Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Άστατος και σήμερα ο καιρός μετά την κυριακάτικη σφοδρή καταγίδα

Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά σε Κεντρική και Ανατολική Στερεά,
Εύβοια, Πελοπόννησο αρχικά και μετά το απόγευμα στα βορειοανατολικά και αργότερα στην Κεντρική Μακεδονία και το Βορειοδυτικό Αιγαίο - Πολλά τα προβλήματα στην Αττική από τη βροχή
Μετά την χθεσινή καταιγίδα που προκάλεσε προβλήματα στην Αττική και όχι μόνο, σήμερα περιμένουμε άστατο καιρό με βροχές ή τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά τις πρωινές ώρες σε Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Πελοπόννησο και μετά το απόγευμα στα βορειοανατολικά και αργότερα στην Κεντρική Μακεδονία και το Βορειοδυτικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, με εξαίρεση τις πρωινές ώρες στο Νότιο Αιγαίο όπου θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και στο Λιβυκό ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Νότιο Ιόνιο τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα, στη Θράκη και στη Μακεδονία, θα επικρατήσει άστατος καιρός με τοπικές βροχές και τις θερμές ώρες της ημέρας καταιγίδες. Η θερμοκρασία από 10 έως 26 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, παροδικά αυξημένες νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες και το θερμόμετρο από 16 έως 26 βαθμούς.

Στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Στερεά Ελλάδα, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, βορειοδυτικοί άνεμοι 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.

Στην Πελοπόννησο, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με βελτίωση το βράδυ. Ο υδράργυρος από 11 έως 25 βαθμούς.

Στα Κύθηρα, παροδικές βροχές και ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι.

Στην Κρήτη και στις Κυκλάδες, πρόσκαιρη συννεφιά με τοπικές βροχές ή καταιγίδες και βελτίωση από το απόγευμα, άνεμοι βορειοδυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ και το θερμόμετρο από 15 έως 22 βαθμούς.

Στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, ήλιος με τοπικές νεφώσεις και παροδικές βροχές ή καταιγίδες, άνεμοι από διάφορες 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία έως 22 βαθμούς.

Στη Θεσσαλία, την κεντρική και την ανατολική Στερεά Ελλάδα, άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση το βράδυ. Ο υδράργυρος από 13 έως 25 βαθμούς.

Στην Αττική, πρόσκαιρες νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση, άνεμοι βορείων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, η αστάθεια η οποία επικρατεί πάνω από τον Ελλαδικό χώρο τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται ότι θα διατηρηθεί μέχρι και σχεδόν τα τέλη της εβδομάδας αφού αναμένεται να εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα έχουν κατά τόπους και έντονο χαρακτήρα κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τις επόμενες ημέρες, θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας δηλαδή από το μεσημέρι έως το απόγευμα. Δεν χρειάζεται να μας ξεγελά το γεγονός ότι κάποιες απο τις επόμενες ημέρες η μέρα θα ξεκινάει με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, από το μεσημέρι και έπειτα οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κυρίως στα ηπειρωτικά και θα εκδηλώνονται κατά τόπους έντονα φαινόμενα.

Οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα είναι οι πρώτες περιοχές που θα δέχονται τις πιο ισχυρές καταιγίδες. Στα αντίστοιχα πεδινά η παραθαλάσσια τμήματα τα φαινόμενα θα είναι πιο τοπικά και μικρότερης χρονικής διάρκειας.

Δεν αποκλείεται δε να επηρεαστούν κατά τόπους ακόμη και νησιωτικές περιοχές του Ιονίου η του Αιγίου, όμως εκεί οι βροχές θα είναι πολύ πιο εξασθενημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες των ηπειρωτικων τμημάτων.

Οι άνεμοι δεν θα προκαλέσουν κανένα πρόβλημα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Προσοχή σε όλους όσοι μένουν ή βρίσκονται κοντά σε ποτάμια η ρέματα διότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο υπερχείλισης λόγω του μεγάλου όγκου νερού που θα σημειωθεί σε τοπικό επίπεδο.

Στα ορεινότερα και κάποια ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και οι αγρότες ώστε να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να διαφυλάξουν τις καλλιέργειες τους αν τυχόν εκδηλωθούν χαλαζοπτώσεις.

Οι καταιγίδες ήρθαν για να μείνουν σχεδόν ολόκληρη την προσεχή εβδομάδα...


Σφοδρή η καταιγίδα στην Αττική

Πολλά ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο λεκανοπέδιο την Κυριακή από την ξαφνική καταιγίδα, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι από τα βόρεια προάστια, ενώ το απόγευμα ξέσπασε σφοδρή καταιγίδα και στο κέντρο της Αθήνας με τους πολίτες που είχαν βγει για βόλτα να ψάχνουν τρόπο να προφυλαχθούν, ενώ είχαν δημιουργηθεί και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Μάλιστα, προέκυψαν μεγάλα προβλήματα σε ισόγεια και υπόγεια, αλλά και σε αυλές με 27 κλήσεις στην Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων (Πατησίων, Μιχαήλ Βόδα, Μέρλιν, Αλεξάνδρας, Ιουλιανού, Ακαδημία Πλάτωνος, Βύρωνα, Καισαριανή, Ντράφι, Νέα Ιωνία), δύο κλήσεις για κοπή δένδρων σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι, ενώ 11 συνεργεία της Πυροσβεστικής βρίσκονται στο δρόμο για να βοηθήσουν στη δύσκολη κατάσταση. Μάλιστα, έκλεισε η οδός Πειραιώς σε δύο σημεία της. Στην Χαμοστέρνας και στην Πέτρου Ράλλη προς Πειραιά, καθώς και η υπόγεια γέφυρα Λιάσκου στην Ελευσίνα.

Στα βόρεια μάλιστα εμφανίστηκε και χαλάζι.

Προβλήματα στο γήπεδο της Λεωφόρου και διακοπή

Διακόπηκε στο έβδομο λεπτό το ματς του Παναθηναϊκού με την Ξάνθη λόγω καταρρακτώδους βροχής στη Λεωφόρο. Η καταρρακτώδης βροχή μετέτρεψε τον αγωνιστικό χώρο της Λεωφόρου σε… πισίνα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο Παναθηναϊκός και Ξάνθη να αγωνιστούν... Αφού ο διαιτητής Στυλιαράς διέκοψε προσωρινά την αναμέτρηση, μετά από περίπου 15’ επέστρεψε από τα αποδυτήρια, δοκίμασε αν τσουλάει η μπάλα, αλλά κάτι τέτοιο ήταν ανέφικτο, αφού είχαν ήδη δημιουργηθεί πολλές εστίες… λίμνης! Φυσιολογικά, λοιπόν, ο Έλληνας ρέφερι αποφάσισε την οριστική διακοπή του παιχνιδιού, με τις δύο ομάδες να τα ξαναλένε αύριο, την ίδια ώρα, για να πέσει και τυπικά αυλαία στη φετινή Super League.


leoforos


Σοβαρά προβλήματα από την ισχυρή βροχόπτωση σε Πάτρα και Ναύπλιο

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε σε πολλές περιοχές της Πάτρας η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε την Κυριακή.

Αποτέλεσμα ήταν να κλείσει ακόμα και η ακτή Δυμαίων και η κίνηση των οχημάτων να γίνεται σε μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας.

Οπως αναφέρει το patrastimes.gr οι δρόμοι θύμιζαν λίμνη ιδιαίτερα στο σημείο έξω από τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην περιοχή των Δεμενίκων στο ύψος του δημοτικού σχολείου. Την ίδια ώρα στο κέντρο της Πάτρας επικρατούσε κυκλοφοριακό χάος λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης δεδομένου ότι η κίνηση των οχημάτων γινόταν με δυσκολία.


patra


Το Ναύπλιο είναι ακόμα μία πόλη που «χτυπήθηκε» από την κακοκαιρία της Κυριακής, με τα επίπεδα βροχής να ανεβαίνουν επικίνδυνα.

Οπως αναφέρει το argolikeseidhseis.gr, μίση ώρα κράτησε η ισχυρή καταιγίδα στην περιοχή του Ναυπλίου και ήταν αρκετή για να μετατραπούν πολλοί δρόμοι σε ποτάμια και τα σκαλιά σε χείμαρρο.


nafplio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου