Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Πιο «τσουχτερά» τα πλασματικά έτη με το νέο Ασφαλιστικό

Πιο «τσουχτερά» τα πλασματικά έτη με το νέο Ασφαλιστικό
Η αύξηση της εισφοράς από το 6,67% στο 20%, όπως προβλέπεται στο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά και τη διαδικασία εξαγοράς πλασματικών ετών.
Εκτιμάται ότι θα προκύψει κατακόρυφη αύξηση του ποσού που θα απαιτείται στο εξής για τη διαδικασία εξαγοράς, με συνέπεια η διαδικασία να οδηγηθεί σε συρρίκνωση, μιας και τα ποσά που θα απαιτούνται θα λειτουργούν αποτρεπτικά για τους ενδιαφερόμενους.




Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα στο δημόσιο μπορούν να αναγνωριστούν μέχρι δώδεκα πλασματικά έτη και μέχρι επτά έτη, στον ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Στο δημόσιο θεωρούνται ως συντάξιμες οι αποδοχές που προκύπτουν από το βασικό μισθό του υπαλλήλου, το επίδομα 140 ευρώ και από το επίδομα θέσης, όπως ήταν καθορισμένο από τη νομοθεσία τον Οκτώβριο του 2011.

Στον ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα το κόστος εξαγοράς προκύπτει ως αποτέλεσμα από το 25απλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό διαμορφώθηκε το 2015. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το ποσό εξαγοράς κυμαίνεται περίπου ανά περίπτωση από τα 140 έως τα 170 ευρώ το μήνα, ανάλογα εάν πρόκειται για δημόσιο ή για ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αντίστοιχα. Το κόστος αυτό όμως αυξάνεται σημαντικά στην περίπτωση που αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.
Αντί στην εξαγορά να υπολογίζεται εισφορά 6,67%, θα υπολογίζεται στο εξής εισφορά 20%, που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του τελικού ποσού, που εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβεί ακόμα και τα 250 ευρώ το μήνα σε αρκετές περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά προκύπτει ως ποσοστό των αποδοχών των ασφαλισμένων κατά το μήνα υποβολής της αίτησης.


Του Βασίλη Αγγελόπουλου

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου