε. Για τα καμμένα τρόφιμα στα μαγειρικά σκεύη, ρίχνετε σόδα, προσθέτετε ζεστό νερό και αφήνετε να ενεργήσει όλη νύχτα.
10. Καθαριστικό για τις βούρτσες και τα πινέλα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βουτήξετε τα πινέλα σας  σε ένα μπολ με ζεστό νερό και λίγα κουταλάκια του γλυκού σόδα. Αυτό είναι ένα επίσης καλό κόλπο τόσο για τις οδοντόβουρτσες, όσο και για τις βούρτσες και χτένες των μαλλιών σας.
11. Για τον καθαρισμό του εσωτερικού του φούρνου μικροκυμάτων: Προσθέτετε 4 κ.γλ. σόδα σε 1/4 φλιτζάνια ζεστό νερό. Εναλλακτικά, ρίχνετε μερικές κουταλιές σόδας σε νερό και το βράζετε στο φούρνο μικροκυμάτων για 3-4 λεπτά, έπειτα σκουπίζετε το εσωτερικό του με χαρτί ή μαλακό πανί. Έτσι θα εξαλειφθούν και οι όποιες οσμές ενδεχομένως υπάρχουν. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στον φούρνο σας.
12. Διατηρούνται πιο φρέσκα τα κομμένα λουλούδια για περισσότερο καιρό με την προσθήκη από ένα κουταλάκι του γλυκού στο νερό του βάζου.
13. Ξεβουλώνει τα σιφόνια: Ρίχνετε 1/4 φλιτζάνι σόδα στο σιφόνι και αμέσως μετά 1/2 φλιτζάνι  ξύδι. Σκεπάζετε το σιφόνι και μόλις σταματήσει το άφρισμα ρίχνετε βραστό νερό. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε προληπτικά. Φτιάχνετε ένα μείγμα από 1 φλιτζάνι σόδα και 1 φλιτζάνι  αλάτι. Μία φορά την εβδομάδα ρίχνετε στο σιφόνι 1/4 φλιτζάνι από αυτό το μείγμα και ξεπλένετε το με βραστό νερό και μετά κρύο.
14. Τσιμπήματα από έντομα: Η πάστα μαγειρικής σόδας και νερού μπορεί να ανακουφίσει από την φαγούρα αν εφαρμοστεί πάνω στα τσιμπήματα εντόμων. Η μαγειρική σόδα συμβάλει στην ανακούφιση από τον μικρό ερεθισμό του δέρματος και την φαγούρα καθώς εξουδετερώνει τις ερεθιστικές ουσίες.
*Μπορείτε να βρείτε μαγειρική σόδα σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά σακουλάκια ενός κιλού με 1 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου