Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Τη μισή Ευρώπη ανενόχλητος διέσχισε ο Τυνήσιος που αιματοκύλησε το Βερολίνο

Τη μισή Ευρώπη ανενόχλητος διέσχισε ο Τυνήσιος που αιματοκύλησε το Βερολίνο
Είκοσι πολύτιμες ώρες για να ξεφύγει έδωσαν οι Γερμανοί στον Αμρί, ενόσω ανέκριναν λάθος πρόσωπο - Από τη Γερμανία πέρασε στη Γαλλία και από εκεί στην Ιταλία -
Ερωτηματικό αν βρέθηκε στην Ιταλία ενώ κατευθυνόταν προς «ασφαλή εδάφη» ή αν θα έμενε στη χώρα υπό την προστασία «δικτύου»




Έχοντας διασχίσει πρώτα τη μισή Ευρώπη, οι ιταλικές αρχές εξουδετέρωσαν σήμερα τον υπ' αριθμόν 1, καταζητούμενο στη γηραιά ήπειρο, τον Τυνήσιο Ανίς Αμρί που φέρεται να αιματοκύλησε την χριστουγεννιάτικη αγορά στην καρδιά του Βερολίνου.

Ο τρομοκράτης φέρεται να κινήθηκε ανενόχλητος σε τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς στην τσέπη του βρέθηκαν εισιτήρια που αποκαλύπτουν ότι μετά τη φονική επίθεση στη γερμανική πρωτεύουσα έφτασε στο Σαμπερί της Σαβοΐας στη Γαλλία, από εκεί έφτασε στο Τορίνο της Ιταλίας και κατέληξε γύρω στη μία τα ξημερώματα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου. Στη συνέχεια, έφτασε στο Σέστο Σαν Τζοβάνι και κατευθύνθηκε στην πλατεία Πρωτομαγιάς, όταν περίπου στις τρεις τα ξημερώματα, αστυνομικοί ζήτησαν να ελέγξουν την ταυτότητά του. Ο 24χρονος φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» άνοιξε πυρ τραυματίζοντας έναν αστυνομικό στον ώμο, ενώ στα πυρά απάντησαν οι αστυνομικοί τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Το γεγονός ότι πέρασε ανενόχλητος από τη Γαλλία, ενώ ήταν το νούμερο ένα καταζητούμενο πρόσωπο στην Ευρώπη εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα, ειδικότερα για τις γαλλικές αρχές ασφαλείας, με δεδομένο ότι η χώρα μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι και του περασμένου Ιουλίου στη Νίκαια βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.  


 
Σημειώνεται, ότι ο Τυνήσιος άφησε την τελευταία του πνοή στη χώρα που τον είχε "φακελώσει".

Ο πατέρας του νεαρού Τυνήσιου τζιχαντιστή είχε δηλώσει ότι ο γιος του είχε καταδικαστεί και εκτίσει τέσσερα χρόνια φυλάκιση στην Ιταλία για πυρπόληση ενός σχολείου. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, δεν είναι σαφές αν ο Αμρί είχε φθάσει στην Ιταλία το 2011 ή το 2012. Παράλληλα, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί ούτε για πόσον καιρό παρέμεινε σε ιταλικό έδαφος ενώ κατά την πρώτη επαφή του με τις ιταλικές αρχές φέρεται να είχε δηλώσει ότι δεν είχε ακόμη ενηλικιωθεί.

Καθώς συμπληρώνεται το παζλ της διαδρομής του Τυνήσιου διαπιστώνεται ότι έκανε διαδρομές  από περιοχή σε περιοχή της Γαλλίας αποφεύγοντας κάθε έλεγχο (σε εσωτερικά δρομολόγια τρένων και λεωφορείων), ενώ πριν το Μιλάνο, όπου έπεσε νεκρός στην περιοχή Σέστο Σαν Τζιοβάννι είχε περάσει από το Τορίνο.

Οι αρμόδιες αρχές διενεργούν έρευνα για να διαπιστώσουν για ποιο λόγο ο Αμρί μετέβη στο Μιλάνο, καθώς είτε αναζητούσε κρησφύγετο, είτε είχε διασυνδέσεις στην ιταλική πόλη. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως από τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής ενδέχεται να προκύψουν νέα στοιχεία για τη δράση του τρομοκράτη.

Ο χρόνος υπέρ του Τυνήσιου
Τα τραγικό λάθος των γερμανικών αρχών να ανακρίνουν λάθος άτομο επί 20 ώρες μετά το τυφλό χτύπημα στο Βερολίνο, έδωσε πολύτιμο χρόνο στον Τυνήσιο τζιχαντιστή να ταξιδέψει ανενόχλητος από τη Γερμανία στη Γαλλία και από τη Γαλλία στην Ιταλία. Στο Μιλάνο, όμως, έπεσε στην "παγίδα" καθώς οι ιταλικές αρχές είχαν τα αποτυπώματά του.

Γιατί επέλεξε την Ιταλία
Το μεγάλο ερωτηματικό στο οποίο καλούνται να απαντήσουν τώρα κατά κύριο λόγο οι Ιταλικές αρχές είναι ο λόγος για τον οποίο επέλεξε ο Τυνήσιος να πάει στην Ιταλία: Υπάρχει εκεί δίκτυο που θα τον υποδεχόταν και θα τον υποστήριζε για όσο διάστημα χρειαζόταν; Ακολουθούσε αντίστροφη διαδρομή από τη Γερμανία προς εδάφη πιο ασφαλή για τον ίδιο; Και βέβαια, η ταυτότητα του προσώπου που ήταν μαζί του και σκοτώθηκε επίσης από τα πυρά των Ιταλών αστυνομικών και η δική του διαδρομή και επαφές στην Ιταλία ή οπουδήποτε στην Ευρώπη αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο των ερευνών που ξεκίνησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου