Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Σε διατηρητέο νεοκλασικό της Σταδίου το πολύπαθο Θεατρικό Μουσείο

Σε διατηρητέο νεοκλασικό της Σταδίου το πολύπαθο Θεατρικό Μουσείο
Το υπουργείο Πολιτισμού επιδιώκει να δώσει οριστική λύση στο Θεατρικό Μουσείο – Θα στεγαστεί σε διατηρητέο κτίριο στην οδό Σταδίου – Διάρρηξη της βιβλιοθήκης διαπιστώθηκε σήμερα το πρωί
Σε νεοκλασικό που βρίσκεται επί της οδού Σταδίου 47 θα στεγαστεί το Θεατρικό Μουσείο, με το υπουργείο Πολιτισμού να φιλοδοξεί να δώσει οριστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός. Κι ενώ σήμερα επρόκειτο να ξεκινήσει η μεταφορά της Βιβλιοθήκης, διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει διάρρηξη στο χώρο.




Στο κτίριο θα στεγαστεί η κληρονομιά του Θεατρικού Μουσείου, το αρχείο του, με πολύτιμα έγγραφα και η βιβλιοθήκη του. Παράλληλα θα δημιουργηθούν χώροι έρευνας και εκπαίδευσης για το ελληνικό θέατρο.

Το νέο κτίριο είναι κληροδότημα του Αλέξανδρου Σούτζου και θα παραχωρηθεί από την Εθνική Πινακοθήκη στο υπουργείο. Το κτίριο, στην οδό Σταδίου 27 διαθέτει ισόγειο και δύο ορόφους. Χρησιμοποιήθηκε ως εξοχικό της οικογένειας Σούτζου, ενώ διέθετε και έξοδο αλόγων στην οδό Γεωργίου Σταύρου. Το κτίριο περιήλθε το 1894 με διαθήκη στην Εθνική Πινακοθήκη και αποτελεί περιουσία του κληροδοτήματος Αλεξάνδρου Σούτζου. Η πρόσοψη κρίθηκε διατηρητέα από τον Δήμο Αθηναίων, το 2003. Το κτίριο εκμισθωνόταν έως τον Οκτώβριο του 2012 σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Η αποκατάσταση και η μετατροπή του νεοκλασικού κτιρίου σε Θεατρικό Μουσείο προβλέπεται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ενδιάμεσος διαχειριστικός φορέας έχει οριστεί το Εθνικό Θέατρο, στο οποίο έχουν αποδοθεί ήδη 450.000 ευρώ, για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του Θεατρικού Μουσείου.

Παράλληλα, θα γίνουν διαδικασίες για να περάσει στο Δημόσιο, αφού διευκρινιστούν με ακρίβεια το ύψος των οφειλών του. Αναμένεται η τελική επικύρωση βάσει του καταστατικού από τη γενική συνέλευση του Θεατρικού Μουσείου, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της μεταφοράς του Μουσείου στο Δημόσιο.

Άγνωστοι έκαναν διάρρηξη στη βιβλιοθήκη

Πάντως, σήμερα είχε προγραμματιστεί, υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟΑ και παρουσία εκπροσώπων του Θεατρικού Μουσείου, να ξεκινήσει η μεταφορά της βιβλιοθήκης από την οδό Καραμανλάκη στα Πατήσια, σε ασφαλή χώρο της ΕΡΤ, με έξοδα που θα καλυφθούν από το ΥΠΠΟΑ. Ωστόσο, το πρωί της Τρίτης μόλις ο εκπρόσωπος του Θεατρικού Μουσείου άνοιξε την πόρτα της Βιβλιοθήκης διαπίστωσε διάρρηξη του χώρου. Κλήθηκε η Άμεση Δράση, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και η υπόθεση διερευνάται από την Αστυνομία.


Σε νεοκλασικό επί της οδού Σταδίου 47 θα βρει τη νέα του στέγη το Θεατρικό Μουσείο. Θα προηγηθούν εργασίες αποκατάστασης και επισκευής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου