Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Αεροδρόμιο Ορλί: Άρπαξε το όπλο από γυναίκα στρατιωτικό και τον σκότωσαν

Αεροδρόμιο Ορλί: Ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος άρπαξε το όπλο από γυναίκα στρατιωτικό και τον σκότωσαν
Γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών ο δράστης της επίθεσης - Η αστυνομία αναζητά συνεργό του - Εκκενώθηκε το αεροδρόμιο
Πανικός και πυροβολισμοί στις 08:30 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Γαλλίας) στο αεροδρόμιο του Ορλί στο Παρίσι, όταν ένας άντρας άρπαξε το όπλο μιας γυναίκας στρατιώτη «σε μια εξαιρετικά βίαιη επίθεση» εναντίον της προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί, δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού.




«Ένας άντρας υφάρπαξε ένα όπλο από γυναίκα στρατιωτικό και στη συνέχεια κατέφυγε μέσα σε ένα κατάστημα του αεροδρομίου, πριν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ενώ όπως διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή δεν υπήρξαν τραυματίες.

Ο Μπενουά Μπρουλόν, εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής δύναμης περιπολίας της Γαλλίας, δήλωσε για τη γυναίκα στρατιώτη: «Είναι πολύ καλά».

Ο Μπρουλόν, που μιλούσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, είπε πως η γυναίκα στρατιωτικός, που είναι μέλος ενός αποσπάσματος της Πολεμικής Αεροπορίας, έπεσε στο έδαφος καθώς πάλευε με τον δράστη.

«Τότε ήταν που οι συνάδελφοί της άνοιξαν πυρ για να προστατεύσουν εκείνην και τον κόσμο γύρω», είπε.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ είπε πως είναι «πιθανό» αλλά δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί ως τέτοιο, το επεισόδιο να χαρακτηριστεί τρομοκρατική επίθεση.

«Υπάρχει πιθανόν τρομοκρατικό κίνητρο αλλά αυτό είναι κάτι που το δικαστικό σύστημα θα πρέπει να εξακριβώσει και θα το κάνει στον κατάλληλο χρόνο», είπε ο Μπραντέ στους δημοσιογράφους.

Η γαλλική Αστυνομία ενημέρωσε μέσω Twitter ότι εκτυλίσσεται επιχείρηση στο χώρο και κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν το αεροδρόμιο.



Οι αστυνομικοί ερευνούν εάν υπάρχει συνεργός του δράστη, ενώ πυροτεχνουργοί που εξέτασαν το χώρο δεν βρήκαν εκρηκτικά.

Ο αερολιμένας, ο δεύτερος μεγαλύτερος της γαλλικής πρωτεύουσας, εκκενώθηκε, με 3.000 επιβάτες να υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις, ενώ το δυτικό τέρμιναλ του αεροδρομίου άνοιξε περίπου 4 ώρες μετά το συμβάν, στις 2 ώρα Ελλάδος.



Ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος ο δράστης

Σύμφωνα με τα όσο έγιναν γνωστά, πρόκειται για έναν ριζοσπαστικοποιημένο μουσουλμάνο -τον 39χρονο Zyad B- ο οποίος ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών. Σύμφωνα με τη γαλλική «Le Figaro» ο άνδρας ήταν αρχικά γνωστός στις αρχές για εμπλοκή σε διακίνηση ναρκωτικών ενώ στη συνέχεια είχε τεθεί υπό παρακολούθηση γιατί υπήρχαν υποψίες ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή. Ωστόσο όπως επισημαίνει η εφημερίδα η παρακολούθησή του διεκόπη κάποια στιγμή χωρίς να έχει γίνει γνωστό γιατί και πότε συνέβη αυτό.


Αυτόπτης μάρτυρας: Κρατούσε από το λαιμό μια γυναίκα στρατιωτικό - Απειλούσε άλλους δύο

Ένας αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού περιγράφει στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro όσα είδε και άκουσε. «Άκουσα φωνές και είδα στρατιωτικούς να κινούνται. Ένας άντρας κρατούσε μια γυναίκα στρατιωτικό όμηρο, την κρατούσε από το λαιμό και απειλούσε άλλους δύο στρατιωτικούς με το όπλο της. Ήταν σοβαρό. Αμέσως μετά εμείς απομακρυνθήκαμε, κατεβήκαμε τις σκάλες και άκουσα πυροβολισμούς», λέει ο άντρας. Μάλιστα προσθέτει πως πριν φύγουν, πρόσεξε μια τσάντα στη μέση της αίθουσας: «Δεν ξέραμε τι είχε μέσα».

Tην ίδια ώρα νωρίτερα το πρωί μία γυναίκα αστυνομικός δέχθηκε πυροβολισμούς και τραυματίστηκε βόρεια του Παρισιού στη διάρκεια οδικού ελέγχου από τον ίδιο άντρα όπως επιβεβαιώνει η Αστυνομία και το υπ. Εσωτερικών. 

Εικόνα μέσα από το αεροδρόμιο 















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου