Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Στα αζήτητα χιλιάδες εξοχικά σε χειμερινούς προορισμούς

Στα αζήτητα χιλιάδες εξοχικά σε χειμερινούς προορισμούς
Στο 55%, ακόμα και στο 65%, έχουν πέσει από το 2008 έως και σήμερα οι τιμές πώλησης σπιτιών σε περιοχές όπως η Αράχοβα, τα Καλάβρυτα, τα Τρίκαλα Κορινθίας, ο Άγιος Αθανάσιος Πέλλας, το Καρπενήσι και το Πήλιο
Κάθε πέρσι και καλύτερα για τους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα, όπου η αγορά εξοχικής κατοικίας μοιάζει πλέον με μακρινό όνειρο, ενώ χιλιάδες ακίνητα παραμένουν στα αζήτητα.




Το 2016 είναι μακράν η χειρότερη χρονιά για την αγορά χειμερινών εξοχικών στη χώρα μας, όπου η συνολική πτώση των τιμών πώλησης σωρευτικά για το διάστημα από το 2008 έως σήμερα ξεπερνά το 55%, ενώ σε ορισμένες περιοχές αγγίζει ακόμη και το 65%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι μεσίτες που συνεργάζονται με το κτηματομεσιτικό δίκτυο της E-Real Estates ανά την Ελλάδα, οι τιμές φέτος παρουσιάζουν περαιτέρω πτώση σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, η οποία κυμαίνεται μεσοσταθμικά σε όλη την Ελλάδα 6%-8%. Το ποσοστό είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τη γενικότερη πορεία της αγοράς κατοικίας στη χώρα μας φέτος αν ληφθεί υπόψη ότι η Τράπεζα της Ελλάδος τοποθετεί τη μείωση των τιμών στο εννιάμηνο του 2016, μεσοσταθμικά, πέριξ του 3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με τάσεις περαιτέρω επιβράδυνσης των ρυθμών πτώσης.

Οι αιτίες; Πέραν του ότι η β' κατοικία αποτελεί, ούτως ή άλλως, δευτερεύουσα ανάγκη, οι υπέρμετρες φέτος φορολογικές επιβαρύνσεις που μείωσαν περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα του Ελληνα, ο ΕΝΦΙΑ, το κόστος συντήρησης μιας δεύτερης κατοικίας, το κόστος θέρμανσης για ένα εξοχικό τον χειμώνα και επιπλέον το κόστος μετακίνησης αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν περαιτέρω προς τα κάτω την αγορά.



Συνεταιρικές αγορές

«Γενικότερα δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά χειμερινής εξοχικής κατοικίας το 2016 και οι ελάχιστες αγοραπωλησίες που έχουν πραγματοποιηθεί έγιναν μέχρι το καλοκαίρι και πάντως πριν από την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, στις αρχές του φθινοπώρου», επισημαίνει στο «business stories» ο κ. Θέμης Μπάκας, επικεφαλής του δικτύου της E-Real Estates, και συνεχίζει: «Ας μην ξεχνάμε ότι πλέον ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν υπολογίζει μόνο το κόστος αγοράς, που πραγματικά μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την περίοδο 2007-2008 και να αποτελεί αυτή τη στιγμή "ευκαιρία". Πλέον, υπολογίζει και τα έξοδα μετακίνησης, διόδια και βενζίνη. Ενδεικτικά θα πω ότι δεχόμαστε ερωτήσεις σχετικά με το αν ο δρόμος έχει στροφές μέχρι το εξοχικό, το κόστος της θέρμανσης, τα επιπλέον έξοδα εκτός σπιτιού και φυσικά το κόστος κατοχής ιδιοκτησίας, που πλέον αυξάνεται κάθε χρόνο με νέους φόρους για να καλυφθούν τα κενά των δημόσιων ταμείων. Η κρίση μάλιστα έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, αφού ειδικά το τελευταίο διάστημα στα γραφεία μας υπάρχει ζήτηση για... συνεταιρικές αγορές. Δηλαδή οικογένειες τεσσάρων ατόμων που μαζί με ένα άλλο φιλικό, συγγενικό ζευγάρι ή οικογένεια επιθυμούν να επενδύσουν έκαστος από 20.000 έως 25.000 ευρώ για την αγορά μιας εξοχικής κατοικίας δύο υπνοδωματίων προκειμένου να την επισκέπτονται εναλλάξ ώστε να μοιράζονται τα έξοδα. Επίσης, φιλικές ολιγομελείς παρέες, λάτρεις των χειμερινών σπορ και με δεδομένες τις χαμηλές τιμές αυτή τη στιγμή στην αγορά, ζητούν να αγοράσουν κάτι από κοινού και, παράλληλα, κατά την περίοδο όπου το σπίτι θα μένει κενό να το νοικιάζουν σε τρίτους μέσω Ιντερνετ.

Το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών στρέφεται στις πιο γνωστές περιοχές, όπως Αράχοβα, Καρπενήσι, Καλάβρυτα κ.λπ., ωστόσο η ζήτηση είναι για κοντινά χωριά σε απόσταση 5 ή το πολύ 10 χιλιομέτρων ώστε το τίμημα να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο».

Επιπλέον, ορισμένες περιοχές έχουν ιδιαιτερότητες, όπως αυτές πέριξ του Καρπενησίου όπου υπάρχουν εγκαταλειμμένα χωριά με μεγάλη ιστορική διαδρομή και πραγματικά πολύ χαμηλές τιμές, που μπορεί να μην ξεπερνάνε ακόμη και τις 10.000 ευρώ όταν πρόκειται για σπίτια που χρειάζονται ανακαίνιση.

«Εντούτοις», επισημαίνει ο κ. Μπάκας, «η ελάχιστη ζήτηση δεν είναι ικανή να καλύψει τη μεγάλη προσφορά στην αγορά αυτή τη στιγμή, στο όγδοο έτος της οικονομικής ύφεσης. Η χειμερινή εξοχική κατοικία σε σχέση με τις καλές εποχές του 2008 έχει χάσει πάνω από το μισό της αξίας της, ενώ περισσότερα από 10.000-15.000 εξοχικά χειμερινών προορισμών είναι στα αζήτητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου