Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Γιατί οι κατσίκες έχουν... περίεργα μάτια;

Γιατί οι κατσίκες έχουν... περίεργα μάτια;
Παραδεχτείτε το, εάν φυσικά έχετε δει ποτέ κατσίκα από κοντά... Όντως διαθέτουν εξαιρετικά περίεργα μάτια, με τις κόρες των ματιών τους να είναι οριζόντιες αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να γυρίζουν κατά 50 μοίρες!
Δεν πρόκειται για λάθος της φύσης αλλά αντίθετα για ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα, καθώς με αυτόν τον τρόπο τα συμπαθεί τετράποδα μπορούν να επιβιώσουν από τους... εχθρούς τους, καθώς διαθέτουν στερεοσκοπική όραση και κατορθώνουν -όχι πάντα βέβαια- να τους εντοπίσουν και φυσικά να τρέξουν να ξεφύγουν.




Παράλληλα η δυνατότητα των ματιών τους να γυρίζουν τους προσφέρουν την ευκαιρία να «βλέπουν» ακόμη και όταν είναι σκυμμένες και απολαμβάνουν το φαγητό τους.
Όμως τα μάτια της κατσίκας διαθέτουν και μία ακόμη σειρά πλεονεκτημάτων, καθώς δεν απορροφούν ηλιακό φως και ως εκ τούτου δεν τις στραβώνει ο ήλιος όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους!
Σε πλήρη αντίθεση, φυσικά, τα ζώα τα οποία είναι κυνηγοί διαθέτουν εμπρόσθια όραση, ώστε να στοχεύουν στο θήραμά τους. Όλα τα παραπάνω δεν είναι... προϊόν φαντασίας αλλά έρευνα την οποία πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου