Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Τα πάντα γύρω από το χειροποίητο κοστούμι

Τα πάντα γύρω από το χειροποίητο κοστούμι
Συναντήσαμε τον Τάκη Γιαννέτο στο ατελιέ του στο Κολωνάκι και μας έδωσε συμβουλές για να επιλέξουμε το χειροποίητο κοστούμι που ταιριάζει στις ανάγκες μας
Η ιστορία και ταυτόχρονα η οικογενειακή παράδοση της επιχείρησης στον κλάδο του χειροποίητου ανδρικού ενδύματος Γιαννέτος ξεκινά σε ένα μικρό χωριό κοντά στην Καλαμάτα, το Αριοχώρι, όταν το 1907 ο Δημήτρης Γιαννέτος ανοίγει το πρώτο ραφτάδικο, που σύντομα απέκτησε καλή φήμη στην περιοχή.




Το 1936, τον Δημήτρη Γιαννέτο διαδέχεται στο ραφτάδικο ο γιος του, Παναγιώτης. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, μετακομίζει για ένα διάστημα στην Αθήνα, όπου και μαθητεύει δίπλα στους καλύτερους ράφτες της εποχής.

Ο Παναγιώτης Γιαννέτος δεν έπαυσε ούτε στιγμή να παρακολουθεί με μεγάλο ζήλο την εξέλιξη του κλάδου της κοπτικής και ραπτικής στην Ευρώπη. Μάλιστα, απέκτησε πιστοποιητικό σπουδών από τις τέσσερις μεγαλύτερες ακαδημίες κοπτικής-ραπτικής (Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ). Το 1964, ο ίδιος και η οικογένειά του αποφασίζουν να φύγουν για την Αμερική έπειτα από πρόσκληση του αδελφού του, Γιώργου Γιαννέτου, ο οποίος βρισκόταν από το 1952 στο Σικάγο. Τα πτυχία του παππού Παναγιώτη άνοιξαν τον δρόμο στους δύο γιους του, Δημήτρη και Νίκο, όπου συναντησαν απίθανες ευκαιρίες, αλλά και πάρα πολύ σκληρή δουλειά.



Εκεί, όμως, έγιναν άλλου τύπου ραφτάδες, μιας σύγχρονης αντίληψης. Γιατί, σε αντίθεση με την Ευρώπη, η αμερικανική βιομηχανία ενδυμάτων ήταν που δημιουργούσε πρότυπα, πχ. από τις ταινίες του Χόλιγουντ κλπ. Από εκεί αγόρασαν υλικά και μηχανές που δεν υπήρχαν ακόμα στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα σύγχρονο εργαστήριο. Όταν ήρθε η στιγμή να φύγουν, γίνεται η δικτατορία, κάτι που τους έκανε να καθυστερήσουν λίγο την επιστροφή τους.

Το 1967 επιστρέφουν και δημιουργούν το πρώτο τους ραφτάδικο στην οδό Καραγεώργη Σερβίας. Ο Δημήτρης και ο Νίκος Γιαννέτος αρχίζουν να γίνονται γνωστοί και δημοφιλείς. Μέσα σε έναν χρόνο είχαν πρόβλημα χώρου - ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν συνεχώς. Μητροπόλεως, Βαλαωρίτου, Πανεπιστημίου, νέα καταστήματα, νέοι χώροι. Έκαναν εξαγωγή 4.000 κοστούμια τον χρόνο στους BROOK BROTHERS. Η τέχνη των Made to Measure κοστουμιών συνεχίζεται και εξελίσσεται από τον Τάκη Γιαννετο, που συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας.



Τι σημαίνει για εσένα χειροποίητο κοστούμι;
Η συσσωρευμένη εμπειρία των 100 και πλέον ετών, η γνώση που αποκόμισα από τους γονείς μου και τους παππούδες μου, οι σπουδές μου στo Istituto Marangoni στο Μιλάνο και στη Γερμανία, η τεχνογνωσία μου για τη δημιουργία μοναδικών πατρόν στον υπολογιστή, αλλά πάνω από όλα η αγάπη μου για τη χειροποίητη δημιουργία, την τέχνη της ραπτικής και το μεράκι που κληρονόμησα από την οικογένειά μου, κάνουν ένα χειροποίητο κοστούμι με την υπογραφή Giannetos να αποκτά πολύτιμη αξία και να ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο στην ελληνική αγορά. Οι δημιουργίες και οι στυλιστικές μου προτάσεις παρουσιάζονται δύο φορές τον χρόνο στο πλαίσιο του Athens Exclusive Designer Week στο Ζάππειο, στις εβδομάδες μόδας, καθώς και στο Βridal Week.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να ράψει κάποιος ένα χειροποίητο κοστούμι;
Θα έλεγα η απαράμιλλη ικανοποίηση της εξατομίκευσης και το ράψιμο επάνω στο σώμα του . Ένας πελάτης μπορεί να εκφράσει το γούστο και την ατομικότητά του επιλέγοντας μέσα από την πιο σύγχρονη και ποιοτική συλλογή υφασμάτων με ονόματα όπως Zegna, Loro Piana, Cerrutti, Reda, Charles Clayton, Barberis Canonico, Guabello και πολλά άλλα, που φιγουράρουν ανάμεσα στα χιλιάδες τόπια του εργαστηρίου μας. Το ύφασμα κόβεται στο χέρι, η βελόνα και η κλωστή έχουν τον πρώτο λόγο και ύστερα από 20-25 ώρες δουλειάς, το κοστούμι αποκτά μορφή στα χέρια του έμπειρου ράφτη. Επίσης η μεγάλη συλλογή από εξαιρετικά λεπτά και ελαφριά υφάσματα ,τα χρώματα το κόψιμο και, προσωπική επιλογή σε κουμπιά , κουμπότρυπες , πέτο , και επενδύσεις.





Τι θα συμβουλεύατε κάποιον ο οποίος πρόκειται να παραγγείλει ένα χειροποίητο κοστούμι;
Να νιώσει τη δυναμική της απόλυτης επιλογής σε όλα τα στάδια της κατασκευής του κοστουμιού, να απολαύσει την ευκαιρία της επιλογής και δοκιμής υφασμάτων, να βασιστεί στη γνώση και την εμπειρία του οίκου μας και να χαρεί μια μοναδική δημιουργία ακριβώς στα μέτρα του. Οι καινούργιοι πελάτες μας αναφέρουν την αίσθηση μιας πρωτόγνωρης εμπειρίας.

Τι επιλογές έχει κάποιος που θέλει να ράψει ένα χειροποίητο κοστούμι;
Μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε μια μεγάλη συλλογή από εξαιρετικά λεπτά υφάσματα, τα χρώματα για το σχέδιο, το κόψιμο και το ράψιμο επάνω στο σώμα του, προσαρμοσμένα κουμπιά, κουμπότρυπες, πέτο και επενδύσεις.

Επίσης θα βρει στην ειδική συλλογή μας αμέτρητες επιλογές με πάνω από 5.000 υφάσματα από τους πιο γνωστούς οίκους στον κόσμο. Αληθινές κουμπότρυπες στα μανίκια, πονταρισιές στα πέτα, καναβάτσο από αλογότριχα, αμέτρητες επιλογές σε φόδρες, μονογράμματα, κουμπιά, κλωστές και ετικέτες με ονοματεπώνυμο, δηλαδή την επιτομή στην εξατομικευμένη δημιουργία.



Πώς θα επιλέξει κάποιος το στυλ, το χρώμα και το υλικό που του ταιριάζει;
Εξαρτάται από την περίσταση, αν είναι βραδινό, business ή casual. Θα εξαρτηθεί αντίστοιχα και από την εποχή, αν το ύφασμα θα είναι χειμωνιάτικο, καλοκαιρινό ή κάποιο για τέσσερις εποχές, τα οποία αποτελούν και τα αγαπημένα μου.

Ποιο στυλ χειροποίητων κουστουμιών φοριέται περισσότερο;
Σίγουρα τα δύο κουμπιά με τα δύο ανοίγματα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, και στα πιο βραδινά προτείνω ένα κουμπί χωρίς ανοίγματα.

Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να φτιάξετε ένα χειροποίητο κοστούμι;
Εξαρτάται από την περίοδο πάντα, αλλά σε κανονικές συνθήκες μαζί με την πρόβα χρειάζεται περίπου 15 με 20 ημέρες. Φυσικά, για εξαιρετικές προσωπικότητες και εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις ετοιμάστηκε ρούχο και σε 24 ώρες. Εννοείται πως δεν κοιμήθηκε κανείς! Επρόκειτο για πολύ ειδική περίσταση…

Πόσο μπορεί να στοιχίσει ένα χειροποίητο κοστούμι;
Ανάλογα το ύφασμα το κόστος για το pret a porter ξεκινάει από 600 ευρώ και στην παραγγελία από 1.100 ευρώ.



Τι tips θα δίνατε σε κάποιον που πρόκειται να ράψει ένα χειροποίητο κοστούμι;
Για το κουστούμι πρέπει να προσέξει τα ακόλουθα:
  • Μπλε, γκρι, μαύρο και ανθρακί είναι τα ισχυρότερα χρώματα. Το ραφ μπλε, το λαδί και το χακί είναι κατάλληλα για καθημερινό και επαγγελματικό ντύσιμο.
  • Για πρακτικά και επαγγελματικά κουστούμια να επιλέξει μεταξύ prince de Galles, pied de poule, φιλαφίλ ή ριγέ. Το επίσημο κουστούμι κατασκευάζεται από λεπτό σερζ ή από άλλα πολυτελή υφάσματα που αποτελούνται και από κασμίρ.
  • Η φόδρα πρέπει να είναι 100% viscose.
  • Το μανίκι πρέπει να είναι κοντό και το παντελόνι να έχει ρεβέρ (μπορεί να έχει και ρεβέρ, αλλά όχι στο βραδινό)
  • Το σακάκι πρέπει είναι μεσάτο όπως και το παντελόνι να είναι στενό και κοντό.
  • Το γιλέκο είναι πολύ μόδα, αλλά δεν ταιριάζει σε όλα τα σώματα και φοριέται κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Για το πουκάμισο πρέπει να προσέξει τα ακόλουθα:
• Το λευκό φοριέται οποιαδήποτε ώρα και με οτιδήποτε. Το γαλάζιο και το εκρού είναι λιγότερο επίσημα. Το μπλε είναι κατάλληλο για σπόρ κουστούμια. Οι ρίγες είναι κομψές, αλλά θέλουν προσοχή στον συνδυασμό.
  • Το κολάρο του πουκαμίσου πρέπει να ανοίγει ελαφρά και να μην έχει κουμπιά (ρεξ).
  • Όταν το χέρι είναι τεντωμένο, το πουκάμισο πρέπει να φαίνεται 1 με 2,5 εκατοστά.
  • Ο γιακάς του πουκαμίσου πρέπει να καλύπτεται κατά το ήμισυ από τον γιακά του σακακιού.

Για τη γραβάτα πρέπει να προσέξει:
  • Το κύριο χρώμα πρέπει να ταιριάζει ή να κάνει αντίθεση με το κοστούμι.
  • Οι μονόχρωμες μάλλινες είναι για πιο casual ντύσιμο.
Κείμενο / Φωτογραφίες: Στέφανος Καστρινάκης

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Αρχειοθήκη ιστολογίου