Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Δέκα δισ. -ούτε ευρώ παραπάνω- με τη «βούλα» του Eurogroup για την Κύπρο

Στη συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο και την Τρόικα επικεντρώθηκε το άτυπο Eurogroup που έλαβε χώρα στο Δουβλίνο, με τον πρόεδρο του «κονκλάβιου»
των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης,
Γερούν Ντάισελμπλουμ, να υπογραμμίζει πως η Κύπρος θα λάβει τα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί στο τελευταίο Eurogroup της 25ης Μαρτίου, επιβεβαιώνοντας πως η συμμετοχή των δανειστών στο πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας θα παραμείνει στα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. 
Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε ικανοποιημένος από την πολιτική συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο και την Τρόικα και υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα που υποστήριζαν πως η Κύπρος θα πουλήσει μέρος των αποθεμάτων της σε χρυσό, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υποστήριξε πως αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβει ανεξάρτητα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Τρόικα.

Ο Επίτροπος Ρεν αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να υπάρξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα μια τραπεζική ένωση, λέγοντας πως η άμεση ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM είναι μια βασική παράμετρος αυτής της ένωσης, ενώ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την παράταση της αποπληρωμής των δανείων από την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, από την πλευρά του, αναφέρθηκε και στις συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τρόικα, τονίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

«Οι συζητήσεις τόσο για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα όσο και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και σε πολλά σημεία υπάρχει συμφωνία» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εurogroup.

Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ στο newmoney.gr

Στην ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται -μεταξύ άλλων- πως «καλωσορίζει τη συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με την Τρόικα για τις προϋποθέσεις πολιτικής που θα χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής», ενώ σε ένα άλλο σημείο της ανακοίνωσης προστίθεται ότι «οι κυπριακές αρχές εφάρμοσαν αποφασιστικά μέτρα εκκαθάρισης, αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να αντιμετωπιστεί η εύθραυστη και μοναδική κατάσταση του χρηματοοικονομικού τομέα».

Να σημειωθεί πως η συμμετοχή του ESM θα είναι εννέα δισ. ευρώ και του ΔΝΤ στο ένα δισ. ευρώ. Ωστόσο, το κυπριακό δάνειο πρέπει να εγκριθεί και από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, έως τις 24 Απριλίου, μετά τις εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ο Ευρωπαίος αρμόδιος επίτροπος οικονομικών, Όλι Ρεν, επισήμανε πως υπάρχει σύγχυση με τα υπόλοιπα χρήματα που θα χρειαστούν, καθώς οι διαρροές εγγράφων των τελευταίων ημερών αφορούν σε διαφορετικές περιόδους. Τα 17 δισ. ευρώ αφορούν τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες, ενώ τα 23 δισ. αφορούν στις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου, ξεκαθάρισε.

Τέλος ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σημείωσε ότι η ανεξαρτησία της ΕΚΤ περιγράφεται στη συνθήκη της ΕΕ και πως εξετάζει τις εξελίξεις στην Κύπρο υπό αυτή την οπτική.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup για Κύπρο
«Το Eurogroup καλωσορίζει την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κύπρου και της τρόικα για τους όρους και τις προϋποθέσεις πολιτικής που συνοδεύουν το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Η συμφωνία είναι ευθυγραμμισμένη με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 25ης Μαρτίου.
Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι οι κυπριακές αρχές έχουν υλοποιήσει αποφασιστικά μέτρα όσον αφορά στις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την εύθραυστη όσο και μοναδική περίπτωση του κυπριακού χρηματοοικονομικού τομέα. Το Eurogroup επαινεί τις κυπριακές αρχές για την αποφασιστικότητα που επέδειξαν στην υλοποίηση των σημαντικών αυτών μέτρων σε στενό χρονοδιάγραμμα και επαναλαμβάνει την εκτίμηση του για τις προσπάθειες των Κυπρίων πολιτών τις τελευταίες εβδομάδες.
Το Eurogroup είναι σίγουρο ότι οι αποφασιστικές ενέργειες σε συνδυασμό με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο Μνημόνιο θα επιτρέψουν στην κυπριακή οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη οδό, με βάση ισχυρά δημόσια οικονομικά, ισορροπημένη ανάπτυξη και χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο με τους ελέγχους κατά του ξεπλύματος χρήματος από την Moneyval και ανεξάρτητο ελεγκτή, σε συνδυασμό με τη δέσμευση στο Μνημόνιο για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων κατά του ξεπλύματος χρήματος, μετά και τις σχετικές συστάσεις από τους ελεγκτές.
Τo Εurogroup θεωρεί ότι υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την επίσημη έγκριση της οικονομικής βοήθειας ύψους έως 10 δισ. από το ESM, αναλόγως της συμμετοχής του ΔΝΤ. Το Eurogroup καταγράφει ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσει το αίτημα της Κύπρου για 3ετές δάνειο (Extended Fund Facility) περίπου 1 δισ. στις αρχές Μαΐου. Ως εκ τούτου, το ποσόν του ESM θα ανέλθει έως 9 δισ. ευρώ. Το Eurogroup προσβλέπει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυπριακών και ρωσικών αρχών για την αναδιάρθρωση του δανείου που έχει δώσει στην Κύπρο η Ρωσία.
Το Eurogroup εκτιμά ότι το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα είναι σε θέση να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για οικονομική βοήθεια έως τις 24 Απριλίου 2013, αναλόγως και της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών.
Ως εκ τούτου, η πρώτη δόση από τον ESM σχεδιάζεται να δοθεί έως τα μέσα Μαΐου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος κατά του ξεπλύματος χρήματος».

Η Κύπρος δεν ζητά επιπλέον οικονομική βοήθεια
Η Κύπρος εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν νωρίτερα τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, για να βοηθηθεί η πληγείσα οικονομία της, όμως δεν ζητά μεγαλύτερη βοήθεια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ από την υπεσχημένη των δέκα δισ. ευρώ, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα στη Λευκωσία προς τους δημοσιογράφους ότι θα στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, για να δώσουν στην Κύπρο επιπλέον βοήθεια, δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης του νησιού.
Αυτό τροφοδότησε εικασίες στις χρηματαγορές ότι η Κύπρος μπορεί να πιέζει τις Βρυξέλλες για περισσότερα χρήματα.
"Η επιστολή από τον πρόεδρο Αναστασιάδη δεν έχει καμιά σχέση με αίτημα για περισσότερα χρήματα από το ποσό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο" δήλωσε ο εκπρόσωπος Μιχάλης Κουμίδης, που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες.
"Πρόκειται για ένα αίτημα για περισσότερη υποστήριξη και χρηματοπιστωτική βοήθεια από τους εταίρους μας στην ΕΕ μεσοπρόθεσμα λόγω της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Κύπρος" διευκρίνισε.
"Για παράδειγμα, ζητάει να βρεθούν τρόποι να χρησιμοποιηθούν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ με καλύτερους τρόπους, για να βοηθηθεί η Κύπρος" πρόσθεσε.
Εξάλλου, ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως "υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση για το θέμα αυτό σήμερα το πρωί στον Τύπο", αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη για την επιστολή προς τους Μπαρόζο και Ρομπάι.
"Οι Κύπριοι ζητούν βοήθεια με τη μορφή τεχνικής αρωγής με απορρόφηση διαρθρωτικών κεφαλαίων, κάτι που δεσμευθήκαμε να προσφέρουμε μέσω της 'Task Force για την Κύπρο, που δημιουργείται" δήλωσε ο εν λόγω Ευρωπαίος αξιωματούχος.
"Η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι μέχρι δέκα δισ. ευρώ και όλοι συμφωνούν σ' αυτό, της Κύπρου περιλαμβανομένης" πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Υπέρ επταετούς παράτασης της αποπληρωμής των δανείων Πορτογαλίας - Ιρλανδίας
Αναφορικά με την Πορτογαλία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η Τρόικα συνεχίζει τις συνομιλίες με τις πορτογαλικές αρχές, για να καταλήξουν σε συμφωνία για τα μέτρα που χρειάζονται να ληφθούν για τον προϋπολογισμό του 2013, έπειτα από την απόρριψη τεσσάρων από τα εννέα μέτρα της πρώτης συμφωνίας από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.
Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών - μελών της ευρωζώνης διάκεινται ευνοϊκά σε ό,τι αγορά την παράταση κατά επτά χρόνια της προθεσμίας αποπληρωμής των δανείων, τα οποία έχουν χορηγηθεί στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο Όλι Ρεν καλωσόρισε την απόφαση του συμβουλίου, την οποία χαρακτήρισε ένα «πολύ σημαντικό βήμα» προς την πλήρη επάνοδο των δύο αυτών χωρών στην πλήρη χρηματοδότησή τους από τις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου