Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Αποστολή «Ροζέτα»: Οι κομήτες δεν έφεραν το νερό στη Γη

Αποστολή «Ροζέτα»: Οι κομήτες δεν έφεραν το νερό στη Γη
Τη θεωρία αυτή φαίνεται πως «διαψεύδει» με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει συλλέξει από τον κομήτη 67P/ Churyumov- Gerasimenko.


Τη θεωρία ότι οι κομήτες έφεραν το νερό στη Γη φαίνεται πως «διαψεύδει» με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει συλλέξει από τον κομήτη 67P/ Churyumov- Gerasimenko -στον οποίο προσγειώθηκε το Νοέμβριο- το ρομπότ Philae, της διαστημικής αποστολής «Ροζέτα».

Σύμφωνα με τα ευρήματά του, το νερό που βρέθηκε σε αέρια μορφή στον 67P έχει διαφορετική χημική σύνθεση σε σχέση με το νερό της Γης. Ειδικότερα, η αναλογία δευτερίου-υδρογόνου στο νερό στον κομήτη είναι τριπλάσια σε σχέση με την αναλογία που βρίσκεται στους ωκεανούς της Γης.

Τα αποτελέσματα των ερευνών στον κομήτη δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal Science» και σύμφωνα με τους αρθρογράφους, είναι πολύ πιο πιθανό το νερό στον πλανήτη μας να προήλθε, τελικά, από τις συγκρούσεις με αστεροειδείς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας διαστήματος, παρά το γεγονός ότι οι αστεροειδείς έχουν μια πολύ μικρότερη συνολική ποσότητα νερού, συγκρούσεις με πολλούς από αυτούς θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό των ωκεανών της Γης.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αρκετοί επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα στοιχεία, προκειμένου να αποκλειστεί τελείως η θεωρία με τους κομήτες.

Σημειώνεται ότι το 2011 μια διεθνής ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι εντόπισε πάγο νερού στην περιφέρεια του δίσκου σκόνης που περιβάλλει το άστρο TW Hydrae, σε απόσταση 175 ετών φωτός. Τα σωματίδια πάγου βρίσκονταν μακριά από το μητρικό άστρο, στη ζώνη σχηματισμού των κομητών. Το συμπέρασμα αυτό, σύμφωνα με επιστήμονες, έδειχνε ότι η Γη απέκτησε νερό όταν βομβαρδίστηκε από κομήτες που περιέχουν πάγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου