Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Η ιστορική, πρώτη εμβληματική «Ηλέκτρα»!


Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου ανοίγει τις πύλες του στον κινηματογράφο, προβάλλοντας την εμβληματική «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη –ταινία του 1962– αποτελώντας μια σύμπραξη μεταξύ του 8ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας και του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου


56 χρόνια μετά την πρώτη της προβολή, η εμβληματική «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πύλες του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου στον κινηματογράφο.

Το Σάββατο 30 Ιουνίου, το Μικρό Θέατρο που βρίσκεται ανάμεσα σε πορτοκαλεώνες και ελαιώνες, σε μία πλαγιά με θέα το βουνό και τη θάλασσα, θα αποτελέσει τον χώρο προβολής της «Ηλέκτρας» του 1962, μιας παρουσίασης που αποτελεί πρωτοβουλία της σύμπραξης μεταξύ του 8ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας και του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Όπως διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών: «Το 1962 ο Μιχάλης Κακογιάννης παραδίδει με την «Ηλέκτρα» την πιο διαχρονική και ταυτόχρονα υποδειγματική μεταφορά αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον κινηματογράφο. Το αττικό τοπίο γίνεται η λιτή σκηνή που εκσυγχρονίζει τον μύθο και τα προαιώνια στοιχεία της ελληνικής γης αναδεικνύουν τους χαρακτήρες και τις συγκρούσεις, που διαπερνούν δραματικά και ποιητικά την ελληνική ταυτότητα.

ilektra-2

Αφήνοντας πίσω τις προγενέστερες εκδοχές του μύθου των Ατρειδών μέσα από τις τραγωδίες του Αισχύλου («Χοηφόροι») και του Σοφοκλή («Ηλέκτρα»), η ταινία του Κακογιάννη βασίζεται στο λόγο του Ευριπίδη, του πιο σύγχρονου από τους αρχαίους τραγικούς, και σε πλήρη συνάφεια με το πνεύμα του ποιητή, τοποθετεί τη δράση εκτός του παλατιού.

Η «Ηλέκτρα» είναι μία ιστορία για τους ανθρώπους, που δεν άγονται από τη θεϊκή μοιρολατρία, αλλά ζουν στο περιθώριο και πράττουν αυτοβούλως.»
Συνοπτικά η ιστορία της ταινίας:

Η Ηλέκτρα περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της, Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, που δολοφονήθηκε από τη γυναίκα του, Κλυταιμνήστρα, και τον εραστή της, Αίγισθο. Η ευκαιρία παρουσιάζεται, όταν συναντά και πάλι τον αδερφό της Ορέστη. Και οι δυο μαζί θα θέσουν σε εφαρμογή το φονικό τους σχέδιο.

ilektra-1

Σχετικά με το 8ο Athens Open Air Film Festival, πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) με προβολές, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου www.greekfestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου