Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Εκλογές στο Εκουαδόρ: Ο... Λένιν του Ισημερινού έσωσε τον Ασάνζ

Εκλογές στο Εκουαδόρ: Ο... Λένιν του Ισημερινού έσωσε τον Ασάνζ
Ο ιδρυτής των Wikileaks ζει στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο. Κέρδισε οριακά ο διάδοχος του νυν προέδρου στην Αριστερά - Αμφισβητεί το αποτέλεσμα ο συντηριτικός Γκιγιέρμο Λάσο
O αριστερός διάδοχος του νυν προέδρου Ραφαέλ Κορέα είναι ο νικητής των εκλογών του Ισημερινού με τον Τζούλιαν Ασάνζ να διασφαλίζει έστω και προσωρινά την παραμονή του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.




Ο παραπληγικός Λένιν Μορένο εξασφάλισε το 51% έναντι 49% του συντηρητικού του αντιπάλου, του Γκιγιέρμο Λάσο, πρώην τραπεζίτη, που κατήγγειλε νοθεία. Ο Λάσο δήλωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα παρουσιάσει στοιχεία για παρατυπίες σε πολλά σημεία της χώρας. «Θα υπερασπιστούμε τη λαϊκή βούληση» ξεκαθάρισε, χαρακτηρίζοντας παράνομη την κυβέρνηση Μορένο. Σε περίπτωση που ο Λάσο κέρδιζε τις εκλογές αναμένονταν εξελίξεις και στο ζήτημα του ιδρυτή του Wikileaks, o οποίος ζει μόνιμα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ο Λάσο είχε πει προεκλογικά ότι αν κατακτούσε τον προεδρικό θώκο θα ζητούσε από τον Ασάνζ να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού εντός 30 ημερών.

Ο Γκιγιέρμο Λάσο


Ο Άσανζ έσπευσε να ειρωνευτεί τον ηττημένο: «Τον καλώ να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 30 ημερών, μαζί με τα εκατομμύρια που έχει στις offshore», έγραψε στο Twitter.


Ο... Λένιν του Ισημερινού 
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο νικητής των εκλογών του Ισημερινού, Λένιν Μορένο, έχοντας στο πλευρό του τον απερχόμενο πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα, δήλωσε μιλώντας στους οπαδούς: «Θα είμαι πρόεδρος όλων και εσείς θα με βοηθήσετε», εξήγησε.
Ο Κορέα που υποσχέθηκε την «επανάσταση των πολιτών» ανέλαβε την εξουσία το 2007 και κατάφερε να αλλάξει με επενδύσεις την εικόνα της χώρας, ιδίως σε σχέση με τους λιγότερο προνομιούχους. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν καταγγελίες για διαφθορά και κακοδιαχείρηση γεγονός που φάνηκε και στη μείωση της δύναμης του κόμματός του στη Βουλή. Ωστόσο, οι πολίτες, έστω και οριακά, επέλεξαν τη συνέχιση του μοντέλου και όχι την πολιτική αλλαγή επιλέγοντας τον Λένιν Μορένο.

Ο Λένιν Μορένο


Ο ηττημένος Λάσο που τώρα δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, ήθελε μια οικονομία περισσότερο φιλελεύθερη και ανοικτή στο διεθνές περιβάλλον.

Mίνα Αγγελίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου