Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Το Παλατάκι της Αρετσού Καλαμαριάς και η Ιστορία του

Βασιλιάδες, πρωθυπουργούς και εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς, το επιβλητικό κτίριο του Κυβερνείου που βρίσκεται στην περιοχή της Καλαμαριάς.
Το ιστορικό κτίριο, που ονομάζεται διαφορετικά Παλατάκι, έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια το «μήλον της έριδος» μεταξύ τόσο του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, όσο και των Δήμων Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης.




Η ιστορία του Κυβερνείου

Το Κυβερνείο, το οποίο χτίστηκε στη Θεσσαλονίκη, για τις ανάγκες της φιλοξενίας της βασιλικής οικογένειας, είναι ένα επιβλητικό διώροφο, ακριβώς επάνω στο ακρωτήρι του Μικρού Καραμπουρνού ή Μικρού Εμβόλου στον κόλπο του Θερμαϊκού.

Το Κυβερνείο χτίστηκε κατά την πενταετία της «ανασυγκρότησης» του 1955-1960, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Χριστόπουλου, σε μια έκταση 1.200 τ. μ..

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε ένα σημείο-παρατηρητήριο, καθώς μπορεί να δει κανείς από εκεί ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, από το λιμάνι μέχρι την Τούμπα και από τον Λευκό Πύργο μέχρι τα Κάστρα.

Το 1963 μετατράπηκε σε Βασιλικό Ανάκτορο, καθώς με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αλλά και με σχετική μελέτη του υπουργείου Δημοσίων Έργων, παραχωρήθηκε για χρήση ως κατοικία του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου.

Το Υπουργείο όμως, πέντε χρόνια μετά, αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφαση, καθότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος δεν έμεινε παρά μόνο μια νύχτα!

Τα χρόνια πέρασαν, οι βασιλείς έφυγαν , οι κυβερνήσεις άλλαξαν και το κτίριο χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως κατοικία των μη Θεσσαλονικιών υπουργών Μακεδονίας - Θράκης -και παλαιότερα Βορείου Ελλάδος-, ενώ προτιμούσε να διαμένει σ' αυτό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν επισκεπτόταν τη Θεσσαλονίκη, τόσο ως πρωθυπουργός όσο και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το επιβλητικό διώροφο, που σήμερα ρημάζει εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου και της υγρασίας, βρίσκεται στο καλύτερο ίσως «οικόπεδο» της Θεσσαλονίκης, πάνω στο Καραμπουρνάκι ή Μικρό Εμβολο. Από εκεί βλέπει ολόκληρη την πόλη και το παραλιακό της μέτωπο, «επιβλέπει» τη ναυσιπλοΐα στον Θερμαϊκό Κόλπο και ατενίζει δυτικά και νότια τις κορυφογραμμές των Πιερίων, του Ολύμπου και του Πηλίου.

Το Κυβερνείο, που ποτέ δεν λειτούργησε ως τέτοιο, είναι διώροφο με υπόγειο, συμμετρικά δομημένο, χαρακτηριστικό δείγμα «ανακτορικής» νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με προπύλαιο και περιστύλιο από ιωνικούς κίονες και ιωνική κιονοστοιχία, σε όλο το μήκος της νότιας πλευράς. Επίσης, διαθέτει παρεκκλήσι και ελικοδρόμιο, ενώ έκλεισε το 2006 για να ανακαινιστεί επί υπουργίας Γιώργου Καλαντζή, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Το Παλατάκι και οι φορείς της πόλης

Το Κυβερνείο άνηκε στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία πριν από χρόνια, το παραχώρησε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Δυστυχώς η σημερινή εικόνα του είναι εντελώς αποκαρδιωτική, καθώς είναι εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο, ενώ ο Δήμος Καλαμαριάς, εμφανίζεται πρόθυμος να αναλάβει τα λειτουργικά του έξοδα, αν ανακαινιστεί..

«Είναι μια περιουσία του λαού που αδίκως μένει αναξιοποίητη. Εμείς ως δήμος, μιας και το Κυβερνείο βρίσκεται στα δικά μας διοικητικά όρια, επιθυμούμε να λειτουργήσει ως πολυχώρος πολιτισμού, και, ίσως, σε συνδυασμό με το στρατόπεδο Κόδρα, να μετατραπεί η περιοχή σε έναν τουριστικό πόλο έλξης», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

Σημειώνεται ότι, τα τελευταία χρόνια αξιοποιείται μόνο ο αύλειος χώρος του Κυβερνείου, καθώς τον παραχωρεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης -στου οποίου τη δικαιοδοσία ανήκει- στο δήμο Καλαμαριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου