Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Μπουρούντι: Το κυβερνών κόμμα έχρισε τον πρόεδρο... «ανώτατο, αιώνιο ηγέτη»

Οι αποφάσεις του Πιερ Ενκουρουνζίζα απαγορεύεται να αμφισβητούνται - Τα κόμματα της
αντιπολίτευσης επέκριναν σφοδρά την απόφασηΤο κυβερνών κόμμα του Μπουρούντι έχρισε σήμερα τον πρόεδρο της χώρας Πιερ Ενκουρουνζίζα "ανώτατο, αιώνιο ηγέτη", οι αποφάσεις του οποίου δεν επιτρέπεται να αμφισβητούνται.





Με τον νέο τίτλο του, ο 54χρονος πρόεδρος θα μπορεί να ασκεί βέτο σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής του κόμματος με τις οποίες διαφωνεί.

"Είναι ο πρεσβύτερός μας, ο πατέρας μας, ο σύμβουλός μας" δήλωσε ο Εβαρίστε Ενταγισιμίγιε, ο γενικός γραμματέας του CNDD-FDD, εξηγώντας την απόφαση του κόμματος. Ο Ενκουρουνζίζα, που ανέλαβε την προεδρία του Μπουρούντι το 2005, δικαιούται τον τίτλο επειδή πέτυχε "σημαντική πρόοδο" στη χώρα, πρόσθεσε.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν σφοδρά την απόφαση, σημειώνοντας ότι το σύνταγμα δεν επιτρέπει να μετατραπεί το Μπουρούντι σε "μοναρχία ελέω Θεού". "Ο Ενκουρουνζίζα ήδη επέλεξε ένα μονοπάτι που θέτει σε κίνδυνο τις δημοκρατικές κατακτήσεις των τελευταίων 25 ετών... Θα επιβληθεί ως βασιλιάς" σχολίασε ο Τζέρεμι Μινάνι, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Συναγερμού των Δημοκρατών του Μπουρούντι (RDB).

Ο Μινάνι αναφερόταν στην τρίτη θητεία στην προεδρία που εξασφάλισε το 2015 ο Ενκουρουνζίζα, κατά παράβαση του συντάγματος. Το γεγονός αυτό είχε πυροδοτήσει μια βίαιη κρίση με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να εκτοπιστούν.

Τον Μάιο πρόκειται να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που θα επέτρεπε στον πρόεδρο να παραμείνει στο αξίωμά του μέχρι το 2034. Με τις αλλαγές που προτείνονται, η προεδρική θητεία θα αυξηθεί στα επτά χρόνια (από πέντε σήμερα), με συνέπεια ο Ενκουρουνζίζα, η τρέχουσα θητεία του οποίου λήγει το 2020, θα μπορούσε να διεκδικήσει άλλες δύο επταετείς θητείες στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου