Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017

Ηχηρή απουσία Κουρουμπλή από συνέδριο με θέμα τις συνέπειες της βύθισης του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να καταγραφούν οι ζημιές στον Αργοσαρωνικό, επισήμανε Ερευνητής του ΕΚΘΕ - Για τεκμηριωμένη αμέλεια του υπουργείου Ναυτιλίας έκανε λόγο ο Κώστας Μουτζούρης, πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου ΠολυτεχνείουΥπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να καταγραφούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στον Αργοσαρωνικό από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι μετρήσεις του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. δεν έχουν ολοκληρωθεί αφού θα πρέπει να ληφθούν δείγματα και από το βυθό ώστε να εξετασθούν για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ιζήματα.

Αυτά επεσήμανε ο Ερευνητής Α’ Βαθμίδας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, Ι. Χατζηανέστης μιλώντας σήμερα στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Διαχείριση και Βελτίωση Παράκτιων Ζωνών», με πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής τον Κώστα Ι.Μουτζούρη πρ. Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στη σημερινή συνεδρία εξετάστηκε το θέμα «Οι νότιες ακτές της Αττικής δύο μήνες μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Ο κος Χατζηανέστης υπογράμμισε ότι ο κύκλος των αναλύσεων θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάρτιο. Δύτες θα ερευνήσουν τον βυθό έως τα 30 μέτρα ενώ για μεγαλύτερα βάθη θα χρησιμοποιηθεί ειδική ρομποτική υποβρύχια συσκευή.
Ο Ι. ΧατζηανέστηςΣύμφωνα με τις επιστημονικές αναλύσεις του ΕΛΚΕΘΕ ο χρόνος αποκατάστασης του οικοσυστήματος από την πετρελαϊκή ρύπανση είναι ο εξής:

- Πλαγκτόν: Εβδομάδες-μήνες
- Βενθικοί οργανισμοί: Βραχώδης βυθός 1-5 χρόνια - Αμμώδης βυθός 1-2 χρόνια
- Αμμώδεις παραλίες: 1-2 χρόνια
- Βραχώδεις παραλίες: 1-5 χρόνια.

Ο Ι. Χατζηανέστης επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ «υπάρχει ακόμη θέμα» όπως είπε χαρακτηριστικά σε δύο περιοχές της Σαλαμίνας στην Κυνοσούρα και στα Σελήνια καθώς και στον Άγιο Κοσμά. Στις άλλες περιοχές οι τιμές θεωρούνται φυσιολογικές.

«Οι τιμές υποβάθρου των TPH στο θαλάσσιο νερό κυμαίνονται μεταξύ 0,5-2 mg/l ενώ στην παράκτια ζώνη του Σαρωνικού τιμές μέχρι 20 mg/l έχουν μετρηθεί.» Για τον Σαρωνικό οι τιμές αυτές αν και είναι δεκαπλάσιες από το επιτρεπτό λαμβάνονται ως φυσιολογικές λόγω της επιβάρυνσης που υφίσταται η θαλάσσια περιοχή τις τελευταίες 10ετίες.

Συνολικά έχουν αναλυθεί 173 δείγματα θαλασσινού νερού. Πρόκειται για επιφανειακά δείγματα από την παράκτια ζώνη, από όλη τη στήλη νερού στην ανοικτή θάλασσα.
 
Απουσίασε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Ηχηρή ήταν η απουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος είχε προσκληθεί από την επιστημονική κοινότητα για να μιλήσει στο συνέδριο.

«Ο κος υπουργός προσεκλήθη πριν από έναν μήνα ενώ υπήρξαν και υπομνήσεις στο ιδιαίτερο γραφείο του. Οι έχοντες στα χέρια τους την τύχη του κράτος θα πρέπει να ενημερώνουν και την επιστημονική κοινότητα. Δυστυχώς δεν το έκανε ο υπουργός» σχολίασε από βήματος του συνεδρίου ο Κώστας Μουτζούρης.

Ο Κώστας ΜουτζούρηςΣτην τοποθέτησή του ο κος Μουτζούρης επεσήμανε: «Για την μόλυνση του Αργοσαρωνικού από τις πετρελαιοκηλίδες είναι τεκμηριωμένη η αμέλεια του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και του Λιμενικού Σώματος.»
Το παρών στο συνέδριο έδωσαν οι δήμαρχοι των παράκτιων δήμων που επλήγησαν από τις πετρελαιοκηλίδες καθώς και ο τέως πρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής Λασιθίου.

 Ο πρόεδρος της Helmepa Γιώργος Γράτσος επεσήμανε: «Η βύθιση του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ και η ρύπανση που προκλήθηκε, θέτει βασικά ερωτήματα για τον ανθρώπινο παράγοντα και τις αντιδράσεις του.Το πλοίο βυθίστηκε αγκυροβολημένο, στον Πειραιά έξω από την Σαλαμίνα, με ήρεμο καιρό και θάλασσα. Τοπικά και περιφερειακά σχέδια δράσης για ρύπανση έχουν νομοθετηθεί από το 2002, τα οποία, πέρα από την κατάρτιση σχεδίων, προβλέπουν «…εκπαίδευση στην χρήση του ειδικού εξοπλισμού και των μέσων καταπολέμησης ρύπανσης, διεξαγωγή τακτικών ασκήσεων ετοιμότητας βάσει σεναρίων υποθετικών ατυχημάτων…» (Π.Δ.11,21η Ιανουαρίου 2002).

Ο κ. ΓράτσοςΗ ρύπανση που προκλήθηκε και η έκταση αυτής μάλλον δίνει την εντύπωση ότι ο ανθρώπινος παράγοντας δεν είχε το απαιτούμενο σχέδιο, εκπαίδευση και συντονισμό για την γρήγορη αντιμετώπιση και περιστολή.
Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του ανθρώπινου παράγοντα εν γένει, στην πρόληψη πάσης μορφής ατυχημάτων, και ιδιαίτερα όσον αφορά την ρύπανση της θάλασσας από πετρελαιοειδή, είναι απολύτως απαραίτητα.»
Ανακοίνωση ΥΝΑ για την απορρύπανση

Το ΥΝΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση αναφορικά με την εικόνα του Σαρωνικού κόλπου από την επιχείρηση απορρύπανσης. Ολοκλήρωση εργασιών στις παραλίες του Δήμου Ελληνικού:

«Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής: Στη Σαλαμίνα και συγκεκριμένα στην περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Αγίου Νικολάου – Θεατράκι – Γερμανικός Μώλος συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών και των βράχων, με πιεστικά μηχανήματα και λοιπά μηχανικά μέσα, από ογδόντα τέσσερα (84) άτομα συνολικά, μέλη ιδιωτικών συνεργείων, οι οποίες οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους. Παράλληλα διενεργούνται τακτικές περιπολίες για έλεγχο των ακτών.

Στις παραλίες του Δήμου Ελληνικού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού. Τέλος γνωρίζεται ότι στην όλη επιχείρηση συνέδραμε ένα (01) ιδιωτικό σκάφος απορρύπανσης στην περιοχή του ναυαγίου καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου