Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Το καλοκαίρι μπήκε με άγριες διαθέσεις: Σε κλοιό καύσωνα η Ευρώπη

Το καλοκαίρι μπήκε με άγριες διαθέσεις: Σε κλοιό καύσωνα η Ευρώπη
Συναγερμός στους μετεωρολόγους - Αφόρητη η κατάσταση σε Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία - Θερμοκρασίες ακόμα και 40 βαθμών στην Ιβηρική και τη Νότια Γαλλία - Μαζικά στις παραλίες οι Βρετανοί
21 Ιουνίου 2017.... Η πρώτη -επισήμως- μέρα του καλοκαιριού. Μία ημέρα που θα θυμούνται για καιρό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κατέγραψαν θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή, την ίδια στιγμή που οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων αποδεικνύονται καταστροφικές και θανατηφόρες.




Η Ευρώπη βρίσκεται σε κλοιό καύσωνα, με τις θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές, ειδικότερα του Βορρά να δοκιμάζουν τις αντοχές των κατοίκων τους, ανεβαίνοντας πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Μεσόγειο, ο υδράργυρος θα ανέβει ακόμη και πάνω από τους 40 βαθμούς, καθιστώντας το φετινό ξεκίνημα του καλοκαιριού ως ένα από τα θερμότερα στην ιστορία.



«Χτύπησε» 35άρια και 39άρια στη Βρετανία!


Στη Βρετανία σήμερα, την πρώτη μέρα του καλοκαιριού, η θερμοκρασία ανέβηκε σχεδόν στους 35 βαθμούς, με τα επίπεδα υγρασίας να παραμένουν στα γνωστά υψηλά στάνταρ, γεγονός που δημιούργησε μία αφόρητη κατάσταση, στέλνοντας χιλιάδες Βρετανούς στις παραλίες, τα πάρκα και τα... πλησιέστερα συντριβάνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή και αύριο, ενώ στο Χίθροου καταγράφηκαν το μεσημέρι, στον ήλιο ακόμη και 39 βαθμοί Κελσίου. Όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, πρόκειται για τον υψηλότερο μέσο όρο θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες στο Νησί.





Δραματική η κατάσταση σε Ισπανία και Νότια Γαλλία


Δραματική θα είναι η κατάσταση σε Ισπανία και Νότια Γαλλία, καθώς αύριο αναμένονται θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές. Το θερμό κύμα αέρα θα χτυπήσει με σφοδρότητα τις ηπειρωτικές πόλεις και κοιλάδες, ενώ στις παραλιακές περιοχές η κατάσταση θα είναι πιο ανεκτή, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν κάτω από τους 40 βαθμούς, καθώς το θαλασσινό αεράκι θα φροντίσει να προσφέρει λίγες στιγμές δροσιάς σε Ισπανούς και Γάλλους. Στο Παρίσι πάντως, ο υδράργυρος έδειξε σήμερα 37 βαθμούς και σε  συνδυασμό με τη γενικότερη αναστάτωση και επιφυλακή που επικρατούσε στη γαλλική πρωτεύουσα, είχε δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα.

Στην Πορτογαλία, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε με τους δεκάδες νεκρούς, η θερμοκρασία θα είναι γύρω στους 35 βαθμούς, αλλά σε συνδυασμό με τον ξηρό αέρα, η κατάσταση θα είναι δύσκολη.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του αυριανού καιρού, το πρώτο κύμα καύσωνα του φετθινού καλοκαιριού θα πλήξει κυρίως τις Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, την Ιταλία και ειδικότερα τον Βορρά, που η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και στους 40 βαθμούς, αλλά και περιοχές της Γερμανίας και των Βαλκανίων.





Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ελλάδα - Στους 38-39 βαθμούς το Σαββατοκύριακο


Στην Ελλάδα, η θερμοκρασία θα αρχίσει να αυξάνεται σταθερά και το Σαββατοκύριακο αναμένεται να καταγραφούν τα πρώτα 40άρια. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του γνωστού μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, θα ισχύσουν τα εξής τα επόμενα 24ωρα στη χώρα μας...

* ΑΘΗΝΑ :
Πέμπτη : 34°C
Παρασκευή : 36°C
Σάββατο : 37-38°C
Κυριακή : 37-38°C

* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :
Πέμπτη : 33-34°C
Παρασκευή : 33-34°C
Σάββατο : 36°C
Κυριακή : 35-36°C

* ΠΑΤΡΑ :
Πέμπτη : 28-29°C
Παρασκευή : 30°C
Σάββατο : 31-32°C
Κυριακή : 32°C

* ΛΑΡΙΣΑ :
Πέμπτη : 35°C
Παρασκευή : 37°C
Σάββατο : 37-38°C
Κυριακή : 36-37°C

* ΗΡΑΚΛΕΙΟ :
Πέμπτη : 30°C
Παρασκευή : 32°C
Σάββατο : 32-33°C
Κυριακή : 32°C

Επίσης, αυτό που διαφαίνεται, είναι ότι από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει μια πολύ μικρή πτώση, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια της χώρας.

Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα, αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από την επόμενη Πέμπτη 29 Ιουνίου και στη συνέχεια να μας επισκεφτούν ακόμη πιο θερμές αέριες μάζες, με αποτέλεσμα να μιλάμε για πολύ ισχυρό κύμα καύσωνα.

Όλα αυτά όμως θα τα μελετήσουμε τα προσεχή 24ωρα, διότι έχουμε ακόμη μπροστά μας αρκετές ημέρες και ενδέχεται όπως είναι λογικό να υπάρξουν κάποιες αλλαγές.

Πάντως, αν διατηρηθούν τα υπάρχοντα στοιχεία, μετά τα μισά της επόμενης εβδομάδας πλησιάζει κάτι πολύ δυνατό, με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να εκτοξευθεί ακόμη και πάνω από τους 41 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ενδείξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου