Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Τα Greeklish και η ανθρώπινη βλακεία

Αρκετές φορές, μέσα από την “Δημοτική ΕΠΟΠΤΕΙΑ”, έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας για την χρήση των Greeklish διότι δεν αποτελούν μόνον απειλή για την γλώσσα μας, αλλά κυρίως διότι πρόκειται, κυριολεκτικά, περί γλωσσικών εκτρωμάτων τα οποία δεν έχουν κανέναν κανόνα και έννοια.
Είναι γνωστό πως κάθε δήλωση πρέπει να συνοδεύεται και από ένα δυνατό παράδειγμα, διαφορετικά η δήλωση αυτή είναι αδύνατη και μη αποδεκτή. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο θα σας δώσουμε μερικά παραδείγματα των γλωσσικών αυτών εκτρωμάτων από τα Greeklish που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο fb κυρίως.

1) Ας πάρουμε την λέξη κύματα.
Την λέξη κύματα, την έκαναν
. Δηλαδή εκτός από το χάλια της υπόθεσης, της βάζουν τα ανορθόγραφα πλάσματα και ένα μ παραπάνω έτσι για να έχουμε την έναρξη, αν χρειαστεί να γράψουμε κόμματα!. Όλα πολιτικοποιούνται.

2) Έχουμε την λέξη χαμένος, xamenos η οποία προφέρεται ξαμένος, που βγαίνει από το ξαναμμένος, που είναι αυτός που έχει χαθεί από φωτιά! Όλα στην πυρά...!!!

3) Μία άλλη λέξη είναι φωνάξεις, η οποία γράφεται ως fwna3eis!!!
Εδώ υπάρχει, πραγματικά, θέμα! Καταρχήν το ξ, έγινε 3. Που σημαίνει ξέχνα την πολύ γνωστή έκφραση, «πήραμε τα 3» Ο αναγνώστης, στο εξής, θα διαβάζει, «πήραμε τα ξ» Και θα εννοεί ταυτόχρονα είτε ό,τι πήραμε τα 6, (διπλάσια δηλαδή!) είτε ό,τι πήραμε ταξί!
Οπότε θα έχεις και το μεταφορικό σου μέσο, ανά πάσα στιγμή! Τώρα ας δούμε μία ολόκληρη πρόταση, που κάποια χειρίστρια του προσωπικού σημειωματάριου, (Facebook), δημιούργησε μετά από επίπονη μελέτη υποθέτουμε! «Prin krineis tous allous na krineis tn eafto s».
Κάνω μετάφραση, για όσους δεν γνωρίζουν την νέα ξένη γλώσσα! «Πριν κρίνεις τους άλλους, να κρίνεις τον εαυτό σου».
Υποθέτω πως πρόκειται για ένα νεαρό κορίτσι, το οποίο έχει ντοκτορά στην αυτοκριτική!

4) Βλέπουμε την λέξη Θεός, 8eos η οποία βγαίνει από το Δωδεκάθεο, απλά βλέπεις το 8 επειδή οι άλλοι 4, την έκαναν για μπιλιάρδο! Και τέλος, βλέπουμε την λέξη λάθος, la8os εντελώς λάθος.
Ούτε Greeklish δεν είναι άξιοι κάποιοι να γράψουν. Το 8 βέβαια εδώ, δεν έχει μπει τυχαία μια που ξαπλωμένο είναι το άπειρο!
Και όπως έχει πει και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, «Δύο πράγματα είναι άπειρα σε αυτόν τον κόσμο, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος».
Ε. Π

1 σχόλιο:

  1. ΤΙ ΓΛΩΣΣΑ!!!! ΤΙ ΚΛΩΣΣΑ....!!!! ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ.... ΓΛΟΥ....,ΓΛΟΥ...., ΓΛΟΥ....!!!!
    ΆΔΙΚΑ ΦΙΛΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΟΝΟ ΣΕ ΠΟΥΛΑΡΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου