Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

NASA: Η αποστολή Dart και ο ρόλος της Ελλάδας - Πρώτη φορά μία... συντριβή προκαλεί ενθουσιασμό

 Η συντριβή ενός διαστημικού σκάφους προκαλεί για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας ενθουσιασμό. Και αυτό επειδή η αποστολή Dart (Double Asteroid Redirection Test) σηματοδότησε την πρώτη προσπάθεια της ανθρωπότητας να μετακινήσει έναν αστεροειδή στο διάστημα. Αν κρίνει κανείς από την αντίδραση επιστημόνων της NASA και του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς που μετά τη συντριβή χειροκροτούσαν και αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλον, το πείραμα φαίνεται να εξελίχθηκε επιτυχώς.

Πιο συγκεκριμένα, διαστημόπλοιο-καμικάζι της NASA, προσέκρουσε σε αστεροειδή, ώστε να εκτρέψει τη πορεία του. Το διαστημόπλοιο με μέγεθος μικρότερο από αυτοκίνητο, έπεσε με ταχύτητα η οποία ξεπερνούσε τα 20.000 χιλιόμετρα την ώρα πάνω στον αστεροειδή. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο αστεροειδής Δίμορφος, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2003 σε απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και ονομάστηκε αρχικά S/2003 (65803) 1, άρχιζε να μεγαλώνει σιγά-σιγά στις εντυπωσιακές εικόνες που μεταδίδονταν απευθείας από κάμερα στο σκάφος. Ήταν ευδιάκριτη η γκρίζα ακανόνιστη επιφάνεια του βράχου. Ειναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα μαθαίνει πώς να προστατευτεί από δυνητική μελλοντική απειλή.











Προηγήθηκαν 10 μήνες πτήσης στο διάστημα για το Διπλό Τεστ Ανακατεύθυνσης Αστεροειδών της NASA. Την πρώτη επίδειξη πλανητικής αμυντικής τεχνολογίας στον κόσμο που προσέκρουσε με επιτυχία στον στόχο του αστεροειδούς, στην πρώτη προσπάθεια της υπηρεσίας να μετακινήσει έναν αστεροειδή στο διάστημα. «Στον πυρήνα του, το DART αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου επιτυχία για την πλανητική άμυνα, αλλά είναι επίσης μια αποστολή ενότητας με πραγματικό όφελος για όλη την ανθρωπότητα», δήλωσε ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον. «Καθώς η NASA μελετά το σύμπαν και τον πλανήτη μας, εργαζόμαστε επίσης για να προστατεύσουμε αυτό το σπίτι και αυτή η διεθνής συνεργασία μετέτρεψε την επιστημονική φαντασία σε επιστημονικό γεγονός, επιδεικνύοντας έναν τρόπο προστασίας της Γης».




Ο Δίδυμος, στα δεξιά, και ο Δίμορφος, 2,5 λεπτά πριν από τη σύγκρουση, από απόσταση 920 χιλιομέτρων Ο Δίμορφος 11 δευτερόλεπτα πριν προσκρούσει πάνω του το DART. Εδώ βρίσκεται σε απόσταση 68 χιλιομέτρων. Ο Δίμορφος, με πλάτος 160 μέτρα, είναι σχεδόν στρογγυλός και το έδαφος γεμάτο πέτρες και χαλίκια. Δύο δευτερόλεπτα πριν από τη πρόσκρουση, η τελευταία καθαρή εικόνα από το DART. Εδώ είναι σε απόσταση 12 χιλιομέτρων, ενώ το πλάτος της εικόνας είναι περίπου 30 μέτρα. Και μια ματιά από το LICIACube στη Γη που παρακολουθεί από απόσταση

Το DART στόχευσε το φεγγαρόφωτο του αστεροειδούς Δίμορφος, το μικρό σώμα με διάμετρο 160 μέτρων που αποτελεί δορυφόρο μεγαλύτερου αστεροειδή, του Διδύμου, και μέχρι τώρα έκανε πλήρη περιστροφή γύρω του σε 11 ώρες και 55 λεπτά. Η κατασκευή του Dart (βέλος) και ο χειρισμός του έγιναν με την επίβλεψη της ομάδας του πανεπιστημίου Johns Hopkins, με τη χρηματοδότηση της NASA. Στον σχεδιασμό της αποστολής και στην εκτίμηση των αποτελεσμάτων συμμετέχουν, όμως, πολλές επιστημονικές μελέτες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου