Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΣΠΑΤΑ, ΑΡΤΕΜΙΣ - Ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
Της Μαρίας Σ. Σιδέρη
Η σπουδαιότητα του σύγχρονου θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης
Όσο σημαντικό είναι να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές ανάγκες της πόλης,
όπου ζούμε, άλλο τόσο σημαντικό είναι να συμμορφωνόμαστε στις γενικές κατευθύνσεις της Πολιτείας και να συμπλέουμε με τους νόμους και τις πολιτικές που θέτει το Δημόσιο.

Με το νόμο 3852/2010 που αναδιαρθρώνει την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εισάγεται μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεων ο μοντέρνος θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στους δήμους με περισσότερους από 20.000 κατοίκους.

Η πρώτη εκλογή έγινε το Μάρτιο του 2011 σε πολλούς Δήμους της χώρας, πλην όμως μέχρι σήμερα οι περισσότεροι δεν ασκούν τα καθήκοντά τους. Στο Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας δεν έχει εκλεγεί Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, σε άλλους Δήμους στα Μεσόγεια έχουν διορισθεί Συμπαραστάτες, οι οποίοι όμως δεν άσκησαν καθήκοντα.

Ο Συμπαραστάτης εκλέγεται κατόπιν ψηφοφορίας από το Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει να είναι 'πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας' και να χαίρει προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Θα επικουρείται από τις Υπηρεσίες του Δήμου, θα δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των δημοτικών υπηρεσιών, νομικών προσώπων του Δήμου και δημοτικών επιχειρήσεων. Θα μεσολαβεί, προκειμένου να επιλυθούν γρήγορα και αποτελεσματικά τα παράπονα που καταφθάνουν στο γραφείο του. Απαντά εγγράφως εντός 30 ημερών, υποβάλει προτάσεις προς τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου και βοηθά τα μέρη, να κατανοήσουν τους νόμους και τις θέσεις τους, να αμβλύνει την αντιπαράθεση και να πετύχουν κάποιο αποτέλεσμα.
Δε συγκρούεται με τις αρμοδιότητες άλλων Αρχών και πάντως δεν είναι Δικαστήριο. Εφόσον η διαδικασία ενώπιον του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης δεν τελεσφορήσει, τα μέρη είναι ελεύθερα να αξιοποιήσουν κάθε ένδικο βοήθημα για την επίλυση του ζητήματος, που τους απασχολεί.

Σημασία έχει ο Συμπαραστάτης να έχει δεξιότητες στην επίλυση διαφορών και ειδικές γνώσεις ΟΤΑ – Πολίτη/Επιχείρησης. Να είναι σε θέση να τηρεί την αμεροληψία του, ταυτόχρονα όμως θα βοηθά τα μέρη να διευκρινίσουν τη βάση της διαφωνίας τους, να επιταχύνει την πρόοδο της διαδικασίας, ώστε στο τέλος, να έχουν ωφεληθεί όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Θα είναι ένας καλός ακροατής, που απευθύνεται σε ανθρώπους πρακτικούς, που προτιμούν να πετύχουν συμφωνία και να καταλήξουν σε αποδοτικές, νόμιμες λύσεις σε σύντομο χρόνο. Ακόμη κι αν δε συμφωνήσουν απολύτως, τα μέρη θα έχουν αποκομίσει το όφελος ότι κατανόησαν τους νόμους που τους δεσμεύουν και ότι προσπάθησαν να γεφυρώσουν τη διαφορά τους.

Με μεγάλη προσδοκία αναμένουμε να αποδώσει ο θεσμός σε κάθε είδους διαφορές, που σωρεύονται σε φακέλους δημοτικών υπηρεσιών και προκαλούν έριδες δίχως τέλος και δικαστικές διαμάχες ανάμεσα στο Δήμο και τους διοικούμενους. Εξάλλου με τον Καλλικράτη προβλέπεται αντίστοιχη θέση και σε επίπεδο Περιφέρειας. Άρα για τις διαφορές Δημοτών & Υπηρεσιών/Πράξεων Περιφέρειας, αρμοδιότητα θα έχει ο Συμπαραστάτης της Περιφέρειας Αττικής.

Η διαμεσολάβηση ενώπιον τρίτου αμερόληπτου προσώπου (εξωδικαστικά) είναι η πλέον σύγχρονη αντίληψη περί εναλλακτικής επίλυσης διαφορών: ταχύτατη και οικονομική. Μπορεί να συμβάλει όσο κανένας άλλος θεσμός στην προάσπιση της κοινωνικής ειρήνης και στη διατήρηση καλών συνεργασιών Δήμου – Δημότη και Δήμου – Επιχείρησης. Ακόμη και σε αυτήν τη δύσκολη οικονομικά εποχή, η εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, πρέπει να τεθεί στις προτεραιότητες του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, για να συμβάλει στην εύρυθμη οργάνωση της πόλης μας.

Σπάτα, 3.3.2014
Μαρία Σ. Σιδέρη
Δικηγόρος


3 σχόλια:

  1. Great web site. Lots of useful information here.
    I'm sending it to a few pals ans also sharing in delicious.

    And naturally, thanks to your sweat!

    Here is my web-site what to do when trying to get pregnant;
    ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Appreciating the time and effort you put into your site and in depth information you provide.

    It's nice to come across a blog every once
    in a while that isn't the same old rehashed information.
    Great read! I've bookmarked your site and I'm adding your RSS feeds
    to my Google account.

    Also visit my blog having trouble getting pregnant with second baby

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε παιδιά γιατί τα θυμάστε πάντα όταν πλησιάζουν οι εκλογές και μετά τίποτα.Τέλος πάντων .!!!!!!!!!!!!!
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου