Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

«Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη» και στους δημοσιογράφους

«Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη» έχει αναγνωριστεί από τον ΟΑΕΔ στους εργαζόμενους του Alter και των Εκδόσεων Λυμπέρη, το οποίο αντιστοιχεί σε τρεις μισθούς
του ύψους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ανάλογα με την ειδικότητα.
Το επίδομα δικαιούνται πλέον και τα μέλη που ασφαλίζονται στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης, ενώ οι οφειλές του εργοδότη πρέπει να εμπίπτουν σε χρονική περίοδο ενός εξαμήνου πριν από την αίτηση πτώχευσης.
Η ευνοϊκή για τους δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους αναγνώριση έγινε από τον ΟΑΕΔ μετά από παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ. Ο ΟΑΕΔ έκρινε ότι οι δημοσιογράφοι αποτελούν ειδική κατηγορία εργαζομένων, δεδομένου ότι το δημοσιογραφικό επάγγελμα δεν είναι συνυφασμένο με την αποκλειστικότητα που επιφέρει η ιδιότητα του υπαλλήλου, όπως οι λοιποί εργαζόμενοι. Ο δημοσιογράφος μπορεί να εργάζεται σε διάφορα μέσα χωρίς περιορισμό.
Συνεπώς, καθώς ο σκοπός του επιδόματος αφερεγγυότητας είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν του επιδόματος ανεργίας και αφορά την αδυναμία του εργοδότη να καταβάλλει τον συμφωνημένο μισθό λόγω αφερεγγυότητας, το γεγονός ότι κάποιοι δημοσιογράφοι ενδεχομένως είχαν και άλλη εργασία κατά το επίδικο χρονικό διάστημα του εξαμήνου δεν επηρεάζει την καταβολή του σχετικού επιδόματος σε αυτούς.
Το επίδομα αφερεγγυότητας καταβάλλεται στους δικαιούχους που προσκομίζει στον ΟΑΕΔ τα σχετικά δικαιολογητικά.
Α.Γ.Ν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου