Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Ένας μετανάστης «εξουδετέρωσε» τον τζιχαντιστή με το φορτηγό

Στοκχόλμη: Ένας μετανάστης «εξουδετέρωσε» τον τζιχαντιστή με το φορτηγό
Ο Σταντιάγκο Κουέβα ήταν μέσα στο βανάκι του όταν είδε το τρελό φορτηγό να έρχεται και οδήγησε κατά πάνω του - Έβγαλε τον Ουζμπέκο από το δρόμο του και τον έκανε να πέσει πάνω στο πολυκατάστημα
Ένας μετανάστης από το Εκουαδόρ ήταν εκείνος που εξουδετέρωσε ουσιαστικά τον Ουζμπέκο τζιχαντιστή πριν προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο κακό κατά την επίθεση στην Στοκχόλμη, την περασμένη Παρασκευή.




Ο Σταντιάγκο Κουέβα καθόταν μέσα στο βανάκι του, έξω από το πολυκατάστημα που κατέληξε το φορτηγό του τζιχαντιστή, όταν είδε από την άλλη άκρη του πιο εμπορικού πεζόδρομου της σουηδικής πρωτεύουσας το φορτηγό να έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και να παρασύρει στο διάβα του όσους πεζούς συναντούσε. Μιλώντας στην Daily Mail, ο 27χρονος μετανάστης, που εργάζεται ως σεκιουριτάς, είπε ότι αμέσως σκέφτηκε πως αυτό που έβλεπε ήταν επίθεση και πως ο στόχος του τρομοκράτη ήταν το κοινοβούλιο, που βρίσκεται στο τέλος του δρόμου. Έπρεπε κάτι να κάνω για να τον σταματήσω, λέει, και αμέσως έβαλε μπροστά το βανάκι του και το οδήγησε κατά πάνω στο φορτηγό, για να του κόψει το δρόμο.





«Αρχικά είδα το φορτηγό να διαλύει φανάρια, παγκάκια και παρτέρια. Μετά είδα να πετάει ανθρώπους στον αέρα. Ήμουν σίγουρος ότι θα συνεχίσει όλη την Drottninggatan προς τη Βουλή. Ο σκοπός του οδηγού ήταν ξεκάθαρα να συνεχίσει όλο το δρόμο μέχρι να χτυπήσει τη Βουλή. Αυτό που θυμάμαι περισσότερο από όλα είναι ο θόρυβος. Ένας πολύ δυνατός θόρυβος, καθώς το φορτηγό χτυπούσε ανθρώπους. Δεν φοβήθηκα, ένιωσα πολύ παράξενα και το μόνο που σκεφτόμουνα ήταν πώς να σώσω ανθρώπους. Έτσι, οδήγησα το βανάκι μου καταπάνω του για να τον σταματήσω, να μην πάει παρακάτω», περιγράφει ο ίδιος.

Πράγματι, σε ένα από τα βίντεο από την στιγμή της επίθεσης, διακρίνεται ένα κίτρινο βανάκι να περνά κάθετα τον δρόμο, κλάσματα του δευτερολέπτου πριν το φορτηγό πέσει πάνω στο πολυκατάστημα, αν και δεν έχει διευκρινιστεί εάν αυτό ήταν το βανάκι του 27χρονου σεκιουριτά. Στο οπτικό φαίνεται στο κέντρο και λίγο δεξιά της οθόνης αρχικά να διασχίζει κάθετα το δρόμο το βανάκι, ενώ αμέσως μετά φαίνεται η λευκή καρότσα του φορτηγού του τρομοκράτη να κινείται ξέφρενα στον πεζόδρομο, προς την αντίθετη κατεύθυνση εκείνου που κρατά την κάμερα.


Ο Κουέβα πιστεύει πως με την κίνησή του αυτή, ξάφνιασε τον τρομοκράτη, που έχασε τον έλεγχο του οχήματος και το έριξε πάνω στο πολυκατάστημα, βάζοντας πρόωρα τέλος στα σχέδιά του. «Ο οδηγός πρέπει να τα έχασε και έχασε τον έλεγχο. Το φορτηγό δεν είχε ισορροπία, και έπεσε πάνω στο πολυκατάστημα. Πιστεύω πως τότε το έσκασε ο οδηγός», λέει.

Αμέσως μετά ο μετανάστης έτρεξε στο πολυκατάστημα να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε όσους μπορούσε. «Αυτά που είδα ήταν φρικτά. Είδα χτυπημένους ανθρώπους και νεκρούς ανθρώπους. Γονείς δεν μπορούσαν να βρουν τα παιδιά τους και δεν έφευγαν από εκεί, ούτε όταν το φορτηγό έπιασε φωτιά. Όλοι προσπαθούσαμε να σώσουμε κόσμο γιατί φοβόμασταν μήπως το φορτηγό ανατιναχθεί».

Ο 39χρονος Ουζμπέκος, που ομολόγησε την πράξη του, παρέσυρε στο θάνατο τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι 11 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου