Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν με τη μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα το Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν με τη μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα το Αφγανιστάν
Στόχος ήταν τα τούνελ των τζιχαντιστών στα βουνά της περιοχής Nangarhar - Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τον θάνατο ενός Αμερικανού των ειδικών δυνάμεων
Επίθεση με τη μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα στο Αφγανιστάν πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, λίγες ημέρες μετά την πυραυλική επίθεση σε αεροπορική βάση της Συρίας.




Στόχος, όπως επιβεβαίωσε το Πεντάγωνο, ήταν οι σπηλιές-καταφύγια των τζιχαντιστών στον ανατολικό τομέα του Αφγανιστάν. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τον θάνατο ενός Αμερικανού στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων από μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Η βόμβα GBU-43B έπληξε ένα καταφύγιο του ISIS στην περιοχή Nangarhar, καλύπτοντας μία περιοχή σε ακτίνα 300 μέτρων. Ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε από αεροσκάφος τύπου MC-130. Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε το συγκεκριμένο όπλο ήταν το 2003, προκαλώντας μία τεράστια έκρηξη, η οποία κάλυψε μία ακτίνα πολλών εκατοντάδων μέτρων.



«Ο ISIS διαθέτει ολόκληρα βουνά τα οποία χρησιμοποιεί για να βρίσκουν καταφύγιο οι μαχητές του και να καλύπτουν τα ίχνη τους«, δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Η συγκεκριμένα βόμβα έχει ισχύ όσο 23 πύραυλοι Τόμαχοκ και αποκαλείται «η μητέρα όλων των βομβών». Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν κατασκευαστεί μόλις 20, καθώς η ισχύς τους ήταν τεράστια, όπως και το κόστος παραγωγής, Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του αμερικανικού στρατού, κάθε πύραυλος κοστίζει 16 εκατ. δολάρια.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου