Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Την προώθηση φόρου αλληλεγγύης 10% σχεδιάζει η Ρουμανία

Την προώθηση φόρου αλληλεγγύης 10% που θα πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με μισθό άνω των 1.000 ευρώ επιθυμεί ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας και επικεφαλής
του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βίκτορ Πόντα. Ωστόσο, την επιθυμία

του κ. Πόντα δεν συμμερίζεται το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (ο δεύτερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό), ο ηγέτης του οποίου Κριν Αντονέσκου δήλωσε ότι το κόμμα είναι αντίθετο σε αυτή την πρόταση και κάθε άλλη πρόταση που "κρύβει" την επιβολή νέων φορολογικών συντελεστών ή την αύξηση των υφιστάμενων. Ο φόρος αλληλεγγύης που προωθεί ο κ. Πόντα δεν θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, δήλωσε ο κ. Αντονέσκου, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Πόντα παρουσίασε στοιχεία για την πορεία των οικονομικών μεγεθών της Ρουμανίας το α' τρίμηνο του 2013, στη διάρκεια του οποίου, όπως είπε, καταγράφηκε αύξηση των εξαγωγών κατά 8% και το χαμηλότερο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της τελευταίας δεκαετίας, περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Εξάλλου, πρόσθεσε, η Ρουμανία κατάφερε να πετύχει τον στόχο του ελλείμματος του προϋπολογισμού, όπως έχει συμφωνήσει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο κ. Πόντα δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα, με στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα και, παράλληλα, να επιβάλλει πρόστιμα σε όσες επιλέγουν, με πλαστά στοιχεία, την "οδό" της πτώχευσης, για να αποφύγουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τους εργαζόμενους.

Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών CFR Marfa και της εταιρείας φυσικού αερίου Transgaz ο Ρουμάνος πρωθυπουργός δήλωσε ότι, εκδηλώθηκε έμπρακτα ενδιαφέρον για αυτές τις διαδικασίες, εξέλιξη που τη χαρακτήρισε ως "σημάδι εμπιστοσύνης" των επενδυτών και αναπτυξιακής δυναμικής της ρουμανικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου