Σάββατο 14 Μαΐου 2016

«Ουρές» και λίστα αναμονής για... γκουρμέ εστιατόριο σε ιταλική φυλακή!

«Ουρές» και λίστα αναμονής για... γκουρμέ εστιατόριο σε ιταλική φυλακή!
Εκλεπτυσμένες γεύσεις από κρατούμενους που συμμετέχουν σε ειδικό πρόγραμμα - Οι επισκέπτες πρέπει να κλείσουν τραπέζι δύο μήνες πριν
Ασημένια μαχαιροπίρουνα, τραπεζομάντιλα από λευκό ύφασμα, ενδιαφέροντα πιάτα και ένα ιδιαίτερο περιβάλλον με ξεχωριστούς σερβιτόρους και μάγειρες… Ο επισκέπτης του εστιατορίου «InGalera» θα βιώσει μία ανατρεπτική εμπειρία καθώς θα γευθεί το εξαίσιο μενού που ετοιμάζουν και σερβίρουν κρατούμενοι της φυλακής στην περιοχή Μπολάτε της Λομβαρδίας.




Το πρώτο εστιατόριο εντός σωφρονιστικού ιδρύματος που ανοίγει τις πύλες του στο κοινό και προσφέρει εκλεπτυσμένα πιάτα που μαγειρεύουν κρατούμενοι υπό την εποπτεία και τις οδηγίες επαγγελματία σεφ, έχει γίνει ανάρπαστο σε τέτοιο βαθμό που χρειάζεται να κλείσει τραπέζι κανείς δύο μήνες πριν.

Το «InGalera», που στα ιταλικά σημαίνει «Στη φυλακή», έχει κατασκευαστεί σε χώρο που παλαιότερα λειτουργούσε ως κοιτώνας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, και αρχικά προοριζόταν για αίθουσα εκμάθησης μαγειρικής σε κρατουμένους ώστε να έχουν την απαραίτητη εμπειρία για να εργαστούν μετά την αποφυλάκισή τους.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι έγκλειστοι ξεπέρασε κάθε προσδοκία και η ιδέα να ανοίξει εστιατόριο για το κοινό αποδείχθηκε παραπάνω από λαμπρή.

«Επιλέγουμε κρατούμενους που εκτίουν ποινές φυλάκισης για εγκλήματα, ανάμεσα στα οποία φόνους και ληστείες. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε εγκλείστους που έχουν καταδικαστεί για υποθέσεις που αφορούν στη μαφία», δήλωσε στο NBC News η Σίλβια Πολέρι, επικεφαλής της οργάνωσης που ενίσχυσε την προσπάθεια.

Η Πολέρι εξήγησε πως οι κρατούμενοι μαθαίνουν πώς να ακολουθούν τους κανόνες, καθώς εκτελούν τις εντολές του σεφ και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πελατών.

«Είναι πραγματικά ένας όμορφος τρόπος για να μάθουν πώς να επανενταχθούν στην κοινωνία», πρόσθεσε η επικεφαλής του προγράμματος. Πέρα από τις γνώσεις, όμως, οι συμμετέχοντες αμείβονται μηνιαίως με ποσά που κυμαίνονται από 1.000 ως 1.500 ευρώ.

Ο 37χρονος Σαίντ από το Μαρόκο που δεν αποκάλυψε για ποιο λόγο φυλακίστηκε, δήλωσε πως είναι σημαντική η δουλειά ως επαγγελματία σερβιτόρου και πρόσθεσε: «Μου αρέσει αυτή η δουλειά και θέλω να συνεχίσω μόλις βγω. Ίσως κάποια στιγμή να ανοίξω ένα εστιατόριο αυτού του επιπέδου στο Μαρακές. Ποιος ξέρει;».

Ενδιαφέρουσα, όμως, είναι κι η επιλογή διακόσμησης του εστιατορίου, καθώς τους τοίχους του χώρου κοσμούν αφίσες από ταινίες όπως «Απόδραση από το Αλκατράζ», «Το πράσινο μίλι» και «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ».

Όσο για τις τιμές, το κόστος για ένα πιάτο με τορτελίνι, σπαράγγια και τυρί γκράνα αγγίζει τα 14 ευρώ, ενώ το μοσχαρίσιο φιλέτο με κεράσια και λευκό Μαρτίνι κοστίζει 20 ευρώ.

Η φήμη του «InGalera», έφτασε ακόμα και στα αυτιά, αλλά και το… στόμα του «φαντομά» της κριτικής εστιατορίων, Βαλέριο Μάσιμο Βιζιντίν. Ο κριτικός γεύσης ο οποίος δεν αποκαλύπτει το πρόσωπό του δήλωσε για το εστιατόριο: «Πρέπει να πας φυλακή για να βρεις έντιμες τιμές».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου