Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Γιατί κάθε τζιν έχει στο φερμουάρ τα γράμματα 'YKK';

Γιατί κάθε τζιν έχει στο φερμουάρ τα γράμματα 'YKK';
Η ΥΚΚ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής φερμουάρ στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1934 από τον Tadao Yoshida ενώ τα αρχικά της βγαίνουν από τις λέξεις Yoshida Kogyo Kabushikikaisa που σημαίνει Yoshida Company Limited.

Η YKK κατασκευάζει επίσης κουμπιά, ασφάλειες, πόρπες κ.ά..




Σύμφωνα με το Business Insider, η ιαπωνική εταιρεία έχει συνεργασία με 114 εταιρείες σε 71 χώρες ενώ για να προωθήσει τα προϊόντα της έχει δημιουργήσει σειρά κινουμένων σχεδίων με την ονομασία "Fastening Days" όπου δύο παιδιά και ένα ρομπότ αρκουδάκι χρησιμοποιούν φερμουάρ για να προστατέψουν την πόλη τους.
fermouar_3.JPG
Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της YKK είναι η κινεζική SBS με τις δύο εταιρείες να παράγουν περισσότερα από τα μισά φερμουάρ στον κόσμο σε μία αγορά η αξία της οποίας θα φτάσει το 2020 τα 13,7 δισ. δολάρια.
fermouar_1.JPG
Παρ' όλα αυτά η YKK δεν ήταν η εταιρεία που εφηύρε το φερμουάρ, το οποίο δημιούργησε ο Αμερικανός Whitcomb L. Judson και αρχικά το ονόμαζε «λουκέτο καρφιτσών». Ο Judson ίδρυσε την εταιρεία Universal Fastener Company με τον σχεδιαστή Gideon Sundback να βελτιώνει αργότερα το φερμουάρ στην μορφή που το ξέρουμε σήμερα.
fermouar_2.JPG
Τα φερμουάρ YKK δεν χρησιμοποιούνται μόνο στα παντελόνια αλλά και σε μπουφάν, αποσκευές, υπνόσακους, στρατιωτικό εξοπλισμό ακόμα και στα αυτοκίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου