Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Συνέντευξη Τύπου για την νέα δωρεά του ΙΣΝ προς την Εθνική Πινακοθήκη (pics, Video)

Η αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος οδηγεί στην αποπεράτωση του κτιρίου Β και την ολοκλήρωση της πλήρους ανακαίνισης της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.
Το κτίριο Β θα ονομαστεί Πτέρυγα «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και θα φιλοξενεί τις μόνιμες συλλογές ζωγραφικής της*.




Η επέκταση των εκθεσιακών χώρων της ΕΠΜΑΣ θα επιτρέψει την έκθεση 1000 και πλέον έργων από τους πλούσιους θησαυρούς των συλλογών του Μουσείου έναντι των 400 έργων που παρουσιάζονταν στο παλαιό κτίριο της ΕΠΜΑΣ. Το έργο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019. 

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη, με τη δωρεά ύψους €13 εκατομμυρίων και την προσθήκη της Πτέρυγας «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», θα αναδειχθεί έτσι σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ελκυστικό μουσείο, το οποίο θα μπορέσει να διαφυλάξει, να παρουσιάσει και να αναδείξει τους ανεκτίμητους θησαυρούς της νεότερης ελληνικής τέχνης που ανήκουν στις συλλογές της, ανταποκρινόμενη ουσιαστικότερα στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό της ρόλο.

Με τον εμπνευσμένο σχεδιασμό της θα αλλάξει όχι μόνο η λειτουργία αλλά και η όψη της, που θα προσαρμοστεί στη μουσειολογική και αισθητική αντίληψη του 21ου αιώνα. 
Έτσι, η νέα Εθνική Πινακοθήκη, με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα αποτελέσει ακόμη ένα σημαντικό πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό τοπόσημο στο κέντρο της πρωτεύουσας. 

Ειδικότερα, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) πρόκειται να καλύψει την προσθήκη 3ου ορόφου στο κτίριο Β, στο οποίο θα στεγαστούν επίσης, εκτός από τις μόνιμες συλλογές, οι Διοικητικές Υπηρεσίες, τα Εργαστήρια Συντήρησης, η Βιβλιοθήκη της ΕΠΜΑΣ, καθώς και ένα εστιατόριο στον 3ο όροφο, με πανοραμική θέα.  


Επιπλέον, η δωρεά του ΙΣΝ θα επιτρέψει την πλήρη αποπεράτωση όλων των ορόφων, την κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων κυκλοφορίας στην πρόσοψη του κτιρίου Β για περιπατητική πρόσβαση στους ορόφους, καθώς και την  κατασκευή υαλοπετάσματος (plannar) σε όλη την πρόσοψη του κτιρίου Β, ώστε οι επισκέπτες που θα επιλέγουν την άνοδο από τις ράμπες, να απολαμβάνουν τη θέα προς την πόλη. Επίσης θα καλυφθεί η κατασκευή όλων των ανελκυστήρων του κτιρίου Β, καθώς και του σπειροειδούς γυάλινου περιβλήματος (plannar) στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου Γ.

Οι πρόσθετοι εκθεσιακοί χώροι θα επιτρέψουν στην Εθνική Πινακοθήκη να αξιοποιήσει σημαντικά έργα από τις μόνιμες συλλογές της, που παρέμεναν στις αποθήκες της, και να  αναπτύξει μεγαλύτερη ευελιξία για μια πιο σύνθετη μουσειολογική διαχείριση και παρουσίαση  των έργων. 
Ταυτόχρονα οι νέοι χώροι, το αμφιθέατρο, η αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και οι ψηφιακές νησίδες, θα επιτρέψουν στην ΕΠΜΑΣ να καλλιεργήσει έναν ευρύτερο εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο  όπως τον ορίζουν οι καταστατικοί σκοποί της.

Παράλληλα, οι χώροι των πωλητηρίων, καθώς και τα δύο καφέ-εστιατόρια (ένα στον 3o όροφο του κτιρίου Β’ και ένα στο επίπεδο του κήπου) θα δώσουν στην ΕΠΜΑΣ τη δυνατότητα εσόδων. 
Συνέντευξη Τύπου



www.snf.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου