Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Προς Ανάπλαση τα Λιπάσματα

Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για τη μετατροπή της εγκαταλειμμένης περιοχής των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής προκήρυξε η Περιφέρεια Αττικής.
Το ζητούμενο είναι η όποια πρόταση να συνδυάζει την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, που είναι εντελώς αποκομμένη από τη θάλασσα, με την οικονομική βιωσιμότητα, ώστε το όλο εγχείρημα να έχει πιθανότητες επιτυχίας.




Ο διαγωνισμός ιδεών προκηρύχθηκε πριν από 10 ημέρες. «Η ευρύτερη περιοχή έχει εδώ και χρόνια "ηττηθεί" σε θέματα ελεύθερων χώρων, ποιότητας ζωής», λέει στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης. «Το ζητούμενο του διαγωνισμού, λοιπόν, είναι να βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της περιοχής και να δημιουργήσουμε έναν νέο, υπερτοπικό πόλο, ένα νέο σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Μην ξεχνάτε ότι τα Λιπάσματα είναι το μόνο σημείο ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα σε μια ακτογραμμή 33 χλμ., από τη Μαρίνα Ζέας έως το Πέραμα».

Η υπόθεση, ωστόσο, δεν είναι απλή. Η περιοχή έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Κατ' αρχάς, δεν πρόκειται για μια ενιαία –ιδιοκτησιακά– έκταση. Περαιτέρω, το μεγαλύτερο τμήμα της δεν ανήκει στο Δημόσιο. Από τα 640 στρ., τα 420 στρ. ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα (Πανγαία), τα 160 στρ. στον Δήμο Δραπετσώνας- Κερατσινίου (στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η έκταση που κατείχε ο ΟΛΠ), ενώ μικρότερες εκτάσεις έχουν η Lafarge και τα Ελληνικά Καύσιμα. Πριν από δύο χρόνια, οπότε τροποποιήθηκαν οι χρήσεις γης και μειώθηκαν οι συντελεστές δόμησης της έκτασης, η αντίδραση των ιδιωτών ιδιοκτητών ήταν μεγάλη. «Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός λήγει στο τέλος του έτους», λέει ο κ. Γαβρίλης. «Θα επιλεγούν οι πέντε καλύτερες προτάσεις και με αυτές θα καλέσουμε τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες να συζητήσουμε ποια θα μπορούσε να είναι η καλύτερη λύση για την αξιοποίηση του χώρου. Θέλουμε να βρούμε μια λύση οικονομικά βιώσιμη, η οποία όμως να απαντά στις ανάγκες των κατοίκων για ελεύθερους χώρους και πράσινο». Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο κύριος ιδιοκτήτης, η Εθνική Τράπεζα, δεν είναι αρνητικός απέναντι στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Από το 1999, οπότε έκλεισε οριστικά το εργοστάσιο της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων (που έδωσε το όνομά του στην περιοχή), έως σήμερα η επίμαχη έκταση έχει έρθει πολλές φορές στο προσκήνιο ως μέρος φημολογούμενων επενδύσεων, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Τέσσερις μελέτες
Χαρακτηριστικό είναι ότι για την έκταση έχουν εκπονηθεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα και τέσσερις πολεοδομικές μελέτες, όμως καμία δεν υλοποιήθηκε λόγω της διαφωνίας των συνιδιοκτητών της έκτασης. Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια η Εθνική Τράπεζα διέθεσε περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για την απορρύπανση των εδαφών και τη σταθεροποίηση των διατηρητέων κτιρίων (οκτώ σιλό, η καμινάδα-τοπόσημο στην περιοχή, το υαλουργείο, ο υποσταθμός της ΔΕΗ και τα κτίρια των σφαγείων). Η ιδιοκτησία της παραλιακής ζώνης στα Λιπάσματα «πέρασε» από τον ΟΛΠ στον δήμο πολύ πρόσφατα, μέσα από τον νόμο που κύρωσε τη σύμβαση με την κινεζική Cosco.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου