Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Οι λόγοι που οι βρετανικές εκλογές γίνονται πάντα Πέμπτη

Βίντεο: Οι λόγοι που οι βρετανικές εκλογές γίνονται πάντα Πέμπτη
Παράδοση από το 1918, με νόμο από το 2011 η Πέμπτη επιλέχθηκε μετά από σκέψη γιατί είναι... ουδέτερη ημέρα
Μέσα σε έναν αιώνα μόλις δύο ήταν οι φορές που οι Βρετανοί ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν για το μέλλον τους ημέρα εκτός Πέμπτης. Αμφότερες ήταν το 1970 λόγω... ποδοσφαίρου.




Βλέπετε, τότε διεξαγόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο και οι εκλογές μεταφέρθηκαν σε άλλες ημερομηνίες για να μην συμπέσουν με παιχνίδια της διοργάνωσης, γιατί με δεδομένη την αγάπη των Βρετανών για το άθλημα, η πολιτική μάλλον θα έβγαινε χαμένη στις προτιμήσεις τους.
Γιατί όμως έχει καθιερωθεί αρχικά λόγω παράδοσης και έπειτα σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο του 2011 να γίνονται εκλογές την Πέμπτη;

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τις Παρασκευές ήταν ημέρες πληρωμής των εργατών και δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν να επηρεάζονται οι ψηφοφόροι από τους Συντηρητικούς που είχαν τις επιχειρήσεις ζυθοποιίας, πηγαίνοντας στις παμπ να πιουν τις μπύρες τους.

Ακριβώς το αντίθετο ίσχυε για τις Κυριακές: Οι ιερείς της Ελεύθερης Εκκλησίας που ήταν υποστηρικτές των Φιλελεύθερων θα επηρέαζαν εκείνοι τις ψήφους των πολιτών με τα κηρύγματά τους.

Υπάρχει και μια δεύτερη θεωρία, σύμφωνα με την οποία η Πέμπτη επιλέχθηκε καθώς ήταν παραδοσιακά η μέρα που οι άνθρωποι που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές πήγαιναν στην πόλη. Έτσι, θα ήταν ευκολότερο για αυτούς να ψηφίσουν καθώς τότε δεν υπήρχαν εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Η Κυριακή, που αποτελεί την κατεξοχήν ημέρα εκλογών στις υπόλοιπες χώρες, αποκλείστηκε σύμφωνα με άλλη εξήγηση γιατί ήταν από παλιά ημέρα κυνηγιού για τους Βρετανούς.

Έτσι λοιπόν, επειδή η Πέμπτη είναι μια μάλλον αδιάφορη ημέρα για τους πολίτες, επιλέχθηκε από την αρμόδια επιτροπή το 1918 και κρατά από τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου