Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017

Ποια είναι η νήσος Γκουάμ που απειλεί να πλήξει με πυρηνικά ο Κιμ Γιονγκ Ουν [εικόνες]

email
Από εξωτικός τουριστικός προορισμός η νήσος Γκουάμ έγινε μέσα σε μία νύχτα πιθανός στόχος του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Το νησί που βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό ωκεανό είναι μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ με έκταση 549 τ.χλμ., ακτογραμμή μήκους 125,5 χλμ. και πληθυσμό 159.914 με βάση εκτιμήσεις για τον Ιούλιο του 2012.


Οπως αναφέρει και το Tripadvisor αποτελεί έναν διεθνή τουριστικό προορισμό, με Ιάπωνες τουρίστες αλλά και πλήθος Αμερικανών στρατιωτών. Oι ΗΠΑ έχουν στο Γκουάμ ναυτική και αεροπορική βάση και γι αυτό είναι ο νούμερο ένα στόχος της Β.Κορέας.

Η τοπική κουλτούρα και αρχιτεκτονική του Γκουάμ αντικατοπτρίζει τα έθιμα της ντόπιας φυλής των Τσαμόρο. Οι επιρροές της ισπανικής παράδοσης είναι έκδηλες παντού, από τη γλώσσα και το φαγητό μέχρι την αρχιτεκτονική, τη μουσική και το χορό.
Οι «ψαγμένοι» ταξιδιώτες επισκέπτονται το Ούματακ για τη γιορτή του Μαγγελάνου τον Μάρτιο και το καταφύγιο άγριας πανίδας Ριτίντιαν Πόιντ.
Είναι πρώην ισπανική αποικία, η οποία άλλαξε κατοχή το 1898, με τη λήξη του αμερικανο-ισπανικού πολέμου.
Πρωτεύουσα είναι η Αγκάνα. To 2010 ο απερχόμενος κυβερνήτης Φελίξ Καμάτσο ζήτησε το Γκουάμ να μετονομαστεί σε Γκουαχάν, κάτι που δεν προχώρησε επίσημα.Το Γκουάμ βρίσκεται στην Ωκεανία, στα τρία τέταρτα της απόστασης μεταξύ Χαβάης και Φιλιππίνων. Είναι ηφαιστειογενές νησί, περικλειόμενο από κοραλλιογενείς υφάλους. Βρίσκεται κοντά στην Τάφρο των Μαριάνων, το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών της Γης. Ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών Μαριάνες και είναι το μεγαλύτερο νησί της Μικρονησίας.Οι ακτές της είναι απότομες, με στενές πεδιάδες στις βόρειες ακτές, χαμηλούς λόφους στο κέντρο και βουνά στο νότιο τμήμα του νησιού.

Ο πληθυσμός της χώρας είναι 160.378 με βάση εκτιμήσεις για τον Ιούλιο του 2013. Κατατάσσεται 193ο στον κόσμο. Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι 0,54% (εκτίμηση 2015). Ρυθμός γεννήσεων 16,82 γεννήσεις/1000 άτομα πληθυσμού και θανάτων 5,12 θάνατοι/1000 άτομα πληθυσμού (εκτίμηση 2015). Το 37,1% του πληθυσμού ανήκουν στην τοπική φυλή Τσαμόρο, το 26,3% είναι Φιλιππινέζοι, το 6,9% λευκοί και το υπόλοιπο είναι Κινέζοι, Ιάπωνες, Κορεάτες κ.ά. Το 85% είναι, ως προς το θρήσκευμα Ρωμαιοκαθολικοί. Επίσης, υπάρχουν 738 Μάρτυρες του Ιεχωβά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2015, το προσδόκιμο ζωής στους άνδρες είναι 75,94 χρόνια, στις γυναίκες 82,21 χρόνια και στο σύνολο του πληθυσμού τα 78,98 χρόνια.Πηγή: Ποια είναι η νήσος Γκουάμ που απειλεί να πλήξει με πυρηνικά ο Κιμ Γιονγκ Ουν [εικόνες] | iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Google+