Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Με το σχέδιο "Kalamata", η Apple θα αντικαταστήσει τους Intel

Η Apple ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τα δικά της τσιπ στους μελλοντικούς υπολογιστές Mac, αρχής γενομένης από το 2020, αντικαθιστώντας τους επεξεργαστές Intel που έχουν παρουσία στα συστήματα της εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το Bloomberg, με τις πηγές του να κάνουν λόγο για ένα σχέδιο της Apple το οποίο είναι στα πρώτα του βήματα, και το οποίο έχει κωδική ονομασία με έντονο το ελληνικό στοιχείο αφού αυτό ονομάζεται «Kalamata».

Το συγκεκριμένο project αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου το οποίο περιλαμβάνει αντίστοιχες κινήσεις της Apple στα iPhone και τα iPad, έτσι ώστε οι συσκευές της να λειτουργούν «ομοιόμορφα» και «αδιάλειπτα», κάτι που προτίθεται να κάνει πολύ σύντομα σε επίπεδο λογισμικού

Θεωρητικά σύμφωνα με το Bloomberg, η Apple μπορεί να εγκαταλείψει τα σχέδια αυτά ή να καθυστερήσει την αλλαγή, όμως αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα αποτελέσει μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της εταιρείας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Apple ευελπιστεί ότι τυχόν τέτοια αλλαγή, θα τη βοηθήσει να φέρει πιο γρήγορα στην αγορά νέα χαρακτηριστικά σε όλα τα προϊόντα της, κάτι που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαφοροποίηση της με άλλους κατασκευαστές αρχής γενομένης στον τομέα της αυτονομίας.
Οι επεξεργαστές της Intel παραμένουν από τις λίγες υλοποιήσεις τρίτων κατασκευαστών που έχουν παρουσία στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Apple. Στις μέρες μας, η Intel έχει παρουσία σχεδόν σε όλους τους φορητούς υπολογιστές κορυφαίων κατασκευαστών όπως των Dell, HP, Lenovo και Asustek. Η συνεργασία της με την Apple είναι υπεύθυνη για το 5% του συνολικού τζίρου της.

Ήδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τα τσιπ T1 και T2 που έχει σχεδιάσει η ίδια στα νέα MacBook Pro και iMac Pro, ενώ πιθανόν να ενσωματώσει πρόσθετους συνεπεξεργαστές δικής της κατασκευής, σε Mac υπολογιστές που θα κυκλοφορήσουν μέσα στη χρονιά.
Το T1 τσιπ βρίσκεται πίσω από τη λειτουργία της Touch Bar και του Touch ID ενώ στο T2 ενσωματώνονται διάφορα σημαντικά κομμάτια λειτουργίας του iMac Pro όπως ο SSD controller, ο image signal processor κ.α.

Ιστορικά, η Apple έχει προχωρήσει σε μια αντίστοιχη κίνηση το 2005 στο συνέδριο WWDC, ανακοινώνοντας την υιοθέτηση επεξεργαστών από την Intel στους υπολογιστές της, αφήνοντας πίσω της για πάντα τους PowerPC. 
Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου