Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ζητείται μισθωτής για ένα ιστορικό ακίνητο στην Ακαδημίας

Ζητείται μισθωτής για ένα ιστορικό ακίνητο στην Ακαδημίας
Ένα από τα πλέον ιστορικά ακίνητα της οδού Ακαδημίας, ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναζητεί μισθωτή. Πρόκειται για το κτήριο «Κωστής Παλαμάς», το νεοκλασικό επί της οδού
Ακαδημίας 48, για το οποίο η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκηρύσσει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση του χώρου εστίασης στις 9 Μαρτίου, το γνωστό και ως «Το Καποδιστριακό».




Το νεοκλασικό κτήριο «Κωστής Παλαμάς» έχει πλούσια ιστορία και, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου, κατασκευάστηκε το 1857 και αρχικά λειτούργησε ως ιδιωτικό λύκειο με την ονομασία «Ελληνικό Εκπαιδευτήριο».
kostis Palamas
Το 1870 το κτήριο αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, για να στεγασθούν σε αυτό εργαστήρια Ιατρικών και Φυσικών Επιστημών, αίθουσες διδασκαλίας και αργότερα Πανεπιστημιακά Μουσεία (Γεωλογικό και Παλαιοντολογικό Μουσείο, Εργαστήριο Υγιεινής και Μικροβιολογίας, Ορυκτολογικό και Πετρογραφικό Εργαστήριο και Μουσείο, Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Εγκληματολογικό και Τοξικολογικό Μουσείο).

Το 1981, με δωρεά του αείμνηστου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Δ. Αντωνόπουλου και της συζύγου του και με οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το κτήριο ανακαινίσθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως Εντευκτήριο, Βιβλιοθήκη και χώρος για επιστημονικές συναντήσεις των Πανεπιστημιακών.

Το ακίνητο εγκαινιάσθηκε το 1985, επί Πρυτανείας Μιχαήλ Σταθόπουλου, με την ονομασία «Κωστής Παλαμάς». Το 2002, επί Πρυτανείας Γεωργίου Μπαμπινιώτη και με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», αποφασίστηκε η ριζική ανακαίνιση και εσωτερική αναμόρφωση των χώρων του, προκειμένου να αποτελέσει χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών δράσεων και χώρο συνάντησης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας (μελών Δ.Ε.Π., ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ και Διοικητικών) καθώς και των φίλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι μετά από αίτηση τους στους υπεύθυνους του Κέντρου, εγγράφονται ως μέλη και μπορούν να κάνουν χρήση των χώρων του Εντευκτηρίου.

Η ανακαίνιση αποπερατώθηκε το 2004 και το Πολιτιστικό Κέντρο - Εντευκτήριο εγκαινιάσθηκε τον Ιανουάριο του 2005. Το έργο, είναι προφανές, ελλείψει πόρων και λόγω άλλων προτεραιοτήτων του Πανεπιστημίου, δεν θα μπορούσε να αναληφθεί και να πραγματοποιηθεί χωρίς τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση που παρέσχε (σ.σ. και σε αυτή την περίπτωση) το Ίδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος».

Κύρια χρήση του Κέντρου είναι η φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις μικρών ακροατηρίων, στρογγυλές τράπεζες, παρουσιάσεις βιβλίων διοργάνωση ημερίδων, συμποσίων, παράθεση δεξιώσεων, δείπνων, επίσημων γευμάτων, κ.α. Παράλληλα, το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά ως χώρος συνάντησης και συνεργασίας των πανεπιστημιακών, ως Εντευκτήριο με ειδικά διαμορφωμένους χώρους ανάγνωσης, συζήτησης και ενημέρωσης.

Της Στεφανίας Σούκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου