Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Τι κάνει η καφεΐνη στο σώμα και στον εγκέφαλο

Υπάρχει λόγος που ο καφές είναι τόσο δημοφιλές ρόφημα. Η καφεΐνη είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ψυχοδραστικό ναρκωτικό παγκοσμίως.
Το συναίσθημα της εγρήγορσης που δίνει στον οργανισμό οφείλεται στο γεγονός ότι η καφεΐνη μπλοκάρει την αδενοσίνη, την ορμόνη που σε κάνει να νιώθεις κούραση, απ' το να πάει στον εγκέφαλο.




Αντίθετα, στέλνει σήμα στον εγκέφαλο να παράγει γλουταμίνη και ντοπαμίνη, δύο φυσικά διεγερτικά τα οποία βελτιώνουν τη διάθεση και σου δίνουν μια αίσθηση ευφορίας, παρόμοια με αυτή που προκαλεί η... κοκαϊνη!

Άλλη μια... παρενέργεια είναι το γεγονός ότι ενώ η φυσιολογική διαδικασία του σώματος είναι να κάψει πρώτα τις αποθήκες γλυκογόνου και μετά το λίπος, η καφεϊνη αντιστρέφει αυτή τη διαδικασία, αποθηκεύοντας έτσι... ενέργεια και κάνοντας το σώμα να δουλεύει πιο σκληρά.

Και πράγματι έρευνες έχουν δείξει ότι αν νιώθεις κουρασμένος λίγος καφές μπορεί να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς καλύτερα και να βελτιώσει τα αντανακλαστικά και τη μνήμη.

Όμως δεν είναι όλες οι παρενέργειες θετικές. Όσο περισσότερο καφέ πίνεις ο εγκέφαλος δημιουργεί περισσότερους υποδοχείς αδενοσίνης με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη καφεϊνη για να μπλοκαριστούν ενώ παράλληλα το στομάχι παράγει περισσότερο οξύ.

Μακροπρόθεσμα μάλιστα είναι πιθανό να εθιστείς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου