Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Νοσοκομεία: Είδος προς εξαφάνιση τα σεντόνια και ο Πολάκης βλέπει παρακράτος

 
Με δωρεές καλύπτουν το πρόβλημα - Η μεγάλη παραγγελία των 2.000 σεντονιών που... συνέχεια έρχεται τους τελευταίους μήνες «Τα σεντόνια» του Σισμανογλείου, που βρίσκονται στο προσκήνιο το τελευταίο 24ωρο μετά την... ανάρτηση- παραγγελία ΕΔΕ που έκανε στον
προσωπικό λογαριασμό του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, αποτελούν το πιο... σύντομο, πικρό βεβαίως, ανέκδοτο στην καθημερινότητα των εργαζομένων αλλά και των ασθενών όχι μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο αλλά και σε πολλά άλλα δημόσια νοσοκομεία. Διότι τα σεντόνια είναι είδος σε ανεπάρκεια στο ΕΣΥ, παρά τις περί του αντιθέτου κραυγές του Κρητικού αναπληρωτή υπουργού, που, αντί να δει τις ελλείψεις, "βλέπει" πλοκάμια του παρακράτους στο εξαντλημένο προσωπικό του συστήματος υγείας. Οι δωρεές ιματισμού αποτελούν τις πιο συχνές δωρεές των πολιτών προς τα δημόσια νοσοκομεία, και γίνονται είτε γιατί έχει προηγηθεί νοσηλεία των δωρητών όπου βιώνονται οι ελλείψεις σε κάθε επίπεδο είτε γιατί έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους υπεύθυνους των κλινικών σχετικά με τα είδη που χρειάζονται και μπορεί να καλυφθούν με τη δωρεά.





Η μεγάλη παραγγελία των 2.000 σεντονιών που... συνέχεια έρχεται τους τελευταίους μήνες

"Την άλλη εβδομάδα έρχονται 2.000 σεντόνια" είναι η διαβεβαίωση που δίνεται κάθε εβδομάδα τους τελευταίους μήνες από τη διοίκηση του Σισμανόγλειου προς τους υπεύθυνους των κλινικών που εκλιπαρούν για ιματισμό. Οι τελευταίοι, βεβαίως, είναι εκείνοι που καλούνται να διαχειριστούν την έλλειψη των σεντονιών και να εξηγούν στους ασθενείς πως δεν υπάρχει διαθέσιμος ιματισμός.
«Κάθε κλινική παραλαμβάνει σεντόνια, μαξιλαροθήκες, κουβέρτες, από την Υπηρεσία Πλυντηρίων ανάλογα με τον αριθμό των κλινών της. Η σημερινή διοίκηση έχει εφαρμόσει έναν δικό της τύπο βάσει του οποίου γίνεται η παραλαβή των σεντονιών. Το αποτέλεσμα είναι οτι οι περισσότερες κλινικές βάσει αυτού του αλγορίθμου παραλαμβάνουν μηδενικό αριθμό σεντονιών, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ασθενών!" λέει στο protothema.gr εργαζόμενος του νοσοκομείου. Και συνεχίζει: "Στην πράξη δεν αλλάζουμε σεντόνια στους ασθενείς στη διάρκεια της νοσηλείας τους, αλλάζουμε τον ιματισμό στα κρεββάτια κάθε φορά που φεύγει ο ασθενής. Οι συνοδοί καταλαβαίνουν, δεν χρειάζεται να τους λέμε πολλά... Άλλωστε δεν είναι το μόνο που λείπει από το νοσοκομείο".

Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου, μέχρι και την περασμένη Πέμπτη στο Σισμανόγλειο δεν υπήρχαν γάντια, συσκευές ορού, πλαστικά ποτηράκια νερού για τους ασθενείς, ειδικά δοχεία για τον εμετό, κρέμα ξυλοκαΐνης -ευτελή μεν εκ πρώτου ακούσματος υλικά, αλλά σημαντικής αξίας για το έργο των επαγγελματιών υγείας και τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών.

Όλα τα υλικά που προσδιορίζονται ως "υλικά σε έλλειψη" αναπληρώνονται με μέριμνα των ίδιων των ασθενών και των οικείων τους. Πολυ δε περισσότερο τα σεντόνια που δεν χρειάζεται να αγοραστούν αλλά να μεταφερθούν από τον ιματισμό του σπιτιού τους. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα αφήνουν στο νοσοκομείο οταν παίρνουν εξιτήριο λέγοντας πως τα δωρίζουν για τους επόμενους. Ένας ασθενής, δε, μετα τη νοσηλεία του κι έχοντας βιώσει όπωςόλοι, το θέμα με τα σεντόνια, επέστρεψε στο Σισμανόγλειο με δωρεά 30 σεντονιών που έφεραν τυπωμένο το επώνυμο του...

Εκπρόσωποι γιατρών και νοσηλευτών: υπάρχουν νόμοι, υπάρχει ιεραρχία στα νοσοκομεια, ποιοι θέλουν να διασύρουν τους εργαζόμενους για τις ελλείψεις;

"Τα προβλήματα με τον ιματισμό στα νοσοκομεία είναι υπαρκτά και σοβαρά. Υπάρχει πρόβλημα στην επάρκεια του ιματισμου και στη διαδικασια του πλυσίματος και σιδερώματος. Ετσι προκύπτουν σοβαρές ελλείψεις στη διαθεσιμότητα τους. Ειναι η πραγματικότητα για τα περισσότερα νοσοκομεία. Και δεν υπάρχει πρόβλημα μόνο με τον ιματισμό των κλινών -που αυτο φαίνεται- υπάρχει πρόβλημα με τον ιματισμό των χειρουργείων αλλα και με τον ιματισμό στους κοιτώνες των γιατρών" λεει ο κ. Πάνος Παπανικολάου, διευθυντής νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακων Γιατρων Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).  Καταλήγει, δε, πως "σε κάθε περίπτωση για την όποια έλλειψη υπεύθυνοι ειναι η εκάστοτε κυβέρνηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους διοικητές που αυτοί διορίζουν. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι υπεύθυνοι οι νοσηλευτές βάρδιας...".

"Όλες οι διαδικασίες για τον έλεγχο των εργαζομένων μεσα στα νοσοκομεια ορίζονται στους νόμους και απο τους νόμους πρεπει να εκκινούν. Αυτο που έγινε μεσω του λογαριασμού στο Facebook του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ειναι πρωτοφανές: κανένας εργαζόμενος δεν πρεπει να διασύρεται και μαλιςτα, μέσω των social media, χωρίς να έχει εξακριβωθεί τι εχει γίνει" επισημαίνει μιλώντας στο protothema.gr, το προεδρείο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Νοσηλευτών ΕΣΥ, απο τη Λάρισα, οπου πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο του κλάδου.

Ποιοι δωρίζουν ιματισμό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Μια αναζήτησή στη Διαύγεια δείχνει αυτό που επιχειρούν να αποσιωπήσουν οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας και των δημοσίων νοσοκομείων: πως παρά τις φωνές για επάρκεια υλικών και για "παρακράτος" εργαζομένων, οι δωρεές ενισχύουν με αμείωτο ρυθμό το σύστημα υγείας με υλικά για να λειτουργήσει. Οι αποδοχές των Διοικητικών Συμβουλίων των δωρεών καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις, με εκείνες που αφορούν τον ιματισμό να κάνουν θραύση.

Ενδεικτικά παρατίθενται κάποιες δωρεές ιματισμοί σε νοσοκομεία της χώρας όπως τα αναζήτησε και τα εντόπισε το protothema.gr.

Στο νοσοκομείο Πύργου δωρήθηκαν, μεταξύ άλλων, είδη ιματισμού ( 50 σεντόνια λευκά, 48 μαξιλαροθήκες, 9 μπουρνούζια, 9 κουβερλί) με δωρητή τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου της περιοχής ενώ ξενοδοχείο προσέφερε 64 σεντόνια λευκά, 21 μαξιλάρια, 4 κουβέρτες μάλλινες, 8 κουβερλί και 9 στρωματοθήκες αδιάβροχες.

Το νοσοκομείο Γρεβενών αποδέχθηκε τη δωρέα 40 θερμόμετρων και 30 μαξιλαριών από τον Σύλλογο Κομμωτών - Κουρέων - Αισθητικών της περιοχής.

Αλλα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας έλαβε από πολίτη 6 μάλλινες κουβέρτες.
Ενω ενας 27χρονος Βούλγαρος που νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Ξάνθης, μετά τον παρ´ ολίγον πνιγμό του σε παραλία της περιοχής, για να δείξει την ευγνωμοσύνη του στους γιατρούς που έσωσαν την ζωή του, δώρισε σημαντική ποσότητα κλινοσκεπασμάτων για τις ανάγκες του νοσηλευτικού ιδρύματος. Συγκεκριμένα πρόσφερε 150 καλοκαιρινά σεντόνια, 150 χειμερινά σεντόνια, 150 πετσέτες μεγάλου μεγέθους, 150 πετσέτες μικρού μεγέθους, 150 μαξιλαροθήκες και 150 μαξιλάρια.

Μαξιλαροθήκες και σεντόνια δωρήθηκαν και στην Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Έδεσσας, καθώς και κουβέρτες στο Τζάνειο νοσοκομείο.

 Ιματισμό πρόσφεραν -και δέχθηκε η διοίκηση- και στο περίφημο νοσοκομείο της Σαντορίνης, αλλά και στο Καραμανδάνειο παιδιατρικό νοσοκομείο Πάτρας.

 Δωρεά στη μνήμη του Παριανού βουλευτή Ιωάννη Χώματα αποτέλεσε και ο ιματισμός των νοσηλευτριών του Κέντρου Υγείας του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου