Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Σάλος από την παραίτηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων

Σάλος στη Γαλλία από την παραίτηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων
Ο στρατηγός ντε Βιλιέ «ανέλαβε τις ευθύνες του» υποβάλλοντας την παραίτησή του στον πρόεδρο, ο οποίος πρόσφατα επέπληξε τον στρατηγό για τις επικρίσεις του σχετικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στη Γαλλία η παραίτηση του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων,στρατηγού Πιερ ντε Βιλιέ.




Κάτι τέτοιο, είχε να συμβεί από το 1958, όπως επισημαίνει η γαλλική  εφημερίδα Le Monde.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Βιλιέ με τα γαλλικά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι ο 39χρονος πρόεδρος τον "έφαγε" αφού ο στρατηγός ήταν αντίθετος με τις περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό που προωθεί η κυβέρνηση των Παρισίων.

Σε ανακοίνωσή του,ο  στρατηγός ντε Βιλιέ,υποστηρίζει ότι θεωρεί πως "δεν είναι πλέον σε θέση να διασφαλίσει την διατήρηση του μοντέλου του στρατού, στο οποίο πιστεύει ως εγγύηση της προστασίας της Γαλλίας και των Γάλλων και να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της χώρας μας" και πως "ανέλαβε τις ευθύνες του» υποβάλλοντας την παραίτησή του στον πρόεδρο, ο οποίος πρόσφατα τον επέπληξε για τις επικρίσεις του σχετικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό.

O 61χρονος στρατηγός Βιλιέ ανέλαβε το αξίωμά του τον Φεβρουάριο του 2014. Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη Παρασκευή ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε περάσει στην αντεπίθεση μετά με την έντονη κριτική που δέχθηκε για τις περικοπές που αποφάσισε στον προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας του.Μιλώντας στα γαλλικά ΜΜΕ, είχε επισημάνει πως, οι μειώσεις των δαπανών αφορούν την τρέχουσα χρονιά και πως από το 2018 και μετά, οι δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις θα αυξηθούν ξανά.

"Θεωρώ ότι δεν είναι αξιοπρεπές να κάνεις ορισμένες συζητήσεις δημοσίως" τόνισε απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του στρατού στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας του. Οι "σπόντες" του αφορούσαν τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Πιερ ντε Βιλιέ. Ο 61χρονος στρατηγός Βιλιέ  είχε επικρίνει τις περικοπές, ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ που επιβάλλει η κυβέρνηση στον αμυντικό προυπολογισμό για το τρέχον έτος.

"Ζητήθηκε να καταβληθεί μια προσπάθεια φέτος από όλα τα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν εύλογη, ήταν εφικτή, χωρίς να πληγεί σε τίποτα η ασφάλεια των στρατευμάτων μας και των στρατιωτικών διοικητών", απάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο η κόντρα των δύο ανδρών συνεχίστηκε. Σήμερα, με την παραίτηση του Πιερ ντε Βιλιέ μπαίνει τέλος στην κρίση των τελευταίων ημερών.

Η παραίτηση του γενικού αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων έρχεται μετά τις παραιτήσεις της υπουργού Άμυνας, Σιλβί Γκουλάρ, του κυβερνητικού εταίρου Φρανσουά Μπαϊρού που είχε το χαρτοφυλάκιο Δικαιοσύνης αλλά και της Μαριέλ ντε Σαρνέζ που δεν δέχθηκε θέση στο νέο κυβερνητικό σχηματισμό. Ο Μακρόν έχει προχωρήσει σε ανασχηματισμό με δικά του πρόσωπα, τα οποία όπως ο ίδιος αναφέρει, δεν έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα και περιπτώσεις διαφθοράς στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου