Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Αυξήθηκαν 2,6 δισ ευρώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών το Δεκέμβριο

Σημαντική αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, και κυρίως των νοικοκυριών, καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε σήμερα ΤτΕ, καταδεικνύοντας τη βελτίωση του κλίματος με το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας
μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την γ' αξιολόγηση. Αντίθετα το Δημόσιο προχώρησε σε μεγάλες καθαρές εκροές με αποτέλεσμα το σύνολο των καταθέσεων να εμφανίζει αρνητική ροή κατά 734 εκατ. ευρώ.




Αναλυτικά, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 2,54 δισ ευρώ έναντι αύξησης κατά 273 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν το Δεκέμβριο κατά 2,635 δισ έναντι αύξησης κατά 67 εκατ. ευρώ ένα μήνα πριν.

Την ίδια ώρα οι αντίστοιχες των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 95 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 206 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 473 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 173 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 568 εκατ. ευρώ, το Δεκέμβριο του 2017, έναντι αύξησης κατά 33 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Οι καταθέσεις του Δημοσίου
Το Δεκέμβριο ωστόσο καταγράφηκαν μεγάλες εκροές απ' τους λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης με αποτέλεσμα οι καταθέσεις της να μειωθούν κατά 3,275 δισ. ευρώ έπειτα από την αύξηση τους κατά 1,487 δισ ευρώ ένα μήνα πριν.
Χρηματοδότηση
Την ίδια ώρα ωστόσο η τραπεζική χρηματοδότηση προς το Δημόσιο το μήνα Δεκέμβριο αυξήθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση ήταν θετική κατά 183 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 251 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Στον ιδιωτικό τομέα όμως η στρόφιγγα συνεχίζει να σφίγγει καθώς ναι μεν η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 309 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 33 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ένα μήνα πριν η χρηματοδότηση εμφανίζει μείωση 0,9%.
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Δεκέμβριο του 2017, ήταν θετική κατά 481 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 196 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν θετική κατά 245 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 275 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν θετική κατά 236 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 80 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Το Δεκέμβριο του 2017, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 22 εκατ. ευρώ, ίση με τον προηγούμενο μήνα.
Αντίθετα, αρνητική κατά 151 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 140 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου