Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Φωτογραφίες: Ανεκτίμητης αξίας τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από σπείρα αρχαιοκάπηλων

Φωτογραφίες: Ανεκτίμητης αξίας τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από σπείρα αρχαιοκάπηλων
Η σπείρα είχε ως στόχο να πουλήσει ένα ολόχρυσο στεφάνι της Ελληνιστικής περιόδου έναντι 1.000.000 ευρώ, όμως οι αρχές τους χάλασαν τα σχέδια
Ένα σημαντικό χτύπημα στην παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων κατάφερε η ΕΛ.ΑΣ. με την εξάρθρωση τριμελούς εγκληματικής οργάνωσης που σκόπευε να διαθέσει στο εμπόριο ένα χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις αρχαιοκάπηλοι είχαν ως στόχο να πουλήσει το πολύτιμο αρχαίο αντικείμενο έναντι 1.000.000, ωστόσο οι αρχές τους χάλασαν τα σχέδια.




Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που εκτυλίχθηκε σε Ιωάννινα, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν τρία άτομα και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δυο θρησκευτικές εικόνες σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της «η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε ένα ακόμα καίριο χτύπημα στα οργανωμένα κυκλώματα των αρχαιοκάπηλων οι όποιοι με την εγκληματική τους δράση πλήττουν ανεπανόρθωτα την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας».



Την υπόθεση χειρίστηκαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, οι οποίοι μετά από πολύμηνες αστυνομικές έρευνες, κατάφεραν να διακριβώσουν τα στοιχεία τριών ατόμων, τα οποία κατείχαν παράνομα αρχαίο χρυσό στεφάνι, που προόριζαν για πώληση στη χώρα μας ή το εξωτερικό, έναντι μεγάλου χρηματικού αντιτίμου.

Για την υπόθεση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, προχθές, Σάββατο, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στα Ιωάννινα, όπου συνελήφθηκαν οι παραπάνω τρεις εμπλεκόμενοι και συγκεκριμένα δύο ημεδαποί, ηλικίας 58 και 56 ετών και 52χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αρμενίας.



Στη κατοχή τους βρέθηκε κατασχέθηκε χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, με στερεωμένα είκοσι σφυρήλατα χρυσά φύλλα βελανιδιάς.

Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων το χρυσό στεφάνι είναι ανεκτίμητης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας.

Επίσης, στην κατοχή καθώς και σε έρευνες σε αυτοκίνητο των συλληφθέντων  και σε οικίες σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο θρησκευτικές εικόνες, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, ανιχνευτής μετάλλων, αεροβόλο πιστόλι, συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (usb) καθώς και κινητά τηλέφωνα.



Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για την διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε άλλη μια σημαντική υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, με την εξάρθρωση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών - διεθνικού χαρακτήρα - εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη λαθρανασκαφή, μεταφορά και εμπορία αρχαίων αντικειμένων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (σχετικό το από 5-10-2016 Δελτίο Τύπου-Παρουσίαση Γ.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας).

Με ειδική τελετή παραδόθηκαν τα αρχαία αντικείμενα στον υπουργό Πολιτισμού

Σε ειδική τελετή στο υπουργείο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, συνεπικουρούμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα, παρέδωσε στον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά σειρά κατασχεμένων αρχαίων και θρησκευτικών αντικειμένων.

Ο κ. Τόσκας δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής: «Το χρυσό στεφάνι, ανεκτίμητης αξίας, της εποχής των ελληνιστικών χρόνων, τα νομίσματα, τα υπόλοιπα αντικείμενα, τα αρχαία και τις δύο εικόνες, νεότερης εποχής αλλά πάλι πολύ μεγάλης αξίας, είναι, θεωρούμε, αυτές οι επιτυχίες κατά της αρχαιοκαπηλίας μια σημαντική επιτυχία του Yπουργείου μας και μια ακόμη επιτυχία για την εξάρθρωση διεθνών κυκλωμάτων και την ανάκτηση σημαντικών θησαυρών.  Οι προσπάθειες αυτές βρίσκουν διεθνή απήχηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη εκλογή της χώρας μας στο εκτελεστικό συμβούλιο της UNESCO και η Ελληνική Αστυνομία, φορέας και όργανο διατήρησης και προστασίας της ιστορικής μας μνήμης, θέλει να μετέχει του πολιτιστικού γίγνεσθαι και γι’ αυτό θεωρούμε πολύ σημαντική την παρουσία σας σήμερα με την ευκαιρία της παράδοσης των κειμηλίων που είχαν συληθεί και ευτυχώς βρέθηκαν. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο διατήρησης της ιστορικής μνήμης, κάνουμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός ιστορικού αρχείου της Αστυνομίας και τη συγκρότηση του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τις επόμενες μέρες υλοποιείται, με κάποια καθυστέρηση, αλλά υλοποιείται το γραφείο, αρχίζει να λειτουργεί και υλοποιείται η υπόσχεση την οποία είχαμε δώσει για την λειτουργία του γραφείου στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται όσοι έχουν φάκελο από χαλεπούς καιρούς, προκειμένου να ζητήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα που διατηρούνταν εκείνη την εποχή». 

Με τη σειρά του, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε τα εξής: «Νομίζω ότι είναι μια σημαντική μέρα, τουλάχιστον για το Υπουργείο Πολιτισμού αυτή, γιατί αυτή η μέρα δείχνει, πώς μπορεί να συνεργαστεί, ένα Υπουργείο Πολιτισμού και η Ελληνική Αστυνομία. Δεν είναι ευρύτερα γνωστό κάτι τέτοιο, δεν είναι ευρύτερα γνωστό το πώς η Αστυνομία είναι και προσπαθεί και επιτυγχάνει να είναι θεματοφύλακας των κειμηλίων του πολιτισμού μας, το πόσο δύσκολες είναι αυτές οι επιχειρήσεις, το μαθαίνουμε σιγά – σιγά, αν και το έχουμε δει και σε κάποια κινηματογραφικά έργα ενδεχομένως κάποιες φορές, το μαθαίνουμε σιγά – σιγά. Και το μαθαίνουμε και από τις δικές σας επιτυχίες και από τις προσπάθειες που κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού, σε σχέση με ολόκληρο το τεράστιο πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου