Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της παραχάραξης του ευρώ

 
H έγκριση της οδηγίας χαρακτηρίστηκε ως μια από τις επιτυχίες ελληνικής προεδρίας - Οι
εργασίες της πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. ΑθανασίουΕγκρίθηκε από το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε χθες και προχθές στις Βρυξέλλες, οδηγία για την καταπολέμηση της παραχάραξης και της κιβδηλείας του ευρώ και των άλλων νομισμάτων.

Μάλιστα, η έγκριση αυτή της οδηγίας χαρακτηρίστηκε μια από τις επιτυχίες Ελληνικής προεδρίας οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.

Με την επίμαχη οδηγία ενισχύεται η προστασία του ευρώ και των άλλων νομισμάτων από την παραχάραξη και διευκολύνεται η συνεργασία των αρμόδιων αρχών για την καταπολέμηση της συγκεκριμένης εγκληματικής δραστηριότητας.

Ακόμη, το Συμβούλιο προχώρησε στην επικύρωση του κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Διαταγή Διατήρησης Λογαριασμού. Ο κανονισμός αυτός αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ανάκτησης διασυνοριακών οφειλών από πολίτες και επιχειρήσεις και μάλιστα ειδικά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

«Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας στην Ευρώπη, είναι ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες των κρατών-μελών το ότι δίδεται στους πολίτες και επιχειρήσεις, ειδικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ένα δικονομικό εργαλείο που θα εξασφαλίζει την ταχεία και αποτελεσματική ανάκτηση των διασυνοριακών οφειλών», επεσήμανε ο κ. Αθανασίου.

Παράλληλα, τους υπουργούς Δικαιοσύνης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους απασχόλησε η σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής.

Ο νέος αυτός θεσμός θα είναι αρμόδιος μόνον για περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. «Η Ελληνική προεδρία θα επιδιώξει την ταχύτερη δυνατή επεξεργασία του φακέλου», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης.

Εξάλλου, η Ελληνική προεδρία ενημέρωσε τους υπουργούς Δικαιοσύνης σχετικά με την πορεία των εργασιών της νομοθετικής πρότασης κανονισμού περί των διαδικασιών αφερεγγυότητας.
Η θέσπιση του εν λόγω κανονισμού θα καταστήσει τις διαδικασίες αφερεγγυότητας ταχύτερες και αποτελεσματικότερες και θα ανταποκριθεί στην ανάγκη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση.

Όπως δήλωσε ο κ. Αθανασίου «είναι σημαντικό να βοηθηθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να δοθεί σε τίμιους επιχειρηματίες μια δεύτερη ευκαιρία, ενώ παράλληλα επιθυμούμε να επιτύχουμε τελική συμφωνία επί του νομοθετήματος πριν το τέλος της εξάμηνης θητείας μας».

Κλείνοντας ο κ. Αθανασίου ανέφερε:

«Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την πρόοδο που επιτύχαμε σε μία σειρά από σημαντικές νομοθετικές προτάσεις. Η πρόοδος αυτή μας δίδει την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε στην διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας να φτάσουμε και σε οριστικές συμφωνίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου