Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Ορυκτός Πλούτος... ή αέρας;


Ακόμη και οι Ελληνικές ταινίες υπολόγιζαν στον θείο από την Αμερική. Το χρυσάφι που ξέχασε κάπου ο παππούς. Είναι λυπηρό να τα συζητάμε αυτά
και στην πραγματική ζωή. Όσο και να φαίνομαι απαίσιος πρέπει να προσγειωθούμε.
Μετά το χρηματιστήριο, την φούσκα των δανείων, την φούσκα των ακινήτων, ήρθε η ώρα να δούμε σοβαρά αναπτυξιακά σχέδια με προοπτική που όμως απαιτούν πολύ δουλειά και κόπο.
Η ρεαλιστική πραγματικότητα φαίνεται από τα άπειρα επιστημονικά άρθρα και η καθημερινή τεχνολογία που υπάρχει γύρω μας. 
Ήδη τα θερμικά οχήματα που χρησιμοποιούμε σήμερα από τα 14, 15 λίτρα/χλμ που έκαιγαν πριν μερικά χρόνια έχουν κατέβει στα 3,4.
Επειδή το πρόβλημα "ενέργεια" ήδη έχει λυθεί επιστημονικά και τεχνικά, μόνο οικονομικά δεν μπορεί να υλοποιηθεί, μια και το πετρέλαιο, ακόμη δεν είναι ασύμφορο και έτσι χρησιμοποιούμε ευρέως. Πριν 30 χρόνια το φυσικό αέριο το έκαιγαν κατά την άντληση, μια και ήταν άχρηστο υποπροϊόν και στις μέρες έγινε τεχνολογικά χρήσιμο και αυτό. Ανοίγουν συνεχώς άλλες ευκαιρίες.
Όταν θα βγάλουμε πετρέλαιο που θα μας φέρνει αξιοπρεπές κέρδος που να μπορεί να μας κάνει πλούσιους σαν τους άραβες θέλουμε μίνιμουμ 30-40 χρόνια. Τότε είναι πιθανόν να χρειάζεται κάποιος πετρέλαιο;
Τα πετρέλαια τα ξέραμε εδώ και 50-60 χρόνια. Όλο αυτό τον καιρό ούτε που τα σκεφτόμασταν, μια και δεν είχε υψηλή τιμή.
Αρχικά υπάρχει το σοβαρό πολιτικού ζητήματος που πρέπει να ξεκαθαρίσει με τους γείτονές μας που και αυτοί διεκδικούν μια τρύπα πλούτου, κάτι που πολύ φοβάμαι ότι θα πάρει πολύ χρόνο.

Το πρόβλημα των προδιαγραφών κατασκευής είναι μόνιμη σκόπελος στην υλοποίηση οποιουδήποτε έργου που μπορεί να διακινδυνεύσει το περιβάλλον.

Η οικονομική συγκυρία που διανύουμε είναι πολύ δεινή και δεν υπάρχουν περιθώρια για περιττά έξοδα και απαιτεί πολύ έγκαιρη απόσβεση. Όταν, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα θα χρειαστούν το λιγότερο 25 χρόνια για να αρχίσει να αποδίδει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου